Презентація до уроку "Єгипетські міфи. Ра та Апоп. Міф про те, як Тефнут покинула Єгипет."

Про матеріал
У підручнику Є. Волощук відсутній міф про Ра та Апопа, тому текст (далеко не повний) надається у презентації. Також у ній містяться певні відомості про Давній Єгипет, його культуру. Під час уроку надаю відеоролики про те, як будувалися єгипетські пирамиди та про найвідоміших богів Давнього Єгипту. Надані ілюстрації (портрети богів), гронування "змія-добро" і "змія-зло". Оскільки міф про Тефнут діти прочитали вдома, обмежуюся запитаннями та ілюстраціями до міфу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Єгипетські міфи Ра та Апоп Міф про те, як Тефнут покинула Єгипет

Номер слайду 2

Давній Єгипет Культура давнього світу надзвичайно багата і цікава. Ми вже перегорнули з вами сторінки давньогрецької та давньоіндійської міфології, дізнались багато нового. В історії людства існує ще одна своєрідна, загадкова міфологія – це міфологія Давнього Єгипту. І дотепер всі таємниці Давнього Єгипту не розкриті науковцями і мистецтвознавцями. Сьогодні ми з вами поринемо у цей загадковий світ і спробуємо зрозуміти, як єгиптяни уявляли будову Всесвіту, яким богам поклонялися, подвиги яких героїв оспівували.

Номер слайду 3

Вирушаємо у мандрівку Єгипетська цивілізація є однією з найстаріших у світі: вона почала розвиватися у долині річки Ніл приблизно у 3000 році до нашої доби, або 5000 років тому назад. Єгипетська держава проіснувала до 332 року до н. е., після чого була завойована Олександром Македонським. До цього часу в Єгипті змінилося 30 династій, які керували трьома царствами: Давнім, Середнім і Новим Єгиптом. Перша династія була заснована фараоном Менесом. Давнє царство характеризувалося розквітом торгівлі, ремесел і мистецтва, доказом чого є побудова Великих пірамід Гізи в 22,5 км на північ від Каїру. 

Номер слайду 4

З відеоролика дізнаємося, як їх будували Єгипетські піраміди

Номер слайду 5

Культура давнього Єгипту. Фрески

Номер слайду 6

винайшли календар створили ієрогліфічну писемність Навчились виробляти папірус Досягнення давніх єгиптян

Номер слайду 7

Топ 10 богів Давнього Єгипту Перегляд відеоролика Найвідоміші божества Давнього Єгипту: Нун - безкрайній океан, водяний хаос, Атум (сутність всього) - дух, який виник з глибин Нуна. Геб - бог землі, Нут - богиня неба, Ра - бог сонця, син Геба й Нут. (Боги-творці Ра-Атум-Хепра: «Атум» — «Досконалий», зображувався у вигляді людини; Хепра — «Той, хто виникає», «Той, хто приводить до виникнення», зображувався у вигляді жука скарабея). Шу - бог повітря, якого створив Ра. Тєфнут (простір, вода, волога) - Око сонячного Ра. Апоп - величезний змій, завдовжки 230 м, який уособлює морок, ніч, затемнення і зло, вічний ворог і супротивник Ра. Осіріс - син Геба і Нут - бог родючості землі, від нього залежали води Нілу. Ісіда - сестра-дружина Осіріса, пов'язана з весною і літом, богиня родючості, води, вітру і море - плавства.

Номер слайду 8

Ра – бог Сонця (з головою сокола) Шу – бог повітря, якого створив Ра Боги Давнього Єгипту

Номер слайду 9

Тефнут – богиня води (з головою левиці) Геб – бог землі, син Шу і Тефнут

Номер слайду 10

Бог землі Геб та богиня неба Нут

Номер слайду 11

Осіріс – син Геба і Нут, бог родючості Ісіда – богиня Родючості, дружина Осіріса

Номер слайду 12

Апоп – величезний змій, довжиною 230 м, вічний ворог Ра Читаємо міф “Ра і Апоп” Пітьма і зло породили велетенського змія, щоб урешті-решт запанувати над світом. То було небачене страховисько, могутнє і спритне. Понад усе змій, якого звали Апопом, не любив сонце. Усі друзі Ра ставали ворогами Апопа. І змій так люто ненавидів бога Ра, що навіть при згадці про нього починав дрижати від злості. Глибоко під землею — житло жорстокого змія. Однак і туди проникають сонячні промені, бо щовечора, завершивши свій похід над землею, Ра спускається до підземного світу. Нікуди від нього не сховатися! Скрізь це ненависне сонце! — Я мушу позбутися Ра! - не тямлячи себе з люті, вигукнув Апоп. - Тільки коли на землі не стане цього бога, пітьма і зло запанують над світом!

Номер слайду 13

Відомо, що Ра щовечора мандрує водами підземного Нілу. А якщо випити воду підземної ріки? Тоді зухвалий Ра ніколи не зможе потрапити до царства пітьми... Апоп надимає черево і припадає до підземних вод. Він п’є довго, уперто, води в Нілі стає менше й менше. От і все... Річище порожнє, за кілька хвилин воно зовсім висохне. Ра ніколи більше не потрапить під землю! „Підступний змій гадає, що, коли він вип’є підземний Ніл, я не спускатимуся більше під землю... — розмірковував Ра. - Настав час покінчити з породженням пітьми і зла. Апоп повинен щезнути!“ І непереможний Ра прямує на вирішальну битву зі змієм! Він - сонце, а сонцю підвладний увесь світ. Битва була довгою і жорстокою. Змій такий дужий і великий, що Ра ніяк не міг його скорити. Та богові замало вбити Апопа. Спочатку треба примусити його повернути підземні води. Слава великому Ра! Він здолав Апопа, притиснув його так, що той повернув підземний Ніл – випустив його зі свого бездонного черева! Тепер не варто вбивати змія, він переможений - нехай живе! Ра святкує перемогу! Ра — великодушний! Осяяний звитягою, бог сонця продовжує свою щоденну подорож... Даремно Ра пожалів Апопа. Зло ніколи не скориться світлові. Змій знову випив підземний Ніл, коли Ра тільки-но піднявся над землею. Наступної ночі все повториться знову. Змій Апоп, що не змириться з поразкою, знову нападе на Ра, а сонячний бог ще раз і ще раз доведе свою непереможність. Щоночі в підземному світі відбувається битва між силами світла і пітьми. Ця битва щоразу незмінно закінчується перемогою світла.

Номер слайду 14

Подумайте Хто такий Ра? Хто був заклятим ворогом Ра? Як Апоп вирішив позбутися Ра? Поясніть, чому Ра пощадив Апопа? Яке явище пояснювали давні єгиптяни за допомогою міфу про Ра та Апопа? Що символізує щоденна боротьба Ра з Апопом? Порівняйте, як пояснювали зміну дня і ночі давні єгиптяни та давні індійці.  Які уявлення про світ є спільними для давніх греків і давніх єгиптян?

Номер слайду 15

Міф про те, як Тефнут покинула Єгипет Вдома ви прочитали міф про те, як Тефнут покинула Єгипет, тому зможете відповісти на запитання: Хто така Тефнут? Чому Тефнут покинула Єгипет? Яке лихо почалося в країні, коли Тефнут пішла? Як Ра вирішив зарадити біді, що спіткала Єгипет?  Які особисті якості допомогли богам Шу і Тоту вмовити Тефнут повернутися додому?  Які риси характеру богині вологи ви можете назвати, прочитавши міф? Яке явище природи пояснювали давні єгиптяни за допомогою міфу про богиню Тефнут? Символом чого став шлюб Тефнут і Шу? Розкажіть, чого, на вашу думку, може навчити нас міф про Тефнут.

Номер слайду 16

Це цікаво У повному тексті міфу про Ра і Апопа Ра пропливає на човні Вічності два світи – царство живих і царство мертвих. Разом з ним пливуть бог-писар Тот, бог справедливості Наат і його помічник Хатхор. Попереду човна Вічності летить крилатий Гор в образі Сокола. Сонячні затемнення, піщані бурі й землетруси в Єгипті викликані битвою Ра і його помічників з крокодилами, гіпопотамами, зміями. Човен Ра має пройти 12 воріт, які можна відкрити лише за допомогою бога-вовка Уатут. Бога Ра вітають схвальною піснею священні гірські павіани.

Номер слайду 17

Бог Ра з помічниками на човні Вічності

Номер слайду 18

Шу і Тефнут Богиня Тефнут – око сонячного Ра

Номер слайду 19

Змія - зло Змія - добро ворог темрява отрута вогонь, що знищує все живе біль смерть добро мудрість захист символ влади фараона всевидяче око лікування людей Сторінка ерудита Не всі змії в давньоєгипетській міфології були лютими і жорстокими. Окремі змієподібні боги допомагали богу Ра в його нелегкій боротьбі за справедливість і щасливе життя людей. Це такі змії, як Кобра-Урей, яка знищує ворогів Ра своїми гарячими променями, а також змій Мехен. Він захищає човен Вічності, коли Ра мандрує через Дуат. Богиня-змія Меріт-Сечер охороняє гробниці фіванського некрополя, в яких покояться померлі фараони. В корони фараонів і цариць Єгипту була впаяна змія-кобра, символ мудрості, могутності і влади.

Номер слайду 20

Робимо висновки Молчат гробницы, мумии и кости – Лишь Слову жизнь дана. Из древней тьмы, на мировом погосте Звучат лишь письмена. И. Бунин Ми познайомилися на уроках лише з кількома міфами різних народів світу. Тема невичерпна, цікава для фахівців – істориків, релігіоведів, філологів, читачів… У “Ведах” невідомий автор питає: Буття і небуття тоді не було — Повітря не було й склепіння неба. Що покривало? Де? Що захищало? Була вода? Глибокая безодня?.. ...Звідкіль цей Всесвіт народивсь та виник? Боги пізніш за Нього народились? А як Оце створилося, хто знає? Світобудова ця звідкіль взялася? Чи створено її було, чи йнакше? В найвищім небі хто її пильнує, Той, певно, зна, чи, може, й він не знає? Живіть, вчиться, дізнавайтеся таємниці Всесвіту. Саме цьому сприяють уроки, зокрема й зарубіжної літератури.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Створити на основі наданої презентації або самостійного пошуку в Інтернеті колаж “Боги Давнього Єгипту” Підготуватися до письмового твору за темою “Мій улюблений міфологічний герой” – підібрати цитати щодо образу обраного героя.

ppt
Додано
1 жовтня 2020
Переглядів
10311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку