Презентація до уроку "Характеристика машин для просіювання борошна"

Про матеріал
Ефективність діяльності сучасних закладів підприємств громадського харчування базується на використанні різноманітного за принципом дії і конструктивним виконанням устаткування. Характерною особливістю закладів підприємств громадського харчування є пропонування великої кількості нових послуг і продукції, що вимагає постійного оновлення устаткування. Тому висока культура обслуговування і конкурентоспроможність даних підприємств знаходиться у органічному взаємозв’язку з високою професійною підготовкою і технічною грамотністю працівників цієї галузі. Для механізації трудомістких процесів з приготування різних видів тіста (просіювання борошна, замішування і розкочування тіста, збивання кремів) на підприємствах громадського харчування використовують відповідні машини, що значно підвищує продуктивність праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПРИЗНАЧЕННЯ МАШИН МАШИНИ ДЛЯ ПРОСІЮВАННЯ БОРОШНА ВИЛУЧАЮТЬ З БОРОШНА СТОРОННІ ДОМІШКИ, РОЗПУШУЮТЬ ЙОГО ТА НАПОВНЮЮТЬ ПОВІТРЯМ. НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПРОСІЮВАЧІ МПБ - 800, МПБВ - 300 , ЗМІННІ МЕХАНІЗМИ МПП П -1 І МЗ 24 - 300. МАШИНА ДЛЯ ПРОСІЮВАННЯ БОРОШНА МПБ - 800  ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ НА ВЕЛИКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ.

Номер слайду 3

Просіювач електричний ПЕ-350 Призначений для просіювання борошна та інших сипких продуктів. Він складається із зовнішнього корпусу, рами, завантажувального та розвантажувального бункерів, сита з металевою сіткою, електричного приводу. Просіювач — переносний прилад, який можна встановлювати на столі без додаткового кріплення. Зовнішній корпус просіювача являє собою зварний циліндр з ребрами жорсткості, виготовлений із тонколистової сталі.

Номер слайду 4

Принцип дії. Через ексцентрик, насаджений на вал однофазного електродвигуна потужністю 90 Вт, завантажувальний бункер здійснює коливальні рухи, за рахунок яких продукт із бункера просіюється і через розвантажувальний бункер висипається в підставлену тару. Домініки залишаються на ситі і видаляються після повної зупинки машини. Правила експлуатації. Після перевірки санітарно-технічного стану машину вмикають і завантажують. У бункер місткістю 11 кг завантажують 8 кг борошна. Повністю завантажувати бункер не варто, тому що це може призвести до порушень у роботі. В процесі роботи необхідно стежити за якістю просіювання і періодично зупиняти машину для видалення домішок.. Під час роботи машини кришка завантажувального бункера повинна бути закрита для уникнення розпилювання бороа

Номер слайду 5

Призначений для просіювання борошна всіх сортів, цукрового піску, солі, різних злаків. Машина складається із платформи, завантажувального бункера, вертикального шнека, головки для просіювання з гнучким рукавом та приводу.. На платформі встановлено завантажувальний бункер місткістю 40 л з запобіжною решіткою, яка дає можливість спорожнювати мішок під час роботи машини. До зовнішнього боку корпусу прикріплено рухому раму. На дні бункера розміщена крильчатка, яка подає борошно до приймального вікна вертикальної труби зі шнеком. Шнек подає борошно до головки, яка являє собою металевий корпус, всередині якого розміщено обертове сито, насаджене на вал шнека

Номер слайду 6

. Машина для просіювання борошна МПБ – 800М Складається: платформа; завантажувальний бункер на 40л з запобіжною решіткою та крильчаткою на дні; вертикальна труба зі шнеком; просію вальний механізм з обертальним ситом діаметрами отворів 1,2 та 1,4 мм. та нерухомими лопатями. Зверху закритий кришкою; розвантажувальний лоток з магнітною пасткою (для видалення металевого пилу); гнучкий рукав, що запобігає розпилюванню борошна; рухома рама для піднімання мішків із борошном до завантажувального бункера; електричний двигун; пульт керування.

Номер слайду 7

Машина МПБ-800М для просіювання борошна: а — загальний вигляд; б — розріз: 1 — затискний болт; 2 — ущільнювач кришки; 3 — кришка; 4 — корпус; 5 — сито; 6 — піднімальна рама; 7 — запобіжна решітка; 8 — завантажувальний бункер; 9 — крильчатка; 10 — платформа; 11 — привід; 12 — шнек; 13 — труба; 14 — гнучкий рукав; 15 — магнітна пастка

Номер слайду 8

1. Продуктивність кг/год 800 2. Частота обертання сита, с-1 12,1 3. Частота обертання крильчатки, с-1 8,0 4. Діаметр шнека, мм 78 5. Потужність електродвигуна, кВт 1,1 6. Напруга, В 380/220 7. Габаритні розміри, мм 820\750\1470 8. Маса, кг, не більше 160

Номер слайду 9

1. У процесі експлуатації знизилась продуктивність просіювача 2. У просіяному борошні є домішки 3. Борошно сильно розпилюється біля машини ПРИЧИНИ ВИРІШЕННЯ (ВИБЕРІТЬ ВІРНИЙ ВАРІАНТ): не закріплений гнучкий рукав; під час роботи оголилась крильчатка в бункері; забився просіювальний барабан (зупинити машину та видалити домішки); розтягнувся пас.

Номер слайду 10

Правила експлуатації Перед початком роботи необхідно перевірити санітарно-технічний стан машини: справність електричної проводки та надійність заземлення; наявність огороджень усіх рухомих частин і робочих органів, а також самостійного пускового пристрою (рубильника, пакетного вимикача, магнітного пускача тощо); надійність прикріплення машини до підлоги або поверхні робочого стола; наявність мастил у тертьових частинах; справність окремих частин і машини в цілому; справність робочих органів і правильне їх установлення; роботу машини на холостому ходу; напрямок обертання вала; санітарний стан . Потім на вал шнека встановлюють сито з необхідним діаметром отворів і каркас з лопатями. Сито з діаметром отворів 1,2 мм призначене для просіювання борошна вищого ґатунку, а 1,4 мм — першого ґатунку.

Номер слайду 11

Просіювач МЗ-24-300 Призначений для просіювання борошна, крохмалю, солі, подрібнених круп, цукрового піску і є змінним механізмом універсального приводу ПГ-0,6. Будова: 1 — конус з ребрами; 2 — шкребок; 3 — сито; 4,7 — конічні шестерні; 5 — вал; 6 — редуктор; 8 — завантажувальний бункер; 9 — барабан; 10 — хвостовик;11 — розвантажувальний пристрій

Номер слайду 12

 Перед початком роботи в машині для просіювання борошна МПБ - 800 необхідно перевірити напрям обертання крильчатки (проти стрілки годинника).  Механізми МППП -1 та МЗ 24-300 надійно закріплюються на валу спеціалізованого приводу.  Сито або барабан повинні відповідати сорту борошна.  У машині МПБВ - 300 встановлюють сито, так щоб його нижня, покрита гумою, поверхня опиралася на бортик корпусу.  Закривають кришку, а на горловину надівають капроновий рукав, під який підставляють тару.  Машину включають і опробовують на холостому ходу протягом ЗО - 40 с.  Щоб борошно не розпилювалося під час просіювання, завантажувальний бункер повинен бути заповнений продуктом.

Номер слайду 13

Вологе борошно, яке затримується в завантажувальному бункері, вилучають легким постукуванням по стінці бункера  Через кожні 25 - ЗО хвилин машину зупиняють, відкривають кришку або знімають завантажувальний бункер в просіювальних механізмах, виймають сито і очищують його від частинок, що не просіялися.  Після закінчення роботи пристрій для підіймання мішків встановлюють у верхньому положенні, із просіювача виймають сито чи барабан і очищають від відходів.  Потім всі поверхні протирають спочатку сухою, а потім вологою тканиною. Пофарбовані поверхні промивають теплою водою, споліскують і витирають насухо.  Забороняється знімати сито чи барабан до повної зупинки електродвигуна.  

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Загальні правила експлуатації машин Перед початком роботи необхідно перевірити: 1.1. Санітарно-технічний стан машини. 1.2. Справність електропроводки та надійність заземлення. 1.3. Наявність огороджень біля рухомих частин. 1.4. Надійність кріплення машини на підлозі чи на робочому місці, інакше машина може самовільно рухатись і травмувати працівника. 1.5. Скласти машину для певної технологічної операції і і перевірити надійність кріплення всіх частин. 1.6. Відсутність сторонніх речей у робочій камері. 1.7. Увімкнути машину на 1-2 с для перевірки на холостому ходу щодо відсутності сторонніх шумів та скреготу.

Номер слайду 16

Підготувати сировину та приймальну тару. У більшості випадків завантажувати машину необхідно тільки після вмикання, інакше буде перевантаження двигуна. Завантажувати продукцією машину необхідно згідно з вказівками технічної документації. Перемикати швидкість (при відсутності варіатора швидкості) рекомендується при вимкненому електродвигунові. Після закінчення роботи машину слід від'єднати повністю від електромережі. Після повної зупинки машини необхідно частково її розібрати, очистити від залишків продуктів. Потрібно виконати санітарно - технічну обробку машини:

Номер слайду 17

Технічні вимоги безпеки праці під час роботи з машинами Перед початком роботи: Не відволікатись на розмови під час роботи машини. Не працювати на несправній машині або несправному заземленні. Не вмикати машину, якщо розбитий пульт управління та не закріплені робочі деталі. Під час роботи з машиною: Не залишати працюючу машину без догляду, йдучи з робочого місця машину слід виключити. Почувши підвищений шум чи стук необхідно негайно вимкнути машину. При раптовій зупинці рухомих деталей, або припиненні подачі струму потрібно негайно виключити машину. Виявивши дефект, який загрожує аварією, а також у разі поломки машини, слід негайно зупинити машину.

Номер слайду 18

Після закінчення роботи: Вимкнути машину, зачекати до повної її зупинки. Забороняється розбирати машину до повної зупинки рухомих частин. Забороняється виконувати санітарну обробку машини, якщо вона повністю не від’єднана від електромережі. Забороняється мити зовнішню частину корпусу машини, щоб вода не потрапила на електродвигун.

Номер слайду 19

Питання для закріплення : Як поділяють просіювачі борошна за принципом дії? З яких частин складається просіювач типу МПБ – 800? Яке призначення гнучкого рукава? За яким принципом здійснюється просіювання борошна в просіювачі МПБ – 800? Де та з якою метою розташована крильчатка? Який рух виконує сито в просіювачі типу ПЕ – 350? Порядок завантаження борошна? Технічні вимоги безпеки праці машин для просіювання борошна.

Номер слайду 20

Н.П.Саєнко , Т.Д. Волошенко “Устаткування підприємств громадського харчування ” Стор. 87-94. Опрацювати таблицю “Технічні характеристики машин для просіювання борошна”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чепканич Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
18870
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку