Презентація до уроку хімії на тему "Мило, його склад, мийна дія."

Про матеріал
Тема: Мило, його склад, мийна дія. Мета:  навчальна: розвивати знання учнів про карбонові кислоти та їхні солі; формувати знання про мила як солі вищих карбонових кислот; ознайомити учнів зі складом молекул мила; пояснити принцип їх мийної дії;  розвиваюча: розвивати навички виконання лабораторних дослідів, вміння складати рівняння хімічних реакцій;  виховна: виховувати бережливе ставлення до охорони довкілля, показати екологічний аспект раціонального використання мийних засобів на прикладі мила. o Формувати групи компетентностей: - Компетентність в природничих науках для формування в учнів практичних навичок дослідження; - Компетентність уміння вчитися впродовж життя шляхом спостереження хімічних явищ і процесів та їхніх наслідків; -Компетентність спілкування державною мовою для розуміння текстів природничого змісту; -Інформаційну компетентність для здійснення пошуку інформації в різних Джерелах; - Здоров’язбережувальну компетентність шляхом пояснення важливості особистої гігієни та дотримання правил санітарії при використанні миючих засобів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

…Найкраще засвоюються ті знання, які поглинаються з апетитом. Невідомий автор

Номер слайду 3

САМОСТІЙНА РОБОТА

Номер слайду 4

1. Який хімічний продукт являє собою відносно складне з'єднання жирних кислот з лугами, а за своєю будовою відноситься до класу солей .2. Випускається в твердому стані, рідкому, а також у вигляді порошку і гранул.3. Лежить на полиці річ невелика, потреш її в руках, бруд умить зника. 4. Як купатися ідеш І мене також береш. Я гладеньке й запашне, Ти намилюєш мене. Всі мікроби змило Я – корисне…

Номер слайду 5

Мило, його склад, мийна дія.

Номер слайду 6

Дослід №1: Хід роботи:І Варіант. Візьміть чашку з водою. Помістіть туди сірник так, щоб він плавав на поверхні. Торкніться загостреним кінцем мила поверхні води збоку від сірника. Сірник рухається в бік від мила. Чому?Хід роботи: ІІ Варіант. Покладемо залізну голку в кристалізатор з водою. Унаслідок того, що вода має поверхневий натяг, голка не тоне. Але щойно ми добавимо мила, голка потоне. Чому?  

Номер слайду 7

План уроку:Історія мила. Склад мила. Способи отримання мила. Мило в природіМеханізм миючої дії

Номер слайду 8

Історія мила

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Склад мила. Мила – це розчинні у воді солі вищих карбонових кислот, що мають довжину карбонового ланцюга 10-20 атомів. Звичайні мила складаються переважно із суміші солей пальмітинової, стеаринової та олеїнової кислот. Натрієві солі складають основу твердих мил, калієві – основу рідких мил.

Номер слайду 11

Дослід№2 Хід роботи: 1)внесіть мідний дріт, змочений розчином рідкого мила, в полум'я спиртівки. В який колір воно забарвлюється? 2) Внесіть шматочок твердого мила в полум'я спиртівки. В який колір воно забарвлюється? Про присутність яких катіонів це свідчить?

Номер слайду 12

21

Номер слайду 13

Отримання мила Традиційний процес миловаріння полягає в нагріванні жирів із лугом до утворення однорідної тягучої рідини. При добавлянні до неї насиченого розчину кухонної солі розчинність мила зменшується, воно виділяється з розчину і спливає на поверхню. Цей процес називається висолюванням. Мило збирають і заповнюють ним форми, де воно твердне. 

Номер слайду 14

Мила добувають гідролізом жирів за наявності лугів:

Номер слайду 15

Дослід №3: Гідроліз жирів. Одержання мила. Завдання: провести реакцію омилення жирів у лужному середовищіРеактиви та обладнання: жир (рослинний або тваринний), етиловий спирт, сіль кухонна, склянка, вода, піпетка, насичений розчин харчової соди. Порядок виконання: До 4-5 г жиру (вершкове масло, свинячий жир) долити 10 мл 96% етилового спирту та 5 мл насиченого розчину харчової соди. Обережно на повільному вогні нагрівайте суміш протягом 4-5 хвилин, після чого піпеткою відберіть пробу на омилення. Якщо в гарячій воді проба розчиняється, не утворюючи крапель жиру, гідроліз закінчено. Потім всю суміш необхідно вилити в склянку ємність 50 мл із насиченим розчином кухонної солі. Мило піднімається на поверхню. Зберіть мило, сформуйте брусок, або кульку, просушіть його.

Номер слайду 16

Мило в природіМильнянка(Saponaria)Смілка звичайна (Silene vulgaris)Остудник голий (Caryophyllaceae)(Солодка Glycyrrhiza glabra) Бузина чорна (Sambucus nigra)

Номер слайду 17

Хвилинка релаксації

Номер слайду 18

Механізм миючої діїМийна дія мила полягає у відокремленні частинок бруду, наприклад від поверхні тканини, й утворенні емульсії чи суспензії. Потрапляючи у воду, мило розчиняється і зазнає неповного гідролізу: Аніон карбонової кислоти складається із двох частин – полярної (-СООН-) і неполярної (наприклад, С17 Н35-). Неполярна (гідрофобна) частина аніона контактує із жировою складовою забруднення, а полярна (гідрофільна) залишається у воді, сполучаючись з її молекулами водневими зв’язками Луг сприяє відокремленню частинок жирових забруднень від шкіри або тканини та їх подрібненню, а аніони кислоти – утворенню піни, в якій ці часточки утримуються. 

Номер слайду 19

Дослід №4: Хід роботи: Візьміть дві склянки. В одну налийте м'яку воду, що не містить солей магнію і кальцію, а в іншу – жорстку. Налийте розчин мила в обидві склянки. Збовтайте обидві склянки. Чому ж мило втрачає властивість утворювати піну в твердій воді?Причина в тому,що йони двовалентних Кальцію та Магнію реагують зі стеаратом натрію, з якого складається мило. При цьому утворюється нерозчинні стеарати, і мильна піна руйнується:2 С17 H35 COONa + Ca2+ = (C17 H35 COO)2 Ca + 2 Na+

Номер слайду 20

Виготовлення мила. Для цього нам необхідно:-Жири тваринного і рослинного походження; - Луг;-Вода;-Вимірювальні і нагрівальні прилади. Мильний калькулятор (Для збалансування жирів і лугу у рецепі)Хід роботи. Складаємо рецепт мила. Зважуємо всі складові мила. Розтоплюємо жири. Додаємо розчин лугу до розтопленого жиру, помішуючи суміш до одержання густої маси.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завданняІ рівень.§ ____. Прочитати. Усно відповісти на питання в кінці параграфа. ІІ рівень. Підготувати презентацію «Мило, його склад, мийна дія».ІІІ рівень. Домашній дослід № 1. Тема роботи - Мило ручної роботи. Інгредієнти: Дитяче мило – 100 г Мед – 2 чайні ложки. Молоко – 2/3 склянки. Гліцерин – 1 чайна ложка. Обліпихова олія – 1 столова ложка. Квітки ромашки – для зовнішнього вигляду. Ароматичне масло – не більше 15 крапель. Ви можете вибрати масло на свій смак, можна будь-яке цитрусове, тоді колір мила в результаті вийде жовтим. А можна вибрати ефірне масло з ароматом трави чи квітів, головне не переборщити, інакше можна зіпсувати мило. Якщо сумніваєтеся, то можете взагалі не додавати ефірне масло, в цьому випадку вийде природний запах мила. Хід роботи.1. Натріть на тертці шматок "Дитячого" мила.2. Додайте до нього гарячої води. В якості рідини можна брати не тільки воду, але і молоко, вершки, соки, трав'яні настої, чай, каву.3. Поставте каструлю з розмоченої мильною стружкою на водяну баню і нагрівайте, періодично помішуючи (щоб не було грудок). Мильна маса не повинна кипіти.4. Коли маса стане однорідною, зніміть каструльку з вогню, швидко додайте підготовлені добавки (наприклад, мелену каву або морську сіль), масло-основу (персикове, абрикосове, виноградних кісточок, авокадо, обліпихове, оливкове, жожоба, рицинове – на ваш вибір). Можна додати ефірні олії, мелені трави, мед.5. Мильну масу з добавками швидко розкладіть у форми і поставте в холодильник застигати. Як тільки брусочки охолонуть, вийміть їх з форми і розкладіть на досушування на пару днів.ІV рівень. Підготувати повідомлення на одну з тем:1. Перспективи застосування мила.2. Як моя родина використовує мило.3. Миловарна промисловість України 

Номер слайду 23

Рефлексія. Сьогодні на уроці я навчився….. Сьогодні я зрозумів, що ….. Мені сподобалось, що ….. Для мене стало новим ... Мені було легко…. В мене викликало труднощі….

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2019
Переглядів
4761
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку