Презентація до уроку "Гетьманщина за часів Мазепи"

Про матеріал

Презентація до уроку" Гетьманщина за часи Мазепи". Містить роботу з картою, історичними джерелами, анімаційними вправами. Дозволяє акцентувати увагу учнів на головні моменти уроку. Збільшує їх пізнавальну активність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У нашій історії немає такого діяча, про якого б так багато, так суперечливо, навіть полярно судили нащадки; так само жоден із них немає такої широкої, романтичної слави, притому слави європейської. В. Шевчук.

Номер слайду 3

Тема: Гетьманщина за правління Івана Мазепи.

Номер слайду 4

Мета: Розглянути напрямки внутрішньої і зовнішньої політики Івана Мазепи. Визначити причини військово-політичного виступу Мазепи. Проаналізувати зміст договору між Іваном Мазепою та Карлом ХІІ. Визначити наслідки військово-політичного виступу. Скласти історичний портрет гетьмана.

Номер слайду 5

Коломацькі статті» 1687 р.• Значно розширювалась російська присутність в Україні та обмежувалася козацька автономія.• Гетьман не мав права без царського указу зміщувати з посад козацьку старшину.• У Батурині при гетьмані розташовувався московський стрілецький полк.• Війську Запорозькому заборонялося зноситися з чужоземними державами, вести торгівлю з Кримом.• Козацька верхівка мала сприяти українсько-російським шлюбам.• Стверджувалося, що «Малоросийский край» є частиною «их царського Пресветлого Величества Самодержавной державы»

Номер слайду 6

Петро І - останній цар Великої, Малої і Білої Русі (1682–1725 роки), з 1721 — перший імператор Всеросійський.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Риси характеру. Внутрішня політика. Зовнішня політика. Власне ставленяІсторичний портрет Іван Мазепа. Гетьман с 1687-1708р.р.

Номер слайду 9

Риси характеру. Внутрішня політика. Зовнішня політика. Власне ставленняІсторичний портрет Іван Мазепа. Гетьман с 1687-1708р.р

Номер слайду 10

Робота з підручником. Прочитайте 2-5 абзац сторінка 206. Виділіть напрямки внутрішньої політики гетьмана.

Номер слайду 11

Розбудовував державу західноєвропейського зразка. Боровся за приєднання до Османської імперіїНамагався замінити традиційний козацький устрій західноєвропейським. Забирав землі у старшини. Боровся за об’єднання всіх українських земель. Виступав за ліквідацію найманого війська. Встановив великі податки. Розвивав виробництво. Послаблював роль гетьмана в державіУтримував наймане військо. Меценат. Заохочував перехід козаків до селянського стану« Я знаю, що це вірно, тому що….»

Номер слайду 12

Риси характеру. Внутрішня політика. Зовнішня політика. Власне ставленняІсторичний портрет Іван Мазепа. Гетьман с 1687-1708р.р

Номер слайду 13

Зовнішня політика. Робота з історичними джерелами. Лист Івана Мазепи Стародубському полковнику Скоропадському «Московська потенція вже давно має всілякі наміри проти нас, а останнім часом почала відбирати у свою область українські міста, виганяти з них пограбованих і доведених до убогості жителів і заселяти своїми військами. Я мав від приятелів таємне застереження, та й сам ясно бачу, що ворог хоче нас — гетьмана, усю старшину, полковників і усе військове начальство — прибрати до рук у свою тиранську неволю, викорінити ім'я запорізьке і звернути усіх у драгуни і солдати, а весь український народ піддати вічному рабству. Я дізнався про це і зрозумів, що московська потенція вступила до нас не заради того, щоб нас захистити від шведів, а щоб вогнем, пограбуваннями і вбивством винищувати нас. І от, за згодою всієї старшини, ми зважилися віддатися в протекцію шведського короля в надії, що він оборонить нас від московського тиранського ярма і поверне нам права нашої вільності...»

Номер слайду 14

Україно-шведський договір 1708р. Україна має бути незалежною і вільною;Усі загарбані Московією землі, що колись належали "руському" народові, мають бути повернені Українському князівству;Шведський король зобов'язаний захищати країну від усіх ворогів і посилати допомогу, коли про це просять гетьман і "стани";Мазепа має бути довічним князем України;Шведський король не має права претендувати на титул князя чи командувача збройних сил князівства;Для стратегічних потреб шведське військо може займати п'ять українських міст (Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву,Гадяч).

Номер слайду 15

Біограф Карла ХІІ Адлерфельт про події листопада 1708 р. писав: «Цар, прагнучи помститися Мазепі, проти якого опублікував грізний маніфест, наказав Меншикову негайно заатакувати його столицю, поки шведи не прибули на допомогу. Меншиков напав на неї та здобув її. Потім дав наказ вимордувати всіх без різниці віку та статі... Він забрав звідти важкі гармати, а було їх близько сорока. Рівно ж по-варварському сплюндрував і спалив усе місто та млини». Робота з історичними джерелами

Номер слайду 16

Січова рада вирішила підтримати І. Мазепу й перейти на бік шведського короля. Відповіддю Петра I на приєднання запорожців було зруйнування Чортомлицької Січі. Прямуючи на Січ, війська московського полковника П. Яковлєва нищили козацькі містечка й села…14 травня 1709 р. Січ було захоплено. Виконуючи царський наказ, московський полковник стратив усіх полонених, а потім зруйнував січову фортецю, спалив курені й військові будівлі. Гармати, скарб і прапори було вивезено.Історик Авкас про події травня 1709 р

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Висновок. Фішбоун. Проблема. Військово політичний виступ Мазепи. Причини. Наслідки

Номер слайду 20

Риси характеру. Внутрішня політика. Зовнішня політика. Власне ставленняІван Мазепа. Гетьман с 1687-1708р.рІсторичний портрет

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
8086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку