Презентація до уроку. Форми земної поверхні на території Запорізького краю та їх зображення на фізичній карті України та області.

Про матеріал
Цей матеріал дає змогу розвивати пізнавальний інтерес до об'єктів і явищ навколишньої дійсності та практичні уміння розпізнавати форми поверхні за словесним описом, а також розвивати просторове орієнтування в процесі відтворення назв географічних об'єктів/
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний заклад«Вільнянська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат»Запорізької обласної ради Географія 6 клас. Презентація до уроку Тема:«Форми земної поверхні на території свого краю та їх зображення на фізичній карті України та області. Практична робота. Вправи на розпізнавання форм поверхні за словесним описом.» Підготувала: вчитель географії Івженко В. П.

Номер слайду 2

МЕТАНавчальна: Формувати знання учнів про форми земної поверхні на території свого краю та способи їх зображення на фізичній карті України та області. Розвиваюча: Розвивати зорову пам’ять, просторове орієнтування під час роботи з картою та в процесі відтворення назв географічних об’єктів; розвивати пізнавальний інтерес до об’єктів і явищ навколишньої дійсності та практичні уміння розпізнавати форми поверхні за словесним описом. Корекційна: Корегувати увагу, осанку та мовлення учнів. Виховна: Виховувати любов до рідного краю, бережливе ставлення до природи. Виховувати дбайливе ставлення до карт та бажання більше знати.

Номер слайду 3

Епіграф до уроку: «Люби і знай свій рідний край»Девіз уроку: Думати – колективно, Діяти –оперативно, Сперечатись – доказово, Це для всіх обов’язково!

Номер слайду 4

Картка №1 Встановити відповідність. Прийом “Знайди пару”Яр -це досить великі простори рівної місцевості. Вони бувають плоскі і горбисті.гора -це глибоке довге заглиблення з крутими схилами, розмите дощовими та сніговими водами Рівнина - це невеликі округлі підвищення на рівниніКартка №1 Встановити відповідність.

Номер слайду 5

Картка №1 Встановити відповідність.

Номер слайду 6

Картка №2 Скажи, що зображено на картинці. Підказка. Прийом «Шпаргалка» (Землетрус, вулкан, гори, яр, рівнина, горбиста рівнина)

Номер слайду 7

Картка №2 Скажи, що зображено на картинці. Яр Гори Рівнина Горбиста рівнинна. Вулкан Землетрус

Номер слайду 8

Тема. Форми земної поверхні Запорізького краю та їх зображення на фізичній карті України

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Єдиною формою поверхні Запорізької області є рівнина. Гір на її території немає. Найвищі точки області – Могили, які нічого спільного не мають с похованнями. Це підвищення рельєфу, пов’язані з виходом кристалічних порід на дану поверхню.

Номер слайду 10

За характером рельєфу Запорізька область являє собою слабохвильову степову рівнину, яка знижується до долини Дніпра та до Азовського моря. Найбільш висока місцевість у середньосхідній частині області. Це так звана Приазовська височина, що виходить за межі нашої області.

Номер слайду 11

На півдні, між Приазовською височиною та Азовським морем, розташована Приазовска берегова низина, яка західніше річки Молочної переходить у Причорноморську. Вона межує з північно-східними кордонами Придніпровської височини.

Номер слайду 12

Таким чином, територія Запорізької області складається з двох яскраво виражених частин рельєфу: височин (Приазовської та Придніпровської) та низин (Приазовскої та Причорноморської), а вони об’єднані між собою третьою – Запорізькою внутрішньою низиною.

Номер слайду 13

Фізхвилинка. Щось втомились ми сидіти,Треба трішки відпочити……(виконують вправи під мелодію)Дружно всі присядемоІ за парти сядемо.

Номер слайду 14

Практична робота №10 Виконання вправ на розпізнавання форм поверхні за словесним описом. Будьте уважними та не забувайте про «Правило піднятої руки».1.́  Це форма рельєфу, при якій поверхня землі в межах видимого горизонту є рівною або слабко хвилястою. Висоти сусідніх точок мало відрізняються одна від одної — коливання відносних висот до 200 м, переходом між підвищеними та зниженими ділянками поступові.

Номер слайду 15

1. Відповідь:

Номер слайду 16

Що це?2. Це —  форми рельєфу; глибокі, широкі й достатньо протяжні крутосхилі долини V-подібної форми, які виникають внаслідок ерозії пухких гірських порід тимчасовими лінійними водотоками під час потужних опадів, танення снігу, льоду чи льодовиків.

Номер слайду 17

2. Відповідь

Номер слайду 18

3. Що це?3. Ближче до дороги …. знаходяться не гострі піки, а округлі вершини. Вони густо заросли лісом. Здалеку може здатися, що це товсті спини величезних волохатих ведмедів, а шкури у них зеленого кольору. Але шерсть на спинах ведмедів - це столітні смереки висотою в десятки метрів. Вище лісу знаходяться полонини – безмежні пусті альпійськи луги. Надо полонинами здіймаються справжні висотні піки, побілені снігом. Вони надягають білі шапки зі снігу та льоду ще восени, а тільки наприкінці весни знімають їх. Ці … народжують бурні, льодяні та кришталево чисті гірські річки, що стримко збігають униз.

Номер слайду 19

3. Відповідь

Номер слайду 20

4. Що це?4. Це— форма рельєфу, що піднімається над навколишньою поверхнею, але лише на обмеженій площі. Найчастіше вони мають чітко виражені вершини. Також часто пагорбами вважаються височини з похилими схилами, на відміну від скель, а інколи, для відрізнення від гір, вводиться поріг відносної висоти 200 м.Їхні схили бувають пологі й круті

Номер слайду 21

4. Відповідь. Це невеликі округлі підвищення на рівнині

Номер слайду 22

Гра «Вірю, не вірю»1. Чи вірите ви, що Запорізька область розташована на материку Африка?2. Чи вірите ви, що наша область має вихід до двох морів ?4. Чи вірите ви, що Запорізька область має пустиню?5. Чи вірите ви, що через територію області протікає річка Південний Буг?:6. Чи вірите ви, що на території Запорізької області розташовані Кримські гори?7. Чи вірите ви, що Запорізька область розташована на материку Євразія?

Номер слайду 23

Робота з зошитом та атласом. Діти, будьте дуже уважні! У вас на партах лежать карта на якихзображена поверхня землі Запорізької області і така ж сама карта, але без надписів. Ви повинні самостійно підписати частини рельєфу, а саме: височин (Приазовської та Придніпровської) та низин (Приазовскої та Причорноморської), а вони об’єднані між собою третьою – Запорізькою внутрішньою низиною.

Номер слайду 24

Запишіть у зошити назви височин та низин: Височини (Приазовської та Придніпровської) Низини (Приазовскої та Причорноморської),

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати с. 61- 62 підручника.

Номер слайду 26

Рефлексія. Чи сподобався вам урок?Яку тему вивчали?Що робили на уроці?Що найбільше запам’яталося?Опиши ситуацію коли тобі було найскладніше

Номер слайду 27

Дякую за увагу!Збіг урок наш, як коротка мить. Дуже швидко час біжить. Ще попереду у нас багато кроків, І цікавих, і важких уроків. Завдання покличуть у майбутнє, Найскладніше ж завдання ЖИТТЯ. Так старайтесь вправно все вивчати! Пам’ятайте: учня скарб ЗНАННЯ!

Номер слайду 28

ДЕВІЗ УРОКУ: Думати – колективно,Діяти – оперативно,Сперечатись - доказово. Це для всіх обов’язково !

Номер слайду 29

ЕПІГРАФ ДО УРОКУ:«Люби і знай свій рідний край»

Номер слайду 30

Григорій Сковорода«Пізнай свій край…, себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя…»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Блохіна Наталія
    Чудова презентація. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
2888
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку