Презентація до уроку "Фотомистецтво"

Про матеріал
Презентацію створено для використання на уроці мистецтва в 9 класі на основі матеріалу підручника Масол Л.М. "Мистецтво " 9 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фотомистецтво

Номер слайду 2

Мета уроку навчитись розрізняти види та жанри фотомистецтва; познайомитись із мистецтвом художньої фотографії;

Номер слайду 3

У наш час складно уявити, що колись не існувало фотографій, адже тепер майже в кожній родині зберігається добірка сімейних фото, бодай невеличка, а в декого — своєрідний фотолітопис роду. Фотографія має на меті створення за допомогою фотоапарата зображень певних предметів, об’єктів, людей. У результаті фотограф отримує світлину (на папері) або електронне зображення (цифрова фотографія). Спочатку вона була монохромна, згодом виникла й кольорова. Поміркуйте ! Яка роль фотографії у нашому житті? Якими якостями має володіти фотограф?

Номер слайду 4

Винахідниками фотографії є французи Жозеф Нісефор Ньєпс , Л у ї Ж ак Дагерр та англієць Вільям Генрі Фокс Телбот .

Номер слайду 5

За відтворюваними подіями фотографії умовно поділяють на репортажні (без втручання фотографа) і постановочні.

Номер слайду 6

Зазвичай розрізняють фотографів-професіоналів і аматорів, які знімають для власного задоволення. Професіоналів часто поділяють на весільних, модельних, рекламних, пейзажних, спортивних фотографів, а також фотожурналістів. Деякі суміщують ці професії.

Номер слайду 7

Це цікаво знати. Фотомистецтво належить до візуальних, або пластичних, мистецтв і водночас до так званих «технічних». Тривалий час побутувала думка, що на статус мистецтва може претендувати лише рукотворна річ, тому до цього кола не включали зображення, отримані за допомогою техніки (фотографія, кіно, телебачення). Від початку існування їх вважали тільки розвагами, згодом — технічними засобами передавання інформації, і, зрештою, у процесі створення власної художньої мови відбувся їх перехід на мистецький рівень.

Номер слайду 8

Існує два напрями фотографії — документальна і художня. Документальна фіксує миттєвості життя, об’єктивну реальність. Художня втілює художній задум, авторський погляд на сцени й об’єкти, спеціально обрані або організовані для фотографування.

Номер слайду 9

Одним із найвідоміших фотографів в Україні був свого часу Альфред Федецький, уродженець Житомира, випускник Фотографічного інституту Віденської Академії мистецтв. Він відкрив фотомайстерню в Харкові, фотографував коронованих осіб, військових, діячів мистецтва, шляхтичів і міщан.

Номер слайду 10

До найпопулярніших жанрів фотомистецтва належать пейзаж, портрет і репортаж. Усім їм притаманний документалізм — властивість, яка вперше увійшла в мистецтво з появою фотографії. Документалізм, достовірність, реальність відрізняють фотографію від живопису, графіки. Отже, фотомистецтво поєднує художню виразність із правдивістю.

Номер слайду 11

У сучасній фотографії розрізняють такі напрями й стилі: етнографічно-соціологічний, репортажний, плакатно-рекламний, художньо-конструктивний, декоративний, символічний, імпресіоністичний. Нерідко фотохудожник працює одразу в кількох напрямах.

Номер слайду 12

Аерофотографія — напрям фотомистецтва, який дає можливість відчути себе птахом і побачити нашу планету з висоти пташиного лету. Фотохудожники зазвичай піднімалися в повітря на гелікоптері, щоб зафіксувати мальовничі пейзажі нашої планети.

Номер слайду 13

Цікаво відкривати світ морів і океанів під час підводних фотозйомок. Дайвери знімають дивні підводні печери, риб, водорості

Номер слайду 14

Підсумок уроку. Дайте відповіді на запитання: Який вид мистецтва ми називаємо художньою фотографією?Що лягає в основу при створенні художньої фотографії?Що є спільним між живописом та художньою фотографією? Чи можна твори художньої фотографії поділити на жанри?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Поцікавтеся творчістю сучасних українських фотохудожників. Підготуйте презентацію про одного з них.

pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
6501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку