Презентація до уроку "Гекльберрі Фінн"

Про матеріал
У презентації присутні ілюстрації до епізодів, де присутній герой твору. Це дає можливість оцінити дітей, які визначать епізоди правильно. Ви можете дати завдання створити сенкан про Гека дітям. Приклад такого сенкану наданий у презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Чи насправді Гек Фінн був таким поганим? Що ви знаєте про батьків Гека? Гекльберрі Фінн Всі матері в містечку ненавиділи Гекльберрі і водночас боялися, бо це був ледащо, поганий, невихований хлопчисько, який не визнавав ніяких законів. І ще тому, що всі діти заздрили йому, були в захваті від нього і намагалися наслідувати його у всьому. Том, як і всі інші хлопці з "порядних родин", заздрив Гекльберрі, що міг цілий день нічого не робити. І Томові теж було суворо заборонено гратися з цим голодранцем. Саме тому Том завжди, коли тільки міг, грався з ним. Гекльберрі одягавсь у недоноски з плеча дорослих людей; одяг його всякої пори року цвів різнокольоровими плямами і звисав лахміттям. Бриль його був цілковитою руїною величезних розмірів, від її крис було відкремсано великий шматок у вигляді півмісяця, його куртка, в ті рідкі дні, коли він її одягав, доходила аж до п՚ят, і задні гудзики містилися значно нижче спини, штани висіли на одній підтяжці і ззаду теліпалися величезним порожнім мішком, а внизу хльоскали по грязюці, коли він їх забував підкачати.

Номер слайду 3

Гекльберрі Фінн Гекльберрі був вільний птах; блукав, де йому хотілося. В хорошу годину він ночував десь на чужому ганку, а в дощову — в порожніх діжках, йому не треба було ходити ні до школи, ні до церкви, йому нікого було слухатися, над ним не було господаря. Він міг ловити рибу чи купатися, коли і де йому заманеться, і сидіти в воді, скільки йому хочеться. Ніхто не забороняв йому битися. Лягав спати він, коли хотів. Навесні він перший з усіх хлопців починав ходити босий, а восени взувався останній, йому не треба було ні митися, ні одягати чисту білизну, а лаятися він умів напрочуд. Одне слово, цей хлопець мав усе, що надає ціну життю… Так думали всі вимучені, скуті по руках і ногах "добре виховані" хлопці з "порядних родин" у містечку.

Номер слайду 4

Прочитайте (за бажанням) повість “Пригоди Гекльберрі Фінна” та дізнайтеся, що сталося з героєм далі, чи змінився він сам і його життя. Гекльберрі Фінн Багатство Гека Фінна і опіка над ним вдови Дуглас ввели його у багаті кола, вірніше, втягли, втиснули силоміць, і його страждання були майже нестерпні. Вдовині слуги умивали його, чистили йому одяг, причісували його гребінцем і щіткою, щоночі клали його спати на огидно чисті простирала, де не було жодної брудної плями, яку він міг би притиснути до свого серця, як давнього друга. Він мусив їсти виделкою і ножем, мусив користуватися серветками, тарілками, чайними чашками, мусив учитися по книзі, мусив ходити до церкви, мусив розмовляти так добростойно і чемно, що слова втратили всякий смак для нього; куди б він не повертався, кайдани і пута цивілізації зв՚язували йому руки й ноги. Три тижні він мужньо терпів ці муки, нарешті не витримав і одного чудового дня зник. Дві доби вдова у великій тривозі шукала його повсюди. Його шукали в усіх закутках, нишпорили в річці, думаючи знайти там його тіло. Нарешті на третій день уранці Том Сойєр догадався заглянути в порожні діжки за старою різницею, і в одній з них він знайшов утікача. Гек щойно проснувся, поснідав украденими десь недоїдками і лежав тепер, з насолодою покурюючи люльку. Він був невмиваний, незачесаний, одягнений у те саме старе дрантя, що так прикрашало його в дні, коли він був ще вільний і щасливий. 

Номер слайду 5

1 6 5 4 2 3 Згадайте епізоди твору, де присутній Гек Фінн

Номер слайду 6

7 12 11 10 8 9 Згадайте епізоди твору, де присутній Гек Фінн

Номер слайду 7

Сенкан Гекльберрі Фінн Щирий, відважний Бешкетує, дружить, допомагає Цінує свободу понад усе Вірний друг Гекльберрі Фінн 1. Чому саме Гекльберрі Фінна Том вважав найкращім зі своїх друзів? 2. Чому мешканці міста Санкт-Петербурга погано ставляться до Гека? 3. Які сумісні пригоди пережили хлопці? 4. Який героїчний вчинок свідчить про порядність Гека? 5. Чому після всиновлення вдовою Дуглас Гекльберрі Фінн “нестерпно страждав”? 6. Чи змінився характер хлопця після його збагачення?

Номер слайду 8

Гекльберрі Фінн Добрий Довірливий Щирий Чесний Дотримується слова Сміливий Витривалий Неохайний Має шкідливі звички (палить) Не навчається Робить, що заманеться Не визнає жодних суспільних обмежень і традицій Характеристика Гека

Номер слайду 9

Описати Гекльберрі Фінна таким, як ви його уявляєте. 2. Скласти характеристику Гека. Обсяг роботи 0,5 сторінки. Виконується одне з завдань. Домашнє завдання

ppt
Додано
10 серпня 2020
Переглядів
5249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку