Презентація "Стругання деревини"

Про матеріал

Презентація на тему: "Стругання деревини"

Розкриті теми:

Для чого стругають деревину?

Якими інструментами стругають деревину?

З яких основних частин складається рубанок?

Чим рубанок відрізняється від шерхебеля?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологічна операція Стругання

Номер слайду 2

Стругання - один з технологічних процесів обробки конструкційних матеріалів. У його основу покладено принцип дії клина. Під дією прикладеної до інструмента сили різець заглиблюється в матеріал, перерізає волокна, відокремлюючи при цьому від заготовки частинки у вигляді стружки. Необхідну для різання силу прийнято називати силою різання.

Номер слайду 3

За напрямком різання поділяють на: різання вздовж волокон у площині повздовжнього розрізу стовбура різання поперек волокон перпендикулярно до їхнього напрямку (в торець) різання поперек волокон у площині повздовжнього розрізу стовбура. Проте, крім основних трьох випадків, може використовуватися й різання під різними кутами до волокон.

Номер слайду 4

Струганням деревини називають процес різання, за якого площина різання збігається з оброблюваною поверхнею. Струганням надають деталям правильної форми і розмірів, які зазначені на кресленні. Крім того, поверхня стає рівною, чистою і гладенькою. У результаті цієї технологічної операції можна отримати плоскі й криволінійні поверхні. Стругають деревину ручним і механізованим способами за допомогою різальних інструментів, які мають загальну назву рубанок.

Номер слайду 5

Для ручного стругання деревини застосовують рубанки, які приводяться в дію мускульною силою людини. Залежно від призначення вони мають різну конструкцію та виготовлені з різних конструкційних матеріалів, проте загальний принцип їхньої роботи та загальна будова однакові. Рубанок являє собою дерев’яну або металеву колодку, у яку вставлене залізко з гострим лезом 6, закріплене клином або притискною планкою 5. Для зручності в роботі деякі рубанки в передній частині мають дерев’яний ріжок 2, а в задній - упор 7. Нижня частина колодки називається підошвою 1. Вона має бути плоскою для стругання плоских поверхонь або мати зворотний профіль оброблюваної поверхні при криволінійних і профільних поверхнях. Для встановлення ножа і виходу стружки в колодці продовбане гніздо (лоток) 3, що звужується до виходу з підошви до ширини 5...9 мм (проліт) 12. Передня частина прольоту під час стругання створює підбір волокон, унаслідок чого з поверхні заготовки зрізується тонкий шар деревини. Що вужчий проліт, то чистішою виходить поверхня стругання. Рубанок подвійний: а - загальний вигляд; б - будова рубанка: 1 - підошва; 2 - ріг; 3 - лоток; 4 - заплечики; 5 - клинок для кріплення залізка; 6 - ніж; 7 - упор; 8 - пробка; 9 - притискна планка; 10 - притискний гвинт; 11 - регулювальний гвинт. На бічних стінках лотка є заплечики 4, які слугують опорою при затисканні залізка клином. На тильній частині рубанка вмонтовано пробку 8 для вибивання залізка. У рубанка металевої конструкції залізко кріпиться за допомогою притискної планки 9, притискного гвинта 10 та регулюється регулювальним гвинтом 11.

Номер слайду 6

Усі ручні рубанки поділяють на дві групи. До першої групи належать рубанки для стругання плоских поверхонь: шерхебель, одинарний і подвійний рубанок, торцевий рубанок, фуганок, напівфуганок, шліфтик, цинубель.

Номер слайду 7

Форма різальної кромки: a - шерхебеля; б - одинарного рубанка; в - подвійного рубанка; г - цинубеля

Номер слайду 8

До другої групи належать рубанки для стругання профільних (фігурних) поверхонь. Ручний інструмент для профільного стругання: а - зензубель; б - горбач із опуклим корпусом; в - фальцгебель; г - ґрунтубель; д - шпунтубель; е - фасонний рубанок

Номер слайду 9

Для полегшення роботи столяра та тесляра промисловість випускає різноманітні ручні електромеханічні рубанки. Електрорубанки: а - звичайний; б - з регулювальною планкою; в - з округлою підошвою

Номер слайду 10

Робочою частиною цього інструмента є ніж, який закріплено на валу, що обертається. У результаті руху ручного інструмента вздовж оброблюваної поверхні з неї зрізується певний шар матеріалу.

Номер слайду 11

Цикля - стругальний інструмент у вигляді стальної пластини 120...150 мм завдовжки, до 60 мм завширшки і до 1 мм завтовшки. Різальною частиною циклі є гостре лезо на проточеній кромці, яке наводять стальним гладеньким стержнем. Під час роботи циклю ставлять так, щоб лезо було розміщене перпендикулярно до оброблюваної поверхні, тоді вона знімає тоненьку (ажурну) стружку. Циклею зачищають деталі виробу твердих листяних порід після їх стругання подвійним рубанком або шліфтиком. Дрібні циклювальні роботи в домашніх умовах виконують ручними електромеханічними циклями.

Номер слайду 12

Циклювання великих площ з високою якістю виконують електричними циклювальними машинами

Номер слайду 13

Залізко - металева гостро заточена деталь стругального інструмента. Рубанок - різальний інструмент для ручного стругання деревини. Стругання - знімання різальним інструментом з поверхні деревини шару матеріалу. Стружка - відходи у вигляді тонких стрічок, що утворюються під час стругання деревини. Шерхебель - різальний інструмент для первинного (чорнового) стругання деревини.

Номер слайду 14

1. Для чого стругають деревину?2. Якими інструментами стругають деревину?3. З яких основних частин складається рубанок?4. Чим рубанок відрізняється від шерхебеля?

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
11 травня 2023
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку