Презентація до уроку хімії "Окисно-відновні реакції" 9 клас

Про матеріал
Мета: Розкрити роль окисно-відновних реакцій в природі, техніці та житті людини; продовжити відпрацювання навичок визначати ступені окиснення елементів, окисник і відновник в рівняннях реакції, урівнювати реакції методом електронного балансу, розвивати пізнавальну активність учнів, хімічну мову, мислення, сприяти розширенню їх світогляду, формувати життєві компетенції; виховувати творче ставлення до практичного використання знань з хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Окисно-відновні реакції, їхне значення

Номер слайду 2

з’ясувати роль окисно-відновних реакцій в природі, техніці, житті людини;вирішити проблему “Окисно-відновні реакції – добро чи зло?”вдосконалити вміння визначати ступені окиснення, записувати схеми процесів окиснення та відновлення, урівнювати хімічні рівняння методом електронного балансу. Завдання:

Номер слайду 3

Д.І. Писарєва «Знання складаються з дрібних крихт щоденного досвіду».

Номер слайду 4

1. Реакції, що відбуваються з виділенням теплоти, називають …2. Реакції, що відбуваються з поглинанням теплоти, називають …3. Реакції, що відбуваються за участю каталізаторів, називають …4. Реакції, що відбуваються зі зміною ступенів окиснення деяких елементів, називають …5. Реакції, що відбуваються одночасно в обох напрямках (прямому і зворотному), називають …6. Реакції, що перебігають практично до кінця в одному напрямку, називають…7. Реакції, в яких з одної складної речовини утворюється декілька інших, називають …8. Реакції, в яких з дві складні речовини обмінюються своїми складовими частинами, називають…9. Реакції, в яких атоми простої речовини утворюється одна, називають…10. Реакції, в яких атоми простої речовини змінюють атоми у складній речовині, називають…Хімічний диктант:

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Запишемо схеми цих процесів:

Номер слайду 8

Запам'ятаєте! Віддати електрони – окиснити. Придбати електрони – відновитися..

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Типові окиснювачі: F2, Cl2, Br2, I2, O2, H2 SO4, HNO3,Mn. О2, KMn. O4, K2 Cr. O4 Типові відновники: Н2, C, метали, Н2 S, CO, SO2, HI, Fe. SO4.

Номер слайду 10

Завдання: Визначити ступені окиснення. Підібрати коефіцієнти методом електронного балансу. Робота в групах

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Fе + О2 + Н2 О → Fе(ОН)2 Fе(ОН)2 + О2 + Н2 О → Fе(ОН)3 Сu + О2 + H2 O + CO2→ (Сu. ОН)2 СО3І група

Номер слайду 13

Рb3(ОН)2(СO3)2 + H2 S →Pb. S + Н2 О + СО2. Рb. S + Н2 О2 → Рb. SО4 + Н2 О. II група

Номер слайду 14

Ве + О2 → Ве. О. ІІІ група

Номер слайду 15

Для регенерації вуглекислого газу на кисень використовують екімолярну суміш пероксидів калію і натрію (ν(Na2 O2) : ν(K2 O4)= 1:1), щоб тиск в апараті залишався незмінним. Na2 O2 + CO2 → Na2 CO3 + O2 K2 O4 + CO2 → K2 CO3 + O2ІV група

Номер слайду 16

1. Усне заповнення схеми «Окисно-відновні реакції». 2. Відповідь на проблемне запитання «Окисно-відновні реакції: добро чи зло?»

Номер слайду 17

Спробуйте скласти вірш за правилом: 1-й рядок – іменник, 2-й рядок – два прикметники, 3-й – два дієслова (дія), 4-й – фраза, що виражає ваше особисте ставлення до теми, 5-й – синонім до назви, теми – одне слово. Завдання:

Номер слайду 18

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Інші матеріали
Додано
6 лютого 2021
Переглядів
954
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку