Презентація до уроку фізики з теми: "Лінзи. Оптична сила лінзи"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики з теми: "Лінзи. Оптична сила лінзи". Мета та завдання уроку: формування уявлень про лінзи, оптичну силу і фокусну відстань лінз, формування початкових навичок побудови зображень у тонкій лінзі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лінзи. Оптична сила лінзи. Розділ ІІ: Світлові явища Урок № 4 Автор: вчитель фізики Троянської ЗШ Шевченко С.В. Мета та завдання уроку: формування уявлень про лінзи, оптичну силу і фокусну відстань лінз; формування початкових навичок побудови зображень у тонкій лінзі.

Номер слайду 2

Ключові питання:

Номер слайду 3

Лінзи, їх характеристики: Лінза – прозоре тіло, обмежене опуклими або ввігнутими (сферичними) поверхнями. На малюнку зображені перерізи основних типів лінз: 1 – двоопуклої; 2 – плоско-опуклої; 3 – опукло-увігнутої; 4 – двоувігнутої; 5 – плоско-увігнутої; 6 – увігнуто-опуклої. Першу згадка про лінзи можна знайти в старогрецькій п'єсі Арістофана " Хмари"(424 до н. э.), де за допомогою опуклого скла і сонячного світла добували вогонь.

Номер слайду 4

Лінзи, їх характеристики: Лінзи, які в середині товщі, ніж біля країв, називають опуклими або збиральними. Лінзи, які в середині тонші, ніж біля країв, називають увігнутими або розсіювальними .

Номер слайду 5

Основні лінії і точки лінзи: Головна оптична вісь лінзи (С1С2) — пряма, що проходить через центри сферичних поверхонь лінзи. Центром лінзи (О) називають точку, в якій головна оптична вісь перетинає площину лінзи. Точка F - головний фокус лінзи. Відстань від оптичного центра лінзи О до головного фокуса F називають головною фокусною відстанню лінзи. F О C1 C2 F

Номер слайду 6

Побудова зображення за допомогою двох променів:

Номер слайду 7

Зображення, які дає лінза:

Номер слайду 8

Зображення, які дає лінза:

Номер слайду 9

Висновки: - збиральна лінза може давати: дійсні, обернені, зменшені, збільшені або рівні за величиною предметові зображення при розташуванні предмета за фокусом; уявні, збільшені, прямі при розташуванні предмета між фокусом і лінзою; розсіювальна лінза дає уявні, прямі, зменшені зображення.

Номер слайду 10

Формула тонкої лінзи: Одиницею оптичної сили є 1 діоптрія, 1 дптр = 1 м −1 . D > 0 для збиральної лінзи. D < 0 для розсіювальної лінзи.

Номер слайду 11

Бесіда: 1. Що таке лінза? Які її властивості? 2. Що називається головною оптичною віссю лінзи? 3. Яку точку називають фокусом лінзи? 4. Що таке фокусна відстань лінзи? 5. Як за зовнішнім виглядом лінз можна дізнатися, у якої з них коротше фокусна відстань? 6. Яка з двох лінз, що мають різні фокусні відстані, дає більше збільшення? 7. Чому увігнуту лінзу називають розсіювальною?

Номер слайду 12

Розв’яжемо задачу: Задача №1: Побудуйте зображення точкового джерела світла S, що знаходиться між фокусом і подвійним фокусом збираючої лінзи (див.мал.) Задача №2: Знайдіть оптичну силу збираючих лінз з фокусною відстанню 2м; 0,4 м; 0,05 м і розсіювальних лінз з фокусною відстанню 0,3 м; 0,5 м. Задача №3: Предмет знаходиться на відстані 20 см від збираючої лінзи, фокусна відстань якої складає 25 см Яким буде зображення предмета? На якій відстані від лінзи воно знаходиться? Яке збільшення дає лінза?

Номер слайду 13

Це цікаво: Лінзи є універсальним оптичним елементом більшості оптичних систем. Двоопуклі лінзи використовуються у більшості оптичних приладів, такою ж лінзою є кришталик ока. Лінзи-меніски широко застосовуються в окулярах і контактних лінзах. У пучку, що сходиться, за збираючою лінзою світлова енергія сосредотачивается у фокусі лінзи. На цьому принципі грунтовано випалювання за допомогою лупи.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: §… Впр. №… Зад.№…

Номер слайду 15

Інформаційні джерела Фізика : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / [В. Г. Бар’яхтар С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова, О. О. Кірюхіна] ; за ред. В. Г. Бар’яхтара С. О. Довгого. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 272 с. : іл., фот. Інтернет - ресурси

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 березня 2020
Переглядів
5239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку