Презентація до уроку: "Хімічні елементи у складі живих організмів"

Про матеріал
У презентації подано характеристику груп хімічних елементів за вмістом у живих організмах: органогени, макроелементи, мікроелементи, ультрамікроелементи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні елементи у складі живих організмів

Номер слайду 2

Біоелементи – хімічні елементи, які входять до складу живих організмів і беруть участь у процесах життєдіяльностівходять до складу молекулперебувають у формі нерозчинних сполукутворюють йониІз великої кількості хімічних елементів лише близько 30 беруть участь у здійсненні життєвих функцій організмів

Номер слайду 3

Основні групи елементів за вмістом у організмах:органогени (98% від маси тіла): С, О, N, Hмакроелементи (близько 2% від маси тіла): S, P, Cl, Na, K, Ca, Mg, Feмікроелементи (до 0,1% від маси тіла): Zn, I, Cu, Mn, Co, Mo, B…ультрамікроелементи (0, 000001% від маси тіла): Pb, Ag, Au…

Номер слайду 4

Органогени – хімічні елементи, частка яких складає 98% від маси тіла. Карбон (С)Оксиген (О)Нітроген (N)Гідроген (Н)Це неметалічні елементи, мають малі розміри, невелику атомну масу, що лежить в основі їхньої структурної функції. Органогени легко з’єднуються у різному порядку, утворюючи міцні ковалентні зв’язки. Гідроген та Оксиген утворюють водневі зв’язки, які обумовлюють структуру і властивості речовин. Органогени утворюють невелику різноманітність типів зв’язку, тому не потребують великої кількості каталітичних систем.

Номер слайду 5

Органогени – хімічні елементи, частка яких складає 98% від маси тіла. Карбон – основа «скелета» органічних сполук. Атоми Карбону здатні утворювати велике число речовин у вигляді ланцюжків - полімерів. Молекула білка. Молекула крохмалю. Молекула РНКВміст Карбону у клітині 18%

Номер слайду 6

Органогени – хімічні елементи, частка яких складає 98% від маси тіла. Оксиген входить до складу води, білків, вітамінів, гормонів, ліпідів, вуглеводів, ферментів Оксиген забезпечує процеси розщеплення складних речовин до простіших, розкладання органічних решток. Вміст Оксигену у клітині 65%

Номер слайду 7

Органогени – хімічні елементи, частка яких складає 98% від маси тіла. Вміст Нітрогену у клітині 3%Нітроген входить до складу всіх молекул білків, нуклеїнових кислот, АТФ, ферментів, вітамінів. Молекула АТФ

Номер слайду 8

Органогени – хімічні елементи, частка яких складає 98% від маси тіла. Вміст Гідрогену у клітині 10%Гідроген входить до складу води та органічних сполук. Водневий зв’язок. Водневий зв’язок. Підтримання просторової структури. Участь у процесі фотосинтезу. N2 NH3 Фіксація атмосферного азоту

Номер слайду 9

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Сульфур (S)Фосфор (P)Хлор (Cl)Макроелементи мають високу здатність утворювати йони. Деякі з них можуть виявляти змінну валентність і тому використовуватись при передачі електронів. Макроелементи забезпечують регуляцію життєвих функцій. Натрій (Na)Калій (K)Кальцій (Ca)Магній (Mg)Ферум (Fe)

Номер слайду 10

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Вміст Сульфуру у клітині 0,2%Сульфур входить до складу деяких амінокислот, ферментів, вітамінів Дисульфідні місточки підтримують третинну структуру білків. Сульфур є компонентом бактеріохлорофілу (виділено кольором), тому бере участь у фотосинтезі пурпурних і зелених бактерій. Продукти харчування, багаті на Сульфур

Номер слайду 11

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Фосфор входить до складу нуклеїнових кислот, фосфоліпідів, АТФ, кофермента НАДФМембрана клітини утворена фосфоліпідами. Фосфор входить до складу емалі зубів і кісток. Залишки ортофосфатної кислоти, приєднуючись до АМФ, утворюють макроергічні зв’язки. Вміст Фосфору у клітині до 1%Продукти харчування, багаті на Фосфор

Номер слайду 12

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Хлор створює постійний осмотичний тиск і регулює водно-сольовий обмін. Хлор бере участь в обміні речовин у рослин, стимулює процеси фотосинтезу Симптоми нестачі Хлору: пожовтіння і передчасне старіння листків, плями, краї листків в’януть. Продукти харчування, багаті на Хлор

Номер слайду 13

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Натрій бере участь у транспорті речовин через мембрану, нормалізує водний і кислотно-лужний баланс. Йони Натрію активно викачуються з клітини натрій-калієвими насосами. АТФАДФПродукти харчування, багаті на Натрій

Номер слайду 14

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Калій нагнітається до клітини натрій-калієвими насосами Калій підтримає роботу скелетної та серцевої мускулатури, забезпечує кислотно-лужний баланс, осмотичну концентрацію крові Продукти харчування, багаті на Калій

Номер слайду 15

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Участь в утворенні медіаторів, які здійснюють передачу нервових імпульсів між нервовими клітинами. Участь у зсіданні крові, регуляція м’язового скорочення. Продукти харчування, багаті на Кальцій. Кальцій міститься у скелеті тварин

Номер слайду 16

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Магній входить до складу хлорофілу рослинних клітин, забезпечує процес фотосинтезу, синтез АТФМолекула хлорофілу. Mg. Магній підтримує цілісність рибосом. Магній підтримує нормальне функціонування нервової системи і серцевого м’яза, розширює судини, підвищує рухову активність кишечника

Номер слайду 17

Макроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 2% від маси тіла. Продукти харчування, багаті на Ферумгем. Молекула гемоглобінумолекули киснюеритроцит. Транспортування кисню. Ферум входить до складу гемоглобіну і забезпечує процеси дихання

Номер слайду 18

Мікроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 0,1% від маси тіла. Цинк (Zn)Йод (I)Купрум (Cu)Молібден (Mo)Силіцій (Si)Манган (Mn)Кобальт (Co)Бор (B)Бром (Br)Флуор (F)Вони забезпечують життєві процеси, оскільки входять до складу дихальних пігментів, вітамінів, гормонів, ферментів

Номер слайду 19

Мікроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 0,1% від маси тіла. Бор забезпечує процеси росту і розвитку рослин. Бром має заспокійливу дію на організм. Кобальт входить до складу вітаміну В12, що регулює кровотворення. Силіцій входить до опорних структур деяких рослин і тварин

Номер слайду 20

Мікроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 0,1% від маси тіла. Купрум входить до складу гемоціаніну молюсків. Манган впливає на ріст, кровотворення, функції статевих залоз, у рослин – на активність ферментів Йод входить до складугормонів щитоподібної залози. Молібден активізує роботу вітаміну С, входить до складу ферментів, що впливають на обмін, покращує синтез амінокислот. Нестача Йоду у раціоні призводить до ендемічного зобу

Номер слайду 21

Мікроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 0,1% від маси тілаплазмаальвеолигемоглобін. Цинк входить до складу біля 400 ферментів, сприяє виділенню СО2 з клітин, необхідний для функціонування чоловічої статевої сфери, синтезу вітаміну ЕФлуор входить до складу емалі зубів і кісток. При нестачі Флуору виникає карієс, при надлишку – плямистість емалі

Номер слайду 22

Ультрамікроелементи – хімічні елементи, частка яких складає близько 0,000001% від маси тіла. Плюмбум (Pb)Аргентум (Ag)Аурум (Au)Платина (Pt)Меркурій (Hg)Біологічна роль ультрамікроелементів мало досліджена. Вони потрапляють до організму випадково у вигляді домішок у складі необхідних речовин. В ряді випадків було відмічено їхній вплив на організм: препарати, які містили дуже низькі концентрації Аu, виявили суттєвий профілактичний ефект щодо атеросклерозу, Ag володіє бактерицидними властивостями

Номер слайду 23

Біоакумуляція – надлишкове нагромадження хімічних елементів в організмах. Відповідні сполуки нагромаджуються в довкіллі у зв’язку із забрудненням:важкі метали: Купрум, Нікель, Кадмій, Цинк, Плюмбум, Меркурійрадіонукліди: Цезій, Стронцій. Накопичення в організмах призводить до отруєння та хвороб. Надлишок або нестача хімічних елементів в організмах призводить до ендемічних хвороб. При нестачі Йоду виникає ендемічний зоб

Номер слайду 24

Основні групи елементів за вмістом у організмах:органогени (98% від маси тіла): С, О, N, Hмакроелементи (близько 2% від маси тіла): S, P, Cl, Na, K, Ca, Mg, Feмікроелементи (до 0,1% від маси тіла): Zn, I, Cu, Mn, Co, Mo, B…ультрамікроелементи (0, 000001% від маси тіла): Pb, Ag, Au…Узагальнимо!

Номер слайду 25

Чи маєте запитання?

Номер слайду 26

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=m. Ka. J4iy3zdc

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 30
Оцінки та відгуки
  1. Компанієнко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Орлова Ольга Володимирівна
    щиро вдячна за чудову роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Абарбарчук Вікторія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лобач Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Мороз Тетяна Семенівна
    Дякую Вам за Вашу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Філіпчук Людмила
    Дякую, презентація дуже цікава та змістовна!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Кузьминська Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Цехоцька Лілія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Шпак Жанна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Вовк Любов
    Дуже гарне викладення матеріалу. Змістовно, коротко, по суті. Дуже-дуже дякую !!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Волгина Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Коношенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Масальська Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Паюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Завгородня Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Берiл Наталiя Олексіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  25. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. Янкіна Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Сивилла Трелони
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. Ментух Соломія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  29. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  30. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 27 відгуків
pptx
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
34499
Оцінка розробки
5.0 (30 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку