Презентація до уроку " Громадянське суспільство"

Про матеріал
Презентація до курсу Громадянська освіта . Що таке громадянське суспільство та його функції. Основні ознаки правової держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке громадянське суспільство і яка роль у ньому належить правовій державі?1. Поняття громадянського суспільства. 2. Функції громадянського суспільства. 3. Громадянське суспільство та правова держава

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Громадянське суспільство — це саморегульоване суспільство вільних, рівних, економічно незалежних людей, які вступають у недержавні організації та об’єднання з метою захисту своїх законних інтересів і досягнення своїх цілей. Влада в такому суспільстві будується не на силі, а на авторитеті, а держава виконує регуляторну функцію. Інститути громадянського суспільства — це система суб’єктів, наділених правами і обов’язками щодо відстоювання своїх законних інтересів у процесі подальшої розбудови громадянського суспільства в Україні та участі в управлінні державними справами, зокрема — у формуванні та реалізації державної правової політики.

Номер слайду 4

Громадянське суспільство — це спільнота, яке складається з вільних, незалежних, рівноправних громадян. В такому суспільстві люди взаємодіють, спілкуються і добровільно самоорганізовуються на основі спільних (незалежних від держави) інтересів. Громадяни захищені необхідними законами від прямого втручання і обмежень з боку держави. В такому суспільстві переважають демократичні громадянські суспільні цінності. Функціонування громадянського суспільства не є можливим без громадянина як самостійного індивідуального члена суспільства, який усвідомлює себе таким, наділений певним комплексом невідчужуваних прав і свобод і відповідає перед суспільством за свої дії.

Номер слайду 5

Складові частини громадянського суспільства ще називають інститутами громадянського суспільства. До них належать:громадські організації;професійні та творчі спілки;організації роботодавців;благодійні і релігійні організації;органи самоорганізації населення;недержавні засоби масової інформації;інші некомерційні товариства й установи, легалізовані відповідно до законодавства.

Номер слайду 6

Ознаки громадянського суспільства: Визнання людини, її прав і свобод найвищою суспільною цінністю. Державне регулювання, на основі законів і за допомогою спеціальних органів, відносин між людьми, захист їхніх прав. Високий рівень правосвідомості та відповідальності громадян і повага до законних прав інших людей. Право власності людей на знаряддя і результати своєї праці, поєднане з певним рівнем заможності, для досягнення незалежності.Існування різноманітних добровільних громадських організацій і рухів, самоорганізація і згуртування.

Номер слайду 7

Взаємодія громадських об’єднань для задоволення матеріальних і духовних потреб та інтересів людини, що відбувається без прямого втручання держави. Багатоманітність (плюралізм) у всіх сферах суспільного життя (економічній, політичній, культурній). Незалежні медіа, які обслуговують громадські потреби та інтереси, формулюють і оприлюднюють громадську думку.

Номер слайду 8

Взаємозв'язки в громадянському суспільстві

Номер слайду 9

Правова держава — це суверенна політико-територіальна організація влади, яка існує і функціонує в громадянському Демократичному суспільстві, в якій панують норми права, забезпечуються права і свободи людини, влада підпорядкована волі народу (законним інтересам людини і громадянина, окремих груп людей та громадянського суспільства в цілому).

Номер слайду 10

Основними ознаками правової держави є:суверенітет народу, який є джерелом влади;верховенство права;рівність усіх громадян перед законом;однакова і взаємна відповідальність держави та особи перед законом;визнання прав людини вищою соціальною цінністю;поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову;високі правова культура та правова свідомість громадян;наявність ефективної правоохоронної системи.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Домашня робота ст..74-77. Вивчити матеріал.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Темченко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kostiuk Vladimir
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрьоменко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
17 березня 2022
Переглядів
13349
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку