Презентація до уроку: "Неорганічні в`яжучі речовини"

Про матеріал
Презентація : "Неорганічні в`яжучі речовини" призначена для показу на уроках будівельного матеріалознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад “Новоград-Волинське вище професійне училище” Неорганічні в’яжучі речовини. Викладач: Хмельова Г. М.

Номер слайду 2

План: Класифікація неорганічних в'яжучих;Повітряні в'яжучі ;Гідравлічні в'яжучі;Портландцемент;Спеціальні види цементів;В'яжучі речовини автоклавного тверднення.

Номер слайду 3

Неорганічні в'яжучі речовини. Неорганічними в'яжучими речовинами називають порошкоподібні матеріали , які при змішуванні з водою утворюють пластично – в'язке тісто , здатне внаслідок фізико – хімічних процесів самочинно тверднути й переходити в каменеподібний стан. Вступ

Номер слайду 4

Неорганічні в'яжучі речовини залежно від умов тверднення поділяють на повітряні , гідравлічні та в'яжучі автоклавного тверднення. Повітряні в'яжучі речовини можуть тверднути й тривалий час зберігати міцність лише на повітрі , а тому їх застосовують у надземних спорудах , які не зазнають впливу води. До них належать гіпсові в'яжучі матеріали , магнезіальні , рідке ( розчинне ) скло . А також повітряне будівельне вапно. Гідравлічні в'яжучі тверднуть і зберігають міцність, а іноді й підвищують її в часі не лише на повітрі, а й у воді. Їх застосовують у надземних , підземних, гідротехнічних та інших спорудах , які зазнають впливу води. До гідравлічних в'яжучих належать гідравлічне вапно , романцемент , портландцементи , спеціальні цементи тощо;В'яжучі автоклавного тверднення – це речовини , здатні тверднути й утворювати міцний цементний камінь у авто- клавних при підвищених температурі , тиску та вологості . До таких в'яжучих належать вапняно - кремнеземисті, вапняно -шлакові в'яжучі, нефеліновий цемент.

Номер слайду 5

ГІПСОВІ В'ЯЖУЧІ-ЦЕ ПОВІТРЯНІ В'ЯЖУЧІ ,ЯКІ ОДЕРЖУЮТЬ З ГІПСОВОГО КАМЕНЮ ,ЩО СКЛАДАЄТЬСЯ ПЕРЕВАЖНО З МІНЕРАЛУ ГІПСУ . Гіпсові в'яжучі поділяють на дві групи : низько та високовипалювальні. Низьковипалювальні гіпсові в'яжучі – одержують шляхом розмелювання гіпсового каменю , а далі у вигляді порошку нагрівання у варильних котлах при температурі 110-160;До низьковипалювальних гіпсових в'яжучих речовин належить будівельний, формувальний та високоміцний гіпс;Будівельний гіпс ( алебастр) - на окремих заводах після випалювання повторно розмелюють;Формувальний гіпс відрізняється від будівельного гіпсу тоншим помелом;Високоміцний гіпс- одержують термічною обробкою в автоклавах;Високовипалювальні гіпсові вяжучі (естрихгіпси) виготовляють випалюванням гіпсового каменю при високій температурі 700…900 С, тому вони складаються переважно з ангідриту;

Номер слайду 6

Магнезіальні в'яжучіМагнезіальні – це в’яжучі у вигляді тонко подрібнених порошків, головною складовою частиною яких є оксид магнію. Сировиною для їх виготовлення є магнезит, часом доломіт. Випалювання  відбувається при температурі 750…850 С до повного розкладу. Магнезіальні  в’яжучі речовини замішують водним розчином хлориду магнію чи інших солей магнію. Це прискорює твердіння і підвищує міцність. Якщо замішувати водою, то процес гідратації відбувається дуже повільно. Магнезіальні  в’яжучі речовини мають хорошу міцність, добре зчіплюються з органічними заповнювачами. Їх застосовують для виробництва ксилоліту (заповнювач - тирса), який застосовується для влаштування безшовних підлог та виготовлення облицювальних плиток,  фіброліту (заповнювач – деревна шерсть), що є хорошим теплоізоляційним матеріалом.

Номер слайду 7

РІДКЕ СКЛОРідке розчинне скло – це колоїдний водний розчин силікату натрію чи силікату калію , який має густину 1,3 – 1,5 якщо вміст води 50 – 70 %. Розрізняють натрієве і калієве розчинне скло , яке характеризується модулем , що показує, у скільки разів у грам- молекулів лужного силікату більше кремнезему , ніж оксиду лужного металу. Рідке скло застосовують для кислото- та жаротривких поверхонь , для кислототривких мастик , водонепроникних розчинів , силікатних фарб , а також для ущільнення грунтів.

Номер слайду 8

Кислототривкий кварцовий цемент. Кислототривкий кварцовий цемент – це порошкоподібний матеріал, отриманий спільним помелом чистого кварцового піску  (30%) і кремнефториду натрію (4…6%). Замішують водним розчином рідкого скла, бо сам порошок в’яжучих властивостей не має. Застосовують для виготовлення кислототривких бетонів, розчинів, замазок. Як заповнювачі використовують кварцовий пісок, граніт, андезит. Матеріал не є водостійким. Щоб підвищити водостійкість, додають 0,5% лляної олії або 2% іншої гідрофобної добавки. Так отримують кислототривкий водостійкий цемент. З кислототривкого бетону виготовляють резервуари, травильні ванни. Кислототривкий розчин використовують для футерівки кислототривкими плитками (керамічними, скляними) залізобетонних, бетонних, цегляних  конструкцій на підприємствах хімічної промисловості.

Номер слайду 9

Ангідритові в'яжучіАнгідритовий цемент отримують випалюванням природного двоводного гіпсу при температурі 600…7000 С з подальшим подрібненням разом з каталізатором твердіння або помелом  ангідриту разом з добавками (вапно, випалений доломіт, доменний шлак, залізний і мідний купорос, сульфат натрію). Ангідритовий цемент повільно тужавіє (початок через 30 хв., кінець – за 24 год.). Застосовують у розчинах для кладки, штукатурки, у бетонах, для виготовлення теплоізоляційних матеріалів, штучного мармуру та інших декоративних виробів. Естрих-гіпс – різновид  ангідритових цементів. Отримують випалом природного гіпсу чи ангідриту при температурі 800…10000 С і тонким помелом. При цьому випалюванні відбувається повне зневоднення і розкладання . Застосовують естрих-гіпс для мурувальних та штукатурних розчинів, мозаїчних підлог, виготовлення штучного мармуру. Вироби з високо випалювального гіпсу мало тепло- і звукопровідні, з високою морозостійкістю, водостійкістю, меншими пластичними деформаціями, ніж у будівельного гіпсу. 

Номер слайду 10

Вапно. Повітряне будівельне вапно – це продукт випалювання при температурі 1000-1200 (до повного видалення вуглекислого газу) кальцієвомагнієвих гірських порід – вапняку ,крейди , черепашника , доломітизованого вапняку , що містять не більше 6 % глинястих домішок. Повітряне вапно застосовують для приготування оздоблювальних розчинів , а також для виготовлення штучних бетонних виробів , силікатної цегли й інших вапняно – піщаних виробів автоклавного тверднення.

Номер слайду 11

Історія глини. Початок використання глини сягає глибокої давнини. Первісна людина не могла не звернути увагу на здатність вологого глинистого ґрунту сприймати й утримувати відбитки слідів та різних важких предметів. Це дозволило перейти до виготовлення з пластичного глинистого матеріалу різноманітних речей, спершу – ляльок і культових фігурок, пізніше – посудин, необхідних для зберігання рідини й готування їжі. Фрагменти (черепки) глиняного посуду є найчастішими знахідками під час розкопок археологічних пам’яток епохи неоліту (починаючи з VII тис. до Р. Х.).

Номер слайду 12

Глиною- називають осадочні породи у вигляді суміші частинок піску. Глина , яка містить у собі значну кількість каолініту , називається каоліном (біла глина). Каолін-це цінна сировина для виготовлення фарфорових і фаянсових виробів. Основними технологічними властивостями глини є : Пластичність;Усадка;Вогнетривкість.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Види глин: Голуба глина;Зелена глина;Красна глина;Біла глина;Сіра глина;Жовта глина;Чорна глина;

Номер слайду 15

Гідравлічне вапно. Гідравлічне вапно – продукт випалювання при температурі 900…11000 С (не доводячи до спікання) мергелистих вапняків, які містять 6…20% глинистих домішок . У процесі випалювання мергелистих вапняків при розкладанні   який з’єднується з  окислами  що містяться в глині, утворюючи  силікати , алюмінати, ферити  кальцію кі можуть тверднути не лише на повітрі, а й у воді (після 7 діб) . У вільному стані  також є у вапні, цей оксид загашується як повітряне вапно. Гідравлічне  вапно використовують у тонкомеленому вигляді для виготовлення будівельних розчинів, бетонів низьких марок. Розчини ці не такі пластичні, як на повітряному вапні, тверднуть швидше, рівномірно по всій товщині, мають кращу міцність. Зберігають і перевозять гідравлічне вапно у закритих ємностях, запобігаючи зволоженню.

Номер слайду 16

ПОРТЛАНДЦЕМЕНТ-ЦЕ ГІДРАВЛІЧНА В'ЯЖУЧА РЕЧОВИНА, ЯКУ ОДЕРЖУЮТЬ У РЕЗУЛЬТАТІ ТОНКОГО ПОДРІБНЕННЯ ВИПАЛЕНОЇ ДО СПІКАННЯ СУМІШІ , ЩО СКЛАДАЄТЬСЯ З ВАПНЯКУ І ГЛИНИ. Отримують тонким подрібненням випаленої до спікання 1450 сировинної суміші(вапняку 75% і глини 25%), що забезпечує переважання у клінкері силікатів кальцію. Клінкер це спеченна сировинна суміші у вигляді зерен розмірами до 40 мм. Для регулювання термінів тужавлення додають гіпс у кількості 1,5- 3,5% з активними мінеральними добавками ( до 15%)чи без них.

Номер слайду 17

Залежно від мінерального складу і структури клінкеру , тонкості помелу і вмісту активних добавок портланд цементи бувають таких видів: Швидкотверднучий портландцемент застосовують для ремонтних робіт і в зимових умовах;Особливошвидкотверднучий ( марки наприклад , 500)у віці однієї доби має границю міцності на стиск;Надшвидкотверднучий цемент одержують тоді , коли до нього додають хлорид кальцію та велику кількість алюмінатів . Через 1-4 години , без теплової обробки , цей цемент набуває міцності , достатньої для розпалублення виробів;Пластифікований портландцемент містять у собі пластифікуючі добавки ,здатні надавати розчинам та бетонним сумішам підвищеної рухомості,Гідрофобний портландцемент містять у собі милонафт або асидол , що утворює найтонші водовідштовхувальні плівки , які зменшують гігроскопічність;Пуцолановий портландцемент одержують спільним помелом клінкеру, гіпсу ( 3-5 %) та активної добавки (20-40%) у вигляді вулканічного(пуцоланового) попелу або паливної золи ;Шлакопортландцемент одержують спільним помелом клінкеру , гіпсу( 3,5%) й 21-80% гранульованого доменногошлаку;Сульфатостійкий цемент має марку тільки 300,500;Білий портландцемент декоративного призначення одержують із чистих вапняків ,кварцового піску, каолінових (білих) глин і чистих гіпсів;Кольоровий портландцемент одержують шляхом перемішування білого клінкеру з пігментами або оксидами різних елементів; Магнезіальні в'яжучі матеріали , які містять оксид магнію тужавіють при замішуванні розчином хлористого магнію або сірчанокислого магнію ;Романцемент одержують із вапняку й магнезіального мергелю , ще містять 25% і більше глини.

Номер слайду 18

Процес виробництва. Портландцемент одержують тонким подрібненням клінкеру і гіпсу. Клінкер — продукт рівномірного випалу до спікання однорідної сировинної суміші, що складається з вапняку і глини певного складу, що забезпечує переважання силікатів кальцію 70-80%. Найпоширеніші методи виробництва портландцементу так звані «сухий» і «мокрий». Все залежить від того, яким способом змішується сировинна суміш — у вигляді водних розчинів або у вигляді сухих сумішей.

Номер слайду 19

Виробництво цементу має дуже давню історію, що йде вглиб століть до нашої ери. Перші передумови його появи стали проявлятися в стародавньому Римі, коли прототип цементу – суміш вапна і застиглої лави Везувію , продемонструвала гідравлічні властивості , так необхідні для додавання міцності будовам.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
9 травня 2023
Переглядів
1675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку