Презентація до уроку "Календарно-обрядова творчість Частина ІІ"

Про матеріал

*повідомити про давні календарні обряди українців, їх магічну силу, познайомити з різновидами обрядових пісень;

*навчити співвідносити пісні з відповідним календарним циклом, показати основні художні засоби, використані в народних піснях;

*формувати прагнення відроджувати й вивчати оригінальну творчість народу, виховувати повагу до прадавніх вірувань наших предків, гордості за свій талановитий народ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Остара – богиня плодовитості

Номер слайду 2

Пасхальний заєць – символ плодючості; Яйце – символ життя

Номер слайду 3

Паска

Номер слайду 4

Христос Воскрес Писанка, яка з прийняттям християнства стала символом Христового Воскресіння використовується в релігійних обрядах і відіграє в них велику роль.

Номер слайду 5

Писанки

Номер слайду 6

Ой Весна, Весна – днем красна, Що ти, Весно, принесла? Принесла я вам літечко, Ще й рожевую квіточку. Хай вродиться житечко, Ще й озимая пшениця І усякая пашниця. Ой Весна, Весна – днем красна, Що ти, Весно, принесла? Принесла я вам літечко, Ще й запашненьке зіллячко. Ще й зеленую травицю І холодную водицю. Принесла я вам ягнятко, Ще й маленькеє телятко. Гаївки – пісні, що супроводжують обрядові дійства, ігрища, святкування в гаях, лісах та поблизу водоймищ. Веснянки – музично-поетичне звертання до весни з проханням скорішого оживлення природи. А в кривого танця Та не вивести кінця. Веду, веду, та не виведу, Плету, плету, та не виплету. Веду, веду, та не виведу, Плету, плету, та не виплету. Треба його та виводити, Кінець йому та знаходити. Що виведу, то ввірветься, То мій милий засміється! Що виведу, то ввірветься, То мій милий засміється!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зелена неділя Трійця Петрівка Купала

Номер слайду 9

Зелена неділя

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Трійця

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Петрівка

ppt
Додано
21 липня 2018
Переглядів
952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку