Презентація до уроку "Єгипетська держава"

Про матеріал
Презентація до уроку інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України" для 6 класу за підручником Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. : іл. Учитель історії Хоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

Утворення держави та цивілізації в Єгипті . 2. Будівництво пірамід.

Номер слайду 3

Фронтальне опитування Чому нерівність породжує експлуатацію? У чому полягає особливість природних умов Стародавнього Єгипту? Охарактеризуйте населення давнього Єгипту. Чиї інтереси захищала держава в Єгипті? Як ви розумієте терміни: папірус, шадуф, ном, номарх, фараон, жрець, чиновник, царські роботи, трудові загони?

Номер слайду 4

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬ ПІРАМІ́ДА (ЄГИПЕТСЬКА) — велика кам’яна споруда з чотирикутною основою і трикутними боковими поверхнями, які утворюють на вершині будівлі гострий кут; була гробницею фараонів. МАСТА́БА — поховальне приміщення з кількох кімнат; гробниця, вирубана в скелястому плато на невеликій глибині (іноді — з каменю на поверхні землі). САРКОФА́Г — мармурова чи золота поховальна труна. МУ́МІЯ — тіло померлого, просякнуте спеціальною смолою для запобігання його розкладанню.

Номер слайду 5

1. Утворення держави та цивілізації в Єгипті У Єгипті наприкінці IV тис. до н. е. виникла держава. З її утворенням склалися сприятливі умови для подальшого розвитку: об’єднання іригаційних систем в одну, єдине управління, зникли суперечки за землю, збільшились врожаї. Це полегшило життя населення, але зумовило подальше збагачення одних та бідність інших. Створення сильної державної влади в єгипетському суспільстві призвело до експлуатації трудових верств.

Номер слайду 6

У період Раннього царства в Єгипті з’являється рабство. Рабів продавали та купували. Серед них були як іноземці, так і єгиптяни. Проте, рабів у Єгипті було небагато! З появою держави остаточно складається також цивілізація в Стародавньому Єгипті. Вона належала до такого різновиду розвитку суспільства, який має назву «цивілізація річкових долин» (Месопотамія, Стародавня Індія, Китай). Уся земля в країні належала правителю, тож єгиптяни мусили без заперечень виконувати всі його повеління і без упину прославляти його. Тобто давньоєгипетська цивілізація передбачала культ (поклоніння, шанування) фараона, який був сином бога сонця Амона. Фараон був відповідальним за: правосуддя, очолював армію, мав бути кращим у всіх науках і змаганнях, у мистецтві. Через 30 років правління фараон проходив обряд відновлення життєвих сил (продовжувався 2 міс. )

Номер слайду 7

Про фараонів Єгипту

Номер слайду 8

2. Будівництво пірамід Кожної весни, коли минулорічний урожай був зібраний й спожитий, по всіх номах глашатаї закликали селян до «царських робіт» - це було будівництво зрошувальної системи або пірамід. Праця була тяжка, на межі сил, але тут годували за державний кошт і сім’я так могла дожити до нового врожаю. Будівництвом керував підготовлений жрець-архітектор. Роботи розпочиналися з вибору будівельного майдану — скелястої платформи Гізе в Долині Царів (місце поховання всіх фараонів). Піраміду будували з кам’яних блоків, вагою 2 т. кожен, відшліфованих і гарно підігнаних, що між ними не входило навіть лезо ножа. ВИСТУП ПІДГОТОВЛЕНИХ УЧНІВ про будівництво пірамід, поховальні обряди, пограбування поховань фараонів.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Підсумок уроку. ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ. ГРА «МІКРОФОН» Мені був відомий матеріал щодо…. Я дізнався/лася цікаві факти із життя населення Єгипту, а саме… Я дізнався/лася цікаві факти із життя фараонів Єгипту, а саме… Я запам’ятав/ла нові поняття…

Номер слайду 11

ГРА «АСОЦІАЦІЇ» До слів: Египет, піраміда, саркофаг.

Номер слайду 12

Опрацюйте матеріал параграфа 10 (ст. 52-56 підручника) . 2. Творче завдання. Складіть невеличку усну розповідь на одну з тем: а) «Щоденник одного дня фараона»; б) «Будівництво пірамід»; в) «Пограбування пірамід».

ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку