Презентація до уроку. Тема уроку: "Пригоди Тома Сойєра". Провідні ідеї твору: дружба, кохання, людяність.

Про матеріал
Презентація до заключного уроку за творчістю Марка Твена містить думки про те, якою є чи повинна бути людина, навіть якщо вона поки що недоросла. Приклади прояви ставлення героїв твору один до одного сприяють моральному вихованню учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Слухняний хлопчик Зразковий хлопчик Бешкетник А ким є ти ? Вважаєш себе слухняною дитиною, ідеалом, взірцем поведінки? Або бешкетником, що час від часу шкодує про вчинене?

Номер слайду 3

Слухняна дівчинка Зразкова дівчинка Бешкетниця А ким є ти ? Вважаєш себе слухняною дитиною, ідеалом, взірцем поведінки? Або бешкетницею, що час від часу шкодує про вчинене?

Номер слайду 4

Чи не тому, що Сід ябедник, що він постійно стежить за Томом і доносить тітці Поллі не лише про все, що робить Том, але й навіть про те, чим той марить у вві сні? Чому? Ось взірець поведінки: «… останнім прийшов Віллі Меферсон, зразковий хлопець, який дбайливо оберігав свою матір, ніби вона була кришталева. Він завжди проводив її до церкви, і всі матері ставили його в приклад синам. А хлопці — всі до одного — ненавиділи його за те, що він такий вихований, а головне за те, що його цнотою раз у раз їм "у носа тикають". З кишені у нього, як завжди в неділю, ніби випадково, стирчав кінчик носовика.» А оце – слухняний хлопчик: «Молодший брат Тома, Сід (не рідний брат, а зведений), уже зовсім упорався (він мусив збирати гілки). Сід був смирний хлопець. Він ніколи не пустував і не завдавав прикростей дорослим.» Чому твір названий не ім’ям слухняного хлопчика Сіда, а ім’ям бешкетника Тома Сойєра? Зрозуміло, що Сід не є головним героєм твору, але…

Номер слайду 5

доброта щирість відвага оптимізм чесність вірність у дружбі Справед ливість шляхет ність Додайте сонечку струменів. Подумайте, які чесноти є у вас, які риси характеру вам необхідно удосконалити. Яким я є чи хочу бути Кожен з нас хоче, щоб до нього ставилися з любов'ю та повагою. Але для цього людина повинна мати певні чесноти. Чеснотами називають позитивні моральні якості в характері людини.

Номер слайду 6

Які чесноти проявляють хлопці у дружбі? Чого навчає твір та його герої Дружба Найближчий приятель Тома – Джо Гарпер. У лісі вони грають, вдаючи з себе Робіна Гуда та Гая Гісборна. Гра проходить на рівних. Герої “перемагають” і “гинуть” по черзі. Хлопці разом відправляються на острів, уявляють себе то піратами, то індіанцями. Справжній друг Тома Сойєра – Гекльберрі Фінн. Їх поєднують не тільки ігри, а й більш серйозні справи. Зверніть увагу на дві деталі: Гекльберрі після показів Тома у суді “майже втратив віру в людство”, але не образився на Тома, й вони залишилися друзями. Хоча скарб друзі шукали вдвох, знайшов його Том, і йому вдалося б одному переправити золото у містечко, покласти у банк вдвічі більшу суму, втім така думка в його голову й на мить не завітала.

Номер слайду 7

Людяність Людяність - це доброзичливе ставлення до людей і навколишнього світу. В основі людяності лежить любов, доброта, повага, співпереживання. Прояв людяності – готовність прийти на допомогу, захистити слабкого, самозречення заради перемоги справедливості. У повісті “Пригоди Тома Сойєра” далеко не всі персонажі проявляють людяність. Ув’язнений Меф Поттер каже: — Дуже добрі ви були до мене, хлопці, ніхто в цьому містечку не жаліє мене. Лише ви самі. І я не забуду цього, не забуду. Частенько я кажу собі: адже я колись лагодив усім хлопцям повітряних зміїв і всякі речі, показував їм, де краще ловиться риба, приятелював з ними і допомагав їм, як тільки міг. Тепер усі забули старого Мефа, коли він ускочив у біду. Але гостинці, що приносять хлопці ув’язненому, - лише спроба заспокоїти власну совість. Справжню людяність проявляє Том, коли дає свідчення у суді. Завдання: Назвіть інші приклади прояви людяності у творі

Номер слайду 8

Кохання Кохання – це почуття, чи не найсильніше за всі інші. Досить згадати про ставлення матері до малюка чи дитини до рідної матусі. Але найчастіше ми згадуємо про кохання чоловіка до жінки або хлопця до дівчини. Подумайте, чи є стосунки між Томом та Беккі справжнім коханням? Була ж попередня закоханість Тома у Еммі Лоренс. Так, оба два персонажа твору відчували один до одного і ревнощі, і образу. Можливо, це честолюбство? Ребекка Тетчер – донька поважної людини. Том Сойєр – хлопчик, який користується повагою однолітків, а після збагачення – і дорослих людей. Вони навіть перекопали та вщент зруйнували всі закинуті будинки навколо міста, наслідуючи Тома та Гека. Доведіть або спростуйте твердження, що кохання Тома і Беккі є взаємним.

Номер слайду 9

Головні думки твору Марка Твена Світ дитинства захопливий і неповторний. Необхідно завжди і скрізь залишатися людиною, намагатися чинити чесно й благородно. Добре мати вірних друзів, уміти дружити. Потрібно вміти правильно поводитися в небезпечних, екстремальних ситуаціях. Життя людини найцінніше, тому заради його порятунку можна пожертвувати й дитячою клятвою, даним словом. Потрібно завжди думати про своїх близьких, про їхні почуття, не завдавати їм клопоту своїми витівками, бешкетуванням, необдуманими вчинками. Слід уміти перетворювати найнуднішу роботу на захопливе заняття, тоді ця праця не буде важкою, обтяжливою.

Номер слайду 10

Втілення сюжетів творів Марка Твена у кіно, живописі, графіці та інших видах мистецтва Перша экранизація книги Марка Твена з’явилася ще за його життя, у 1907 році, в США. Це була німа чорно-біла стрічка «Том Сойєр», трохи пізніше з’явився фільм «Принц і жебрак» (1909). На сьогодні у всьому світі знято більше 180 художніх и анимаційних фильмов, в основі котрих лежать твори Твена. Більш за все фільмів, звісно, знято за мотивами «Пригод Тома Сойєра» і «Пригод Гекльберрі Фінна» (більш за тридцять). Крім того, кінематографісти всіх країн люблять екранізувати «Янкі з Коннектикута при дворі короля Артура» та «Принц і злидар». За книжками Марка Твена в Україні створено стрічки «Том Соєр» (1937) Л. Френкеля, «Принц та жебрак» (1972) В. Гаузнера, "Нові пригоди янкі при дворі короля Артура (1988, 2 с.) В. Греся, телесеріал «Пригоди Тома Соєра та Гекльберрі Фінна» (1981, т/ф, 2 с.) С. Говорухіна.

Номер слайду 11

«Том Сойер» (Tom Sawyer) (США, 1973) «Том Сойер» (Tom Sawyer) (Німеччина, Румунія, 2011) «Пригоди Тома Соєра та Гекльберрі Фінна» (1981, т/ф, 2 с.) С. Говорухіна Кіно

Номер слайду 12

2000 р. США 1998 р. США 1986 р. Австралія Мультфільми

Номер слайду 13

Ілюстрації А.Елісеєва

Номер слайду 14

Ілюстрації Роберта Інглена М.Петров

Номер слайду 15

Ілюстрації Германа Мазуріна Ілюстрації Джанні Бенвенуті

Номер слайду 16

М.Ісаков Норман Роквелл М.Петров А.Скородумова

Номер слайду 17

Вистава «Том Сойєр» Весела, музична та романтична вистава про цікаві пригоди друзів Тома Сойєра та Геккльберрі Фінна, cтворена за мотивами всесвітньо відомої повісті американського письменника Марка Твена. 

Номер слайду 18

Домашнє завдання Виконайте творче завдання (с. 174 підручника). Прочитайте 1 розділ роману Елеанор Портер “Полліанна”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Оробець Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клименко Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
10 серпня 2020
Переглядів
11654
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку