Презентація до уроку "Франческо Петрарка (1304–1374). Сонети № 61, 132. Історія кохання в сонетах Ф. Петрарки. Образ ліричного героя та героїні"

Про матеріал

Презентація до уроку "Франческо Петрарка (13041374). Сонети № 61, 132. Історія кохання в сонетах Ф. Петрарки. Образ ліричного героя та героїні".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франческо Петрарка (1304–1374). Сонети № 61, 132. Історія кохання в сонетах Ф. Петрарки. Образ ліричного героя та героїні.

Номер слайду 2

Або. Як любили і вмирали 600 років тому

Номер слайду 3

Франческо Петраткаіталійський поет та літописець, ранній гуманіст. Народився 20 липня 1304 р. Помер 19 липня 1374 р.

Номер слайду 4

Батько поета, Петракко, не мав прізвища, оскільки не був шляхетного походження. В одному з документів його назвали Петраркою, звідси і пішло прізвище. Спочатку справи його процвітали, він дружив з Данте. Але не відомо за яку провину суд Флоренції засудив батька до великого штрафу, відрубання руки і вигнання з міста.

Номер слайду 5

Батько відправив Петрарку в Болонський університет для здобуття юридичної освіти. Цей навчальний заклад був одним із найдавніших у Європі, славився бездоганною репутацією і блискучим педагогічним складом на чолі з чарівною Новелою, яка, щоб своєю божественною вродою бентежити й не відволікати студентів від розуміння наук і мудрості, змушена була читати лекції за ширмою. Але навіть ця пікантна обставина не змогла подолати відрази молодого студента до юриспруденції.

Номер слайду 6

«Я був не дуже сильний, але досить спритний, не дуже вродливий, а все ж приємної зовнішності, у мене був свіжий, трохи смаглявий колір обличчя, живі очі, бистрий погляд»

Номер слайду 7

Прославили його сонети й канцони. Дуже скоро він набув широкої популярності, його опуси швидко й міцно ввійшли в моду. Петрарка зрозумів і оспівав у своїх творах головне, до чого прагнули люди: вроду, надію й кохання.

Номер слайду 8

Чому? Хто вона? Ідеал жінки, піднесений на п’єдестал, — Лаура. Їхні імена у свідомості людей навічно злилися воєдино.

Номер слайду 9

Джованні Боккаччо, який близько знав поета, каже прямо: «Я переконаний, що Лауру слід розуміти алегорично, як лавровий вінок, яким Петрарка пізніше був увінчаний»

Номер слайду 10

Це, звісно, докази — але! Незаперечно те, що існує власноручний запис поета про цю епохальну зустріч: «Лаура, відома своїми чеснотами і прославлена моїми піснями, уперше постала перед моїми очима на світанку моєї юності, у літо Господнє 1327, вранці 6 квітня у соборі святої Клари, в Авіньйоні».

Номер слайду 11

Гнітить одне — її ніхто ніколи не бачив. То була чи не була?

Номер слайду 12

6 квітня 1341 року увінчання відбулося зі словами: «Прийми цей вінок, нагороду за доброчесність»Після цього його проголосили майстром поезії та громадянином Рима.

Номер слайду 13

Лиховісний 1348 рік. Небачені лиха звалилися на Європу: землетруси в Італії й Німеччині, зі Сходу прийшла чума. Петрарка, як і всі, ховався від хвороби — Парма, Феррара, Капрі, Падуя. Багатьох друзів, рідних і близьких забрала чума. У їх числі кардинал Колона. А також Лаура... Певне, настав час розпрощатися з нею, оплакати й поховати.

Номер слайду 14

19 липня 1374 року його знайшли мертвим у кабінеті. Працював до останнього подиху: його голова почивала на розгорнутій книзі. Бажання померти над книгою з пером у руках здійснилося.

Номер слайду 15

Словникова робота. Сонет — ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба, двох чотиривіршів (катренів) із перехресним римуванням та двох тривіршів (терцетів), із різними видами римування. Як жанр сонет з’явився у XIII ст. в Італії та був розроблений Данте і Петраркою. Анафора — єдиний початок; повторення окремого слова або групи слів на початку кількох віршових рядків, строф. Катрен — чотиривірш, строфа із чотирьох рядків, яку вживають і в неповному римованому вірші, і в неримованому. Терцет — тривірш, який може виступати як самостійний твір або бути складником більшої строфи, пов’язаним із перехідним римуванням.

Номер слайду 16

“Канцоньєре” (“Книга пісень”) – лірична сповідь Петрарки. Перша редакція вийшла в 1368 р. і містила 171 вірш, друга - в 1373 р., вона вже налічувала 366 віршів: 317 сонетів, 29 канцон, 9 секстин, 7 балад і 4 мадригали. Цей збірник Петрарка розділив на дві книги: «На життя мадонни Лаури» («In vita di Madonna Laura») і «На смерть мадонни Лаури» («La morte di Madonna Laura»).

Номер слайду 17

Любили до кінця життя, а от вмирали… хто як..

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
1.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ірина Михайлівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
pptx
Додано
14 січня 2019
Переглядів
18454
Оцінка розробки
1.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку