Презентація до уроку: "Грунтувальні і шпаклювальні суміші"

Про матеріал
В презентації : "Грунтувальні і шпаклювальні суміші" описані види грунтівок і шпаклівок для опоряджувальних робіт. Матеріал можна використовувати під час уроків професійно-теоретичного та виробничого навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРУНТУВАЛЬНІ і ШПАКЛЮВАЛЬНІ СУМІШІ Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад «Новоград-Волинське вище професійне училище» Викладач: Г. М. Хмельова 2023 рік

Номер слайду 2

Ґрунтовка — суміш, що наноситься першим шаром на підготовлену до фарбування або обробки поверхню для створення надійного зчеплення верхніх (криючих) шарів покриття з оброблюваної поверхнею і вирівнювання її всмоктуючої здатності. Від фарбувальних складів ґрунтовки відрізняються меншим вмістом пігментів, а також наявністю спеціального компонента — основи. Ґрунтовкою називають також ґрунтування — процес нанесення цього складу. Крім того, ґрунтовки можуть виконувати й інші функції: захищати метал від корозії, «виявляти» текстуру дерева, перекривати пори та інші дефекти фарбуючої поверхні, а також забезпечувати адгезійне зчеплення в системах антикорозійного захисту металу, дерева та бетону .Ґрунтовки готують на основі природних або синтетичних, рідких або твердих плівкотвірних речовин — оліф, алкідних смол, сечовин-формальдегідних смол, епоксидних смол та ін .; тверді плівкотвірні матеріали застосовують у вигляді концентрованих розчинів або дисперсій в органічних розчинниках або у воді. Багато ґрунтовок містять у своєму складі пігменти (залізнийабо свинцевий сурик, цинковий крон), а іноді і наповнювачі (тальк, слюда, крейда). На поверхню ґрунтовку наносять шпателем, пензлем, розпиленням і іншими способами. Товщина плівки складу ґрунтовки 10-100 мкм (0,01-0,1 мм). Висушену заґрунтовану поверхню покривають фарбою або лаком, наносять штукатурку, шпаклівку, приклеюють шпалери, кахель, заливають стяжкою.

Номер слайду 3

Відмінності грунтовки по типу складу Для того щоб правильно визначитися з вибором найбільш підходящого розчину для обробки поверхні, слід враховувати не тільки вид матеріалів, з якими передбачається робота, але і склад захисного грунту тієї або іншої марки. Сьогодні за типом складу ґрунтувальні суміші поділяються на: 1. Акрилові. Такі ґрунтувальні суміші складаються із суспензії спеціальних акрилових смол і додаткових добавок, які сприяють швидкому застигання і рівномірному нанесенню розчину. Акрилові грунти не виділяють неприємний запах, тому їх можна використовувати без припинення ремонтно-оздоблювальних робіт в будь-якому житловому приміщенні. В залежності від марки адгезійна акрилова грунтовка може застосовуватися як при внутрішніх, так і зовнішніх оздоблювальних роботах.

Номер слайду 4

Алкідні. Грунт даного типу застосовується для обробки практично всіх погано ніжності поверхонь. До складу такого розчину входять органічні розчинники, завдяки чому його можна застосовувати для внутрішньої і зовнішньої обробки будь-якого житлового приміщення. Гліфталеві. Ідеально підходять для обробки дерев’яних та металевих поверхонь. Такі суміші мають відмінні антисептичними і антикорозійними властивостями. До складу таких розчинів входять фарбувальні пігменти, тому правильно підібравши колір грунту можна надалі посилити передачу кольору лакофарбового покриття. Перхлорвінілові. Як і акрилова така грунтовка може застосовуватися для обробки практично будь-яких поверхонь. Однак слід враховувати те, що до складу такого розчину входить величезна кількість шкідливих для здоров’я людини речовин, тому його краще застосовувати для зовнішніх робіт.

Номер слайду 5

До складу грунтовки глибокого проникнення входять:• Вода. Всі присутні грунти цього типу - на водній основі.• Акрилові смоли, що виконують функцію сполучного.• Полімерні добавки, що поліпшують змочування обробленої поверхні і, відповідно, збільшують глибину проникнення грунту. Технічні характеристики грунтовки глибокого проникнення варіюються залежно від її точного складу; проте деякі параметри приблизно однакові для всіх ґрунтів сімейства. Вміст нелетких речовин у ґрунті звичайно становить 12-20 масових відсотків. Велика частина обсягу - розчинник, вода. За рахунок чого забезпечується описана вище функціональність проникаючих ґрунтів?При нанесенні водна дисперсія акрилових смол просочує пористу поверхню, проникає глибоко в її структуру. Полімерні добавки додатково підсилюють капілярний ефект і, відповідно, глибину проникнення. Після того, як вода випарується, маленькі кульки смоли склеюються один з одним і утворюють довгі нитки, що пронизують основу і провідні в глибину матеріалу. 

Номер слайду 6

Відмінності грунтовки по області застосування. Сучасні виробники оздоблювальних матеріалів пропонують споживачам широкий асортимент ґрунтувальних сумішей, які мають різні технічні характеристики і вузьку область застосування. Грунтовка для обробки пористих поверхонь. Адгезійна ґрунтовка забезпечує повноцінний захист оброблюваної поверхні, а також додатково підсилює її міцність завдяки високому ступеню проникності. Розчин повністю заповнює всі пори і мікротріщини бетонної стяжки і при правильному нанесенні може склеїти навіть будівельний пил, забезпечивши максимально якісне зчеплення з будь-якими оздоблювальними матеріалами. Адгезійна грунтовка

Номер слайду 7

При висиханні ґрунтовка утворює захисний шар у вигляді тонкої, але міцної плівки, яка перешкоджає вологопоглинання завдяки чому суттєво знижуються витрати клеючих сумішей і лакофарбових покриттів. Ґрунтовка бетоноконтакт володіє високою лугостійкість і містить у своєму складі кварцовий пісок. При застиганні розчин створює на обробленій поверхні шорсткий захисний шар, який сприяє максимальному поліпшення адгезії з будь-якими видами оздоблювальних матеріалів. Для того щоб поліпшити міцність захисної плівки адгезійної грунтовки необхідно виконати нанесення розчину на поверхню не менше двох разів. Як правило, грунт бетоноконтакт має в своєму складі фарбувальні пігменти, які дозволяють візуально визначити які місця на поверхні стелі, стін і підлоги вже оброблені, а які ні. Розчин для пористих поверхонь найчастіше виготовляється на водній основі, що робить можливим його застосування в приміщеннях будь-якого призначення. При кімнатній температурі грунт повністю висихає протягом декількох годин і створює на обробленій поверхні тонку непомітну плівку. Наносити грунтовку бетоноконтакт можна як за допомогою спеціального пульверизатора, так і за допомогою валика і набору пензлів. Для більш якісного результату після висихання першого шару ґрунту слід нанести другий.

Номер слайду 8

Основним завданням таких розчинів є забезпечення максимальної адгезії між матеріалами з гладкою поверхнею, яка має мінімальну ступінь вологопоглинання. Найчастіше грунт даного типу застосовується для обробки таких матеріалів, як скло, пластик, метал, лакофарбове покриття. Таку адгезійну ґрунтовку для внутрішніх робіт можна застосовувати в тому випадку, якщо необхідно виконати оштукатурювання раніше фарбованої поверхні. При застиганні зробить розчин оброблену поверхню шорсткою, завдяки чому зчеплення зі штукатуркою буде оптимально якісним, що виключить ймовірність її сповзання або розтріскування. До складу таких ґрунтувальних сумішей найчастіше входять спеціальні компоненти, що перешкоджають виникненню корозії і розвитку грибків. Деякі марки грунту для гладких поверхонь здатні зупинити процес ржавіння металу, тому їх використовують для обробки зварного залізного підлоги в складських і виробничих приміщеннях. Адгезійна грунтовка є багатофункціональним засобом, який не тільки суттєво поліпшує зчеплення облицювальних матеріалів, але і максимально подовжує термін служби оброблюваної поверхні, запобігаючи корозії, цвілі і передчасного руйнування.

Номер слайду 9

Види шпаклівок для внутрішніх робіт Їх класифікують за кількома ознаками: за складом; за розміром частинок; за призначенням. Залежно від складу шпаклівки розділяють: гіпсові, цементні та полімерні.

Номер слайду 10

Гіпсова шпаклівка найпоширеніша, легко наноситься і шліфується. Її основна властивість - білизна і пластичність. Гіпс поглинає і віддає вологу з повітря, тому шпаклівка з цього матеріалу підійде для будь-яких приміщень. Ceresit CT - 126 використовується для вирівнювання різних основ (цементно - піщаних, бетонних, цегляних, гіпсових і ін ) і усунення невеликих дефектів на стелях і стінах всередині сухих будівель під поклейку шпалер та малярних робіт. Суміш підходить для заповнення тріщин і виїмок до 5 мм. Дана шпаклівка не годиться для застосування в приміщеннях з підвищеною вологістю і для вирівнювання підлоги. Продукт відрізняється високою якістю та зручністю в роботі. Властивостівисока адгезія ;пластичність ;зручність у роботі ;тиксотропність ;легкість в шліфовці ;застосовується для внутрішніх робіт;екологічна безпека .

Номер слайду 11

ВЛАСТИВОСТІзручна у використаннідля роботи всередині та зовнібудівельвисока адгезія до мінеральних основармована мікроволокнамиводостійкаморозостійкатовщина шару за одне нанесення –до 3 мм (шпаклювання),до 5 мм (набризк)Шпаклівка фасадна фінішна

Номер слайду 12

Зовнішня шпаклівка - види і характеристики  Шпаклівка для зовнішніх робіт створена для оновлення будівель і захисту їх від несприятливих факторів. З часом на зовнішній обробці можуть з'явитися дрібні тріщини, які, розширюючись, згодом можуть завдати непоправної шкоди зовнішньому вигляду будівлі. Для обробки зовнішніх поверхонь будинків шпаклівка може бути:• стартовою;• фінішної.

Номер слайду 13

Цементна шпаклівка в основному застосовується в ремонті приміщень з підвищеною вологістю. Полімерна шпаклівка використовується при оздоблювальних роботах в приміщеннях, що йдуть до завершення, зручно використовувати також для замазки швів і стиків. Залежно від розміру часток виділяють шпаклівки грубодисперсні (Розмір часток - 200 мкм і більше), середньодисперсні (Частки розміром менше 80 мкм) і тонкодисперсні (Розмір часток становить 20 мкм і менше). Призначення шпаклівки може бути різний залежно від виконуваних робіт. Тому шпаклівки розділяють на стартові, фінішні, універсальні і спеціалізовані.

Номер слайду 14

Шпаклівка Ceresit СТ 225 призначена для підготовки бетонних, цегляних, цементно-вапняних і цементно-піщаних основпід оздоблення всередині та зовні будівель. Ефективна приремонті тріщин, отворів, виїмок та інших дефектів глибиноюдо 3 мм на поверхнях основ. Рекомендується для оздобленняфасадів та інтер’єрів зі створенням різноманітних фактур. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Номер слайду 15

Універсальна шпаклівка підходить практично для всіх видів поверхонь. Вона може бути заміною фінішної і стартовою шпаклівки, поєднуючи в собі їх функції. призначення спеціалізованої шпаклівки залежить від того, які добавки вона має. Застосовують її для вирішення певних завдань. Властивості:еластична;висока адгезія;висока ступінь гладкості;високий ступінь білизни;екологічно чиста;простота застосування.

Номер слайду 16

Стартова застосовується точно так само, як і у випадку проведення робіт всередині приміщень. Така будівельна суміш має крупнозернисту структуру, має відмінну адгезію і добре шліфується, тим самим готуючи «грунт» для завершальній стадії ремонту. Старт можна використовувати для чорнової обробки цегляних, бетонних, вапняних основ; він ефективно зашпаровує виїмки і тріщини самої різної глибини. Товщина накладається шару варіюється від 2 до 20 мм.

Номер слайду 17

Фінішна шпаклівка для зовнішніх робіт має тонкодисперсну структуру. Вона може пропонуватися до продажу як в сухому, так і приготованому вигляді. Безперечними її перевагами можна назвати:• еластичність;• морозостійкість;• водостійкість;• паропроникність;• відмінні екологічні показники.

Номер слайду 18

Фінішну шпаклівку застосовують для шпаклювання фасадів під кінцеву обробку. Матеріал сприяє зміцненню поверхні, його можна використовувати в зонах з низькою міцністю і високим ступенем абсорбції. Будь-які шпаклівки для зовнішніх робіт повинні бути на цементній або полімерній основі, тому що речовини, що входять до їх складу, найбільш стійко протистоять несприятливих погодних умов і надають поверхні необхідну міцність. Особливості застосування шпаклівки для зовнішніх робіт. Перед початком робіт підстава, на яке буде наноситися фініш, необхідно ретельно підготувати. Поверхня повинна бути очищеною від бруду і пилу, масляних плям, напливів чорнової обробки без істотних западин і тріщин. Якщо є залишки неміцно прилеглих малярних покриттів, їх потрібно буде видалити. Звичайно, ідеальним випадком можна назвати фінішне шпаклювання поверх стартового шару.

Номер слайду 19

Працювати з фінішною шпаклівкою краще за допомогою пари металевих шпателів або будівельної терки. Відразу ж навряд чи вдасться отримати ідеально гладку поверхню. Тому зазвичай доводиться накладати кілька шарів, причому товщина кожного з них не повинна перевищувати параметрів, зазначених знову-таки на упаковці виробника. Шпаклівка для зовнішніх робіт після висихання досить легко шліфується.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кух Тетяна Мойсеївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
9 травня 2023
Переглядів
1094
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку