Презентація до уроку географії в 9 класі на тему: "Україна і світове господарство"

Про матеріал

Презентація до уроку географії в 9 класі на тему: "Україна і світове господарство". Розділ "ВСТУП". Об'єкт вивчення економічної географії. Взаємодія господарства і природи в географічному середовищі. Економічна географія в системі географічних наук. Значення знань з економічної географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна і світове господарство. ГЕОГРАФІЯ 9 КЛАС. УРОК №1 ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВЧИТЕЛЯ ГЕОГРАФІЇ ЕНЕРГОДАРСЬКОЇ ЗОШ №4 МІРОШНИК Л. П.

Номер слайду 2

Економі́чна геогра́фія  — розділ соціально-економічної географії, наука про територіальну організацію суспільного виробництва, вивчає закономірності, принципи та фактори формування територіальної структури господарства різних країн і регіонів. Приділяє увагу питанню територіальних зв'язків об'єктів виробництва. Поділяється на загальну економічну географію, галузеву (географія промисловості, сільського господарства, транспорту, торгівлі тощо), регіональну економічну географію і географію світового господарства. Найважливішою метою дослідження економічної географії є пошук раціонального розселення і розміщення господарства та оптимізація відносин між розвитком суспільства та природи.

Номер слайду 3

Зв’язок економічної географії з іншими науками. Економічна географія вивчає просторову організацію господарської діяльності, тобто закономірності розміщення в світі або на окремій території, виявляючи регіональні особливості та їх причини. Як і інші суспільні науки, економічна географія в основу вивчення ставить людину, а також господарство як спосіб задоволення її матеріальних та духовних потреб. Геополітика. У сучасному світі зростає роль політичних процесів. Політичні чинники впливають на розвиток економіки, життя та діяльність людей, міжнародні відносини, стан навколишнього середовища. Це зближує суспільну географію з геополітикою.Історія. Правознавство. Економіка Вони спільно досліджують господарську діяльність людини та ринкові відносини. Економіка вивчає закони їх функціонування.? Поміркуйте, які існують спільні об’єкти вивчення суспільної географії та зазначених суспільних наук. 2. Як пов’язана суспільна географія з фізичною?

Номер слайду 4

Економічна географія відповідає на запитання:- де та чому розміщені ті чи інші господарські об’єкти, основою для розвитку яких є природні умови і природні ресурси.- вивчає і аналізує процеси, що характерні для об’єктів її вивчення: природних ресурсів, населення і господарства. ОБ’ЄКТИ ВИВЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЕОГРАФІГосподарство. Населення. Природні ресурси

Номер слайду 5

Економічна географія включає ряд окремих наук, які мають конкретні об’єкти дослідження:географія промисловостівійськова географіяполітичну географіюгеографія послуггеографія сільського господарствамедична географія

Номер слайду 6

Методи ЕГ досліджень Курс ЕГ складається з п’яти розділів: «Національна економіка та світове господарство», «Первинний сектор господарства», «Вторинний сектор господарства», «Третинний сектор господарства» «Глобальні проблеми людства».

Номер слайду 7

Методи ЕГ досліджень. Картографічний метод передбачає скла дання та аналіз тематичних карт світу, окремих регіонів і країн. Цей метод використовують на всіх етапах дослідження – від збирання вихідних даних до розроблення теорій. Складаючи у школі контурну карту, ви також користуєтеся картографічним методом дослідження. Ста тистичний (математичний) метод полягає в аналізі цифрових даних та побудові на їх основі найрізноманітніших графіків, діаграм, карт для всебічного аналізу сучасного стану й визначення тенденцій розви тку соціально­економічних процесів і явищ. У цьому аспекті важливе значення має достовірна статистика як інструмент дослідження економічного і соціального стану певної території. Для складання прогнозів щодо ефективного розміщення нових галузей та підприємств на пев ній території застосовують порівняльно-географічний метод, який передбачає зіставлення різних регіонів, країн, міст та ін. Цього року, користуючись цим методом, ви матимете змогу оцінити роль України у світовому господарстві.вивчаючи формування територій держав, їх заселення та господарське освоєння, використовують історичний метод. Знання історичних змін необхідне для розуміння сучасного розміщення господарства, а також прогнозування його розвитку у майбутньому. У цьому вам допоможе знання історії. геоінформаційний метод. Він полягає у створенні геоінформаційних систем (ГІС), які є сучасним засобом збирання, збереження та аналізу різноманітної інформації про територію. Цей сучасний комп’ютерний метод дає змогу поєднати модельне зображення території з інформаційними таблицями, космічними та аерозображеннями земної поверхні.

Номер слайду 8

Географія промисловості

Номер слайду 9

Географія промисловості

Номер слайду 10

Географія сільського господарства

Номер слайду 11

Географія послуг

Номер слайду 12

Політична географія Географія нелегальної міграції до України 

Номер слайду 13

Медична географія. Оцінювання якості навколишнього середовища стосовно життя людини. Украина почти четыре месяца жила без министра здравоохранения. И вот премьер-министр Владимир Гройсман 27 июля сообщил, что американка украинского происхождения Ульяна Супрун с 1 августа будет исполняет обязанности главы министерства. РИА Новости Украина: http://rian.com.ua/analytics/20160801/1014075043.html

Номер слайду 14

Медична географія. Вона поділяє умови існування на: комфортні, дискомфортні та екстремальні. Комфортними вважаються умови, за яких здоров’ю людини нічого не загрожує. Дискомфортні умови призводять до відхилень від норми фізіологічного стану людського організму і спричиняють різні захворювання. Перебування людини в екстремальних умовах загрожує її життю і здоров’ю. Екстремальними для проживання визнано території із суворими кліматичними умовами, високогірні області, а також райони екологічного лиха. ? Наведіть приклади територій у світі та Україні, які, на вашу думку, можна віднести до комфортних, дискомфортних та екстремальних для проживання. Поясніть, що впливає на якість цих територій.

Номер слайду 15

Військова географія Існуючі варіанти ареалів багатополярності світу

Номер слайду 16

Взаємодія господарства і природи в географічному (навколишньому) середовищі. Природа – джерело існування людини, задовольняє її фізіологічні та духовні потреби, природа – це увесь світ. Географічна оболонка- частину природи, що її вивчає фізична географія? ЗАВДАННЯ. Пригадайте складові частини географічної оболонки та її основні закономірності.

Номер слайду 17

Географічна оболонка. СкладовіАтмосфера. Гідросфера. Біосфера. Літосфера. Цілісність. Ритмічність. Неоднорідність. ОсобливостіКруговорот речовин. Наявність життя. Закономірностірозвитку

Номер слайду 18

Географічне (навколишнє) середовище – та частина природи, з якою взаємодіє людське суспільство (понад 60 % площі суходолу, з них 1/3 зазнала докорінної зміни) У результаті взаємодії людського суспільства і природи сформувалося навколишнє середовище. Протягом року з надр Землі видобувають - понад 120 мрлд тонн мінеральної сировини!11 % земельного фонду планети - орні землі. 95 % мінеральної сировини йдуть у відвали і лише 5 % реально використовуються у виробництві!Щороку через господарську діяльність усі види (автотранс порт, електроенергетика тощо) в повітря потрапляє значно більше вуглекислого газу, ніж його здатна поглинути рослинність планети. Наслідком такого кругообігу речовин між природою і людиною є виникнення й загострення глобальних екологічних проблем.

Номер слайду 19

Геоекологія – наука, що вивчає динаміку розвитку глобальних екологічних проблем. Основним методом дослідження геоекології є моніторинг. Моніторинг (від англ. monitoring – спостереження) – система спостережень і контролю за станом природного середовища та змінами, що відбуваються в ньому під упливом госпо дарської діяльності людини. Моніторинг передбачає: спостереження, оцінювання прогнозування стану навколишнього середовища. Здійснюється: на локальному, регіональному та глобальному (біосферному) рівнях.

Номер слайду 20

ДЗ. § 1. ЕКОНОМІЧНА ГЕОГРАФІЯ В СИСТЕМІ ГЕОГРАФІЧНИХ НАУК. Вчити номенклатуру «Країни Європи». Здача – по контурній карті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Процик Діана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
17871
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку