Презентація до уроку "Іван Франко. Лірична драма "Зів'яле листя"".

Про матеріал

Презентація є компонентом уроку "Іван Франко. Лірична драма "Зів'яле листя"", конспект якого розміщений на цьому сайті.

Дана робота є мотиваційним елементом у роботі із програмовим матеріалом, що входить до завдань зовнішнього незалежного оцінювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІВАН ФРАНКО ЛІРИЧНА ДРАМА “ЗІВ’ЯЛЕ ЛИСТЯ”

Номер слайду 2

«У кожного великого письменника є твори, в яких з особливою повнотою відбилася його особистість. Такими творами в художній спадщині Івана Франка видаються мені лірична драма "Зів'яле листя" та повість "Перехресні стежки", — завважував дослідник Микола Ільницький. — "Зів'яле листя", цей світовий шедевр драми закоханого серця, було основою для розкриття внутрішніх переживань персонажів "Перехресних стежок"».

Номер слайду 3

Поетичного героя Франкового не можна відділити від самого Франка. Таке складається враження, коли вивчаєш поетову творчість.

Номер слайду 4

Михайло Коцюбинський. Реферат “Іван Франко” У Франка є прекрасна річ ― лірична драма “Зів’яле листя” се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою чувства і розуміння душі людської, що, читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові-лірикові, співцеві кохання і настроїв... Взагалі, Франко ― лірик високої проби, і його ліричні твори просяться часто в музику

Номер слайду 5

В першу зі збірок «переломного» періоду — «Зів'яле листя» — увійшли поезії, написані за час 1886—1896. Перший «жмуток» (20 поезій з епілогом) був надрукований уже в другому виданні «З вершин і низин». Видаючи збірку, Франко маскує своє обличчя, говорить у передмові, що він зовсім не причетний до виспіваних почуттів нещасного кохання — це щоденник поетового приятеля, що покінчив життя самогубством. У передмові до другого видання Франко визнав, що перша передмова не більше, як літературна фікція. Проте й тут наводяться нові докази того, що автор неповинний у вічному «гріхові» ліриків: Франко зазначає, що зібрані в «Зів'ялому листі» поезії — найсуб'єктивніші з усіх, які з'явились у нас від часу автобіографічних поезій Шевченка,— «та при тім найбільш об'єктивні у способі малювання складного людського чуття».

Номер слайду 6

Розвійтеся з вітром, листочки зів'ялі, Розвійтесь, як тихе зітхання! Незгоєні рани, невтишені жалі, Завмерлеє в серці кохання. В зів'ялих листочках хто може вгадати Красу всю зеленого гаю? Хто взнає, який я чуття скарб багатий В ті вбогії вірші вкладаю? Іван Франко

Номер слайду 7

Роман Горак “Тричі мені являлася любов” (Повість-есе) Ілюстрація художника Г.В.Якутовича

Номер слайду 8

Їм прсвячена лірична драма... Ольга Рошкевич Юзефа Дзвонковська Целіна Журовська-Зигмунтовська Ольга Хоружинська-Франко

Номер слайду 9

Ілюстрація художника І.В.Коптілова

Номер слайду 10

Ілюстрація художника І.В.Коптілова

Номер слайду 11

Магія числа три У Франковому житті Три рази участь у виборах до Польського сейму Три кохані жінки Три жмутки зів’ялого листя

Номер слайду 12

Три недолі М’яке серце Хлопський рід Горда душа

Номер слайду 13

І коли цей герой, оповівши нам у поемі «Зів'яле листя» глибоку драму, що він її пережив на ґрунті нещасливого кохання, забуває на хвилину біль «незагоєних ран» в злитті пісні особистого горя з піснею народніх злигоднів, що відкриває йому новий світ турбот і зацікавлень, нові шляхи для життьових прагнень,— то життя рідного народу, таке яскраве в минулому і понуре в сучасному, стане для Франка-поета джерелом, з якого він погасить спрагу свого надхнення, але разом з цілющим напоєм вип’є й отруту його. (Симон Петлюра)

ppt
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
3967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку