Презентація до уроку "Фразеологізми"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему: "Роль фразеологізмів у мовленні. Стилістичні засоби фразеології та лексикології." для 10 класу Містить цікаві малюнки до фраеологімів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Роль фразеологізмів у мовленні. Стилістичні засоби фразеології та лексикології.

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Фразеологізми – це скарби нашої мови й народного досвіду. І. Я. Франко

Номер слайду 3

Фразеологізми – це лексично не подібні, стійкі сполучення слів, які виражають одне поняття і вживаються у мові як усталена мовна одиниця. Від вільних словосполучень фразеологізми відрізняються тим, що вони неподільні та є одним членом речення. Значення і походження фразеологізмів з’ясовуються у фразеологічний словниках. Найуживаніші фразеологізми пояснюються в тлумачних словниках, біля них стоїть значок ◊ (ромб). Також є словник фразеологічних синонімів.

Номер слайду 4

Джерела фразеології1. Народне джерело. З голови до п'ят, дати гарбуза, з одного тіста2. Вислови античного походження. Самозакоханий нарцис, сізіфова праця, троянський кінь3. Біблійні вислови. Соломонова мудрість, фіговий листок, манна небесна4. Прислів'я та приказки. Як Пилип з конопель; ліс рубають – тріски летять5. Крилаті вислови видатних людей. Реве та стогне Дніпр широкий (Т. Шевченко), Без надії сподіваюсь (Леся Українка)6. Переносне вживання професійних виразів. Зняти стружку, на два фронти, підписати вирок

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Фразеологічними висловами номінативного типу (мовні кліше) професійного спрямування: будівельні матеріали, технологічний процес, санітарно-гігієнічні умови, зварювальний апарат, кам'яні роботи, робоче місце та інші.

Номер слайду 16

Домашнє завдання:1) Знати теоретичний матеріал С. 2) Вправа Пояснити значення і походження трьох ( на вибір) фразеологізмів. 3)Написати твір – мініатюру на тему: «Не святі горшки ліплять»

pptx
Додано
7 травня 2023
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку