Презентація до уроку фізики з теми: "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закон заломлення світла"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики з теми: "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закон заломлення світла". Мета та завдання уроку:формування уявлень про заломлення світла та закони заломлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заломлення світла на межі двох середовищ. Розділ ІІ: Світлові явища Урок № 3 Автор: вчитель фізики Троянської ЗШ Шевченко С.В. Мета та завдання уроку: формування уявлень про заломлення світла та закони заломлення.

Номер слайду 2

Ключові питання:

Номер слайду 3

Фронтальне опитування: 6. Коли за вікном стемніло, хлопчик включив настільну лампу. Виберіть правильне твердження. а) світло лампи випробовує дзеркальне відображення від білого аркуша паперу; б) світло лампи поширюється в повітрі прямолінійно; в) світло лампи випробовує рассеяное відображення від дзеркала; г) лампа є природним джерелом світла. 7. На малюнку показаний світловий промінь, що падає на плоске дзеркало. Виберіть правильне твердження. а) кут падіння променя на поверхню дзеркала менше 45 градусів; б) кут відображення променя більше кута падіння; в) відбитий промінь лежить в площині малюнка; г) кут падіння променя на поерхнсть дзеркала менше 30 градусів. 1. Який кут називають кутом падіння променя на поверхню? 2. Який кут називають кутом відбивання променя? 3. Сформулюйте закони відбивання світла. 4. Яке зображення дає плоске дзеркало? 5. Де використовуються плоскі дзеркала?

Номер слайду 4

Явище заломлення світла: Зміна напрямку поширення світла на межі двох середовищ при переході його з одного середовища в інше називається заломленням світла. Головна відмінність між двома оптичними середовищами — це різні швидкості поширення світла. Найбільшу швидкість світло має у вакуумі (тобто у просторі, де практично немає частинок речовини). Ця швидкість дорівнює приблизно 300 000 км/с.

Номер слайду 5

Спеціальні позначення: Кут падіння α – це кут між променем, що падає, і перпендикуляром до межі розділу двох середовищ в точці падіння. Кут відбивання β – це кут між відбитим променем і перпендикуляром до межі розділу двох середовищ. Кут заломлення γ – це кут між заломленим променем і перпендикуляром до межі розділу двох середовищ в точці падіння. S C В О N М   Перпендикуляр Лінія розділу двох середовищ Відбитий промінь Падаючий промінь Кут падіння Кут відбивання D C'

Номер слайду 6

Показник заломлення світла: Соломинка в рідині здається зламаною из-из різних показників заломлення світла в повітрі і рідини. Показники заломлення деяких речовин Речовина n на ν=5.09x1014 Гц Вакуум 1 (точне значення) Повітря 1.0002926 Вуглекислий газ 1.00045 Лід 1.31 Вода (20 °C) 1.332986 Поліетилен 1.5750 Скло 1.485 — 1.925 Діамант 2.419 Показник заломлення речовини показує, у скільки разів швидкість світла у цій речовині менша, ніж у вакуумі. Здебільшого позначається латинською літерою n.

Номер слайду 7

Закони заломлення світла: Закони заломлення 1. Промінь падаючий і промінь заломлений лежать в одній площині з перпендикуляром до поверхні в точці заломлення. 2. Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення для двох даних середовищ є постійним:

Номер слайду 8

Розв’яжемо задачу: Задача №1: Який із кутів більший – кут падіння чи кут заломлення – при переході світлового промення: а) з повітря у воду? б) зі скла у воду? Задача №2: Побудуйте подальший хід світлового променя, який падає на поверхню скляного півциліндра. Покажіть як відбиті, так і заломлені промені.

Номер слайду 9

Це цікаво: Світловий промінь може відхилятися у тому випадку, якщо він переходить з гарячого повітря в холодний і навпаки, тому, що у них різна щільність(гаряче повітря менш щільне, чим холодний). Тому світло проходить через них з різною швидкістю. У жаркі дні повітря біля землі прогрівається швидко. Світлові промені, що проходять через нього, відхиляються. Саме тому шосе, по якому ти проїжджаєш, може здатися мокрим. Те, що ми бачимо, насправді відображення неба. У пустелі це явище може викликати міраж.

Номер слайду 10

Домашній експеримент: Для проведення досліду необхідно: - стакан; - вода; - молоко; - ліхтарик; - темна кімната. Хід досліду: 1. Наповніть склянку водою і додайте трохи молока. 2. У темній кімнаті запали ліхтарик і направ промінь світла зверху вниз. Промінь повинен падати на поверхню води під нахилом. Простеж шлях променя у воді. Увага!!! Запишіть результат спостереження в зошит. Зробіть висновок.

Номер слайду 11

Висновки: -Зміна напрямку променя на межі двох середовищ, у яких світло поширюється з різною швидкістю, називається заломленням світла. При переході світлового пучка із середовища, у якому швидкість поширення світла більша, у середовище, де його швидкість менша, кут заломлення менший від кута падіння, і навпаки.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: §… Впр. №… Зад.№… Виконати експеримент

Номер слайду 13

Інформаційні джерела Фізика : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / [В. Г. Бар’яхтар С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова, О. О. Кірюхіна] ; за ред. В. Г. Бар’яхтара С. О. Довгого. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 272 с. : іл., фот. Інтернет - ресурси

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шарт Тетяна Іванівна
    Дуже хороша презентація, дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 березня 2020
Переглядів
5484
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку