Презентація до уроку "Іменникяк частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Про матеріал

Презентація до уроку на тему :" Іменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль", що має на меті повторити й систематизувати знання учнів про іменник як частину мови, його граматичні ознаки, поділ за значенням, синтаксичну роль; збагачувати словниковий запас учнів; формувати пізнавальну, мовну, творчу компетентності учнів шляхом розвитку умінь розпізнавати частини мови в реченні та текстах; використовувати іменники у власних висловлюваннях; виховувати зацікавленість до рідної мови, традицій та минулого нашого народу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила роботи в класіКожна думка важлива. Не бійтесь висловлюватись. Ми не сміємося з чужих помилок. Ми маємо право помилятися, бо вчимося. Ми завжди допомагаємо один одному. Ми слухаємо, що нам хочуть сказати інші, якщо треба - запитуємо. Ми намагаємося виконати роботу якнайкраще.

Номер слайду 2

Частини мови. Самостійні: Службові:Іменник 1. Прийменник Прикметник 2. Сполучник. Числівник 3. Частка. Займенник. Дієслово. Прислівник Вигук

Номер слайду 3

Розподільний диктант (записати подані слова в 4 колонки: іменники, прикметники, дієслова, числівники)Молодий, Трійця, троїстий, молодиця, осиротів, вільний, свято, три, безкоштовні, краса, заплітати, дванадцять, товаришувати, Україна, вишити, одна третя, любисток, рідна, обійстя.

Номер слайду 4

Тема. Іменник як частина мови:загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 5

Епіграф уроку:“…і як би не змінювався світ, куди б не закинула тебе доля, завжди оберігай у серці ті духовні скарби, які дістались тобі у спадок від попередніх поколінь…”А. Сокіл

Номер слайду 6

Іменник як частина мови

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Запишіть іменники в три колонки: чоловічого, жіночого та середнього родів. Благословенним і чарівним вважається той край, де барвінок росте… У народі живе чудова легенда про походження рослини… Увійшли якось вороги в одне село й винищили там увесь народ. Лише один парубок й одна дівчина сховались у лісі. Але їх знайшли бусурмани. Парубка люті вороги зарізали, а дівчину задушили. Ото з парубочої крові виріс барвінок, а з уст дівчини полилася чиста вода…

Номер слайду 9

Запишіть речення, підкресліть іменники. Якими членами речення вони виступають?Зробіть синтаксичний розбір другого речення. Не обходяться без барвінку на жодному весіллі. Вінки з вічнозеленого лискучого листя символізують подружню вірність, міцність шлюбу. Барвінок є також і символом краси.

Номер слайду 10

Творче конструювання. Відновити з поданих слів прислів’я, записати їх, підкреслити в них іменники 1. Гречка, аби, нехай, буде, не, суперечка. 2. Той, питає, і, має, хто, розум, людей. 3. Вдарити, той, хто, собаку, знайде, хоче, камінець. 4. Свині, крила, і, коли, вона, б, зрила, б, небо. 5. Сіли, хліб, двоє, весь, недужих, та, й, поїли.

Номер слайду 11

Підсумок уроку Для мене найцікавішим на уроці було…

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Параграф 23, вправа 191. 2. Індивідуальне завдання: записати 5 речень про традиції своєї родини, підкреслити в них іменники, визначити їх синтаксичну роль.

pptx
Додано
13 травня 2018
Переглядів
1413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку