Навчально-дослідна робота «ВПЛИВ ЕНЕРГЕТИЧНИХ НАПОЇВ НА ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ПІДЛІТКІВ

Про матеріал
Умови праці, брак часу, постійні навантаження створили умови для активного пошуку людиною речовин, які можуть підвищити працездатність людини, активізувати розумову та фізичну діяльність. Енергетичні напої як різновид психостимуляторів сьогодні вживають багато людей, і в основному це молоді люди і підлітки. Думки вчених про користь і шкоду енергетичних напоїв розходяться. Одні вважають, що це нешкідливі напої. Інші впевнені, що енергетики завдають шкоди організму молодої людини, який регулярно їх вживає. Експериментально доведено, що у підлітків, які вживають енергетичні напої досить часто переважає низький рівень самопочуття, спостерігається підвищення рівня емоційної лабільності від негативної до позитивної за порівняно невеликий проміжок часу та інколи, без певних причин, спостерігаються швидкі зміни психічної та фізичної активності, настрою.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

КЗ « Новгород-Сіверський фаховий  медичний коледж» ЧОР

 

 

 

 

 

Навчально-дослідна робота

 

 

«ВПЛИВ ЕНЕРГЕТИЧНИХ НАПОЇВ

НА ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ПІДЛІТКІВ»

 

 

 

   

 

Роботу виконав:

Притико Максим

Студент 3 АФ групи

 

Керівник:

Косачова Л.М.

Викладач догляду за хворими та ММТ

 

 

 

 

2022 рік  


 

 

Тези навчально-дослідницької роботи

 

Умови праці, брак часу, постійні навантаження створили умови для активного пошуку людиною  речовин, які можуть підвищити працездатність людини, активізувати розумову та фізичну діяльність.

Енергетичні напої як різновид психостимуляторів сьогодні вживають багато людей, і в основному це молоді люди і підлітки.

Думки вчених про користь і шкоду енергетичних напоїв розходяться. Одні вважають, що це нешкідливі напої. Інші впевнені, що енергетики завдають шкоди всьому організму людини, який регулярно їх вживає.

Здійснено теоретичний аналіз психологічної, педагогічної та медичної літератури  з проблеми впливу енергетичних напоїв на психоемоційний стан людини.

Експериментально-психологічне дослідження проводилося на базі  Новгород-Сіверського  фахового медичного коледжу.

З’ясовано, що вживання енергетичних напоїв впливає на зміну емоційного та психічного стану підлітків. Гіпотеза підтвердилась.

Експериментально доведено, що підлітки, які вживають енергетичні напої досить часто, переважають низький рівень самопочуття, в них  спостерігається підвищення рівня емоційної лабільності від негативно до позитивного за порівняно невеликий проміжок часу та  інколи без  певних причин, спостерігаються швидкі зміни психічної та фізичної  активності та настрою. 

Дослідження проблеми психічних станів особистості було і залишається актуальним для теоретичної та практичної психології, оскільки вони мають вагомий вплив на діяльність, поведінку, розвиток особистості протягом всього життя.

 

 

 

ЗМІСТ

ВСПУП......................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1 Теоретична частина

1.1. Історія виготовлення енергетичних напоїв………………………………..7

1.2. Хімічний склад енергетичних напоїв ……………………………………9

1.3.  Вплив енергетичних напоїв на організм  людини…………………….11

РОЗДІЛ 2 Експериментальне дослідження впливу енергетичних напоїв на психоемоційний стан підлітків

2.1.Організація дослідження.................................................................................14

2.2. Методи дослідження.......................................................................................15

2.3.Дослідження психоемоційного стану підлітків після вживання енергетичних напоїв………………………………………………………………………………

2.4.Аналіз результатів експериментального дослідження  після вживання енергетичних напоїв підлітками…………………………………………………

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСПУП

 

Умови праці, брак часу, постійні навантаження створили умови для активного пошуку людиною  речовин, які можуть підвищити працездатність людини, активізувати розумову та фізичну діяльність.

Психостимулятори відомі людству з незапам'ятних часів. Так, на Близькому Сході щоб були сили й енергія пили каву, в Китаї та Азії - чай, в Африці – горіхи, кола, в Америці листя коки. У Сибіру і на Далекому Сході популярні були лимонник, женьшень, аралія.

 Особливого поширення та  серійного виробництва психостимулятори набули на початку ХХ ст., особливо в роки першої світової війни. Завдяки нескладного  виробництва,  незвичним  наслідкам після їх вживання вони швидко стали поширюватися та завоювали ринок у понад 120 країнах світу.

Енергетичні напої як різновид психостимуляторів сьогодні вживають багато людей, і в основному це молоді люди і підлітки. Для підняття тонусу або зняття стресу, пояснюючи це тим, що їм не допомагає навіть міцна кава або екстракт лимоннику.

Запаси енергії не є нескінченними, а дійсність життя і побуту, особливо у великих містах з мільйонним населенням, така, що людина дуже швидко слабшає, видихається, і часто не може продовжувати роботу. От і намагаються люди себе стимулювати, розкривати можливості організму, в тому числі і за допомогою енергетичних напоїв.

        У сучасному житті, і багато в чому завдяки вмілій рекламі, енергетичні напої сприймаються багатьма людьми як частина повсякденного харчування.  Реклама радісно сповіщає про користь енергетичних напоїв. І молодь п'є: на вулиці, в клубах і барах, на вечірках і просто в компанії друзів, і навіть там, де краще взагалі їх не пити - на спортивних майданчиках і в тренажерних залах.

Сьогодні сучасне захоплення досягло того апогею, коли захоплюватися енергетиками починають з раннього віку. Ранок сучасного школяра починається з походу до супермаркету, де окрім вже звичних жувальних гумок та чіпсів колишню кока-колу замінюють їх сильніші родичі - енергетичні напої. На це спокійно реагує натовп, продавці у магазинах.

Не так давно в різних країнах світу почали активно приділяти увагу проблемі споживання населенням енергетичних напоїв. У зв’язку з цим було проведено багато досліджень, пов’язаних з їх впливом на організм, де основною причиною є споживання енергетиків молодими людьми.

Думки вчених про користь і шкоду енергетичних напоїв розходяться. Одні вважають, що це нешкідливі напої, як проста газована вода. Інші впевнені, що енергетики завдають шкоди всьому організму людини, який регулярно їх вживає.

  В Європі, зокрема в Данії, Норвегії і Франції продаж енергетиків дозволений тільки в аптеках.

Можна сказати, що ця тема є досить актуальною і в теперішній час. Дія енергетичних напоїв на організм людини до кінця ще не досліджена.

Метою роботи є вивчення причин вживання енергетиків, впливу енергетичних напоїв на самопочуття, активність, настрій підлітків та їх наслідки на організм людини,  пропаганда здорового способу життя.

Об'єктом роботи є психоемоційний стан людини.

Предметом роботи є психоемоційний стан підлітків після вживання енергетичних напоїв.

Нами було висунуто гіпотезу про те що вживання енергетичних напоїв впливає на зміну емоційного та психічного стану підлітків.

Згідно з метою та гіпотезою визначені такі завдання дослідження:

1. Вивчити літературу про вплив енергетиків на організм людини.

     2.  Провести первинну діагностику емоційного стану студентів.

3. Дослідити ставлення студентів до енергетиків.

     4. Дослідити впливу енергетичних напоїв на самопочуття, активність, настрій підлітків.

5. Провести емпіричний аналіз отриманих результатів дослідження.

Для вирішення поставлених задач ми використовували  наступні методи:

Теоретичні методи: аналіз медичної, психологічної літератури та наукових статей;

 Емпіричні методи: спостереження, тестування, анкетування;

Методи математичної обробки даних: статистичні та аналітичні.

У психодіагностичний комплекс увійшли традиційні стандартизовані методики. До методик належать:  Методика (САН). Експериментально-психологічне дослідження проводилося на базі Новгород-Сіверського фахового медичного коледжу.

Вибірку склали 170 студентів, 15-18 років.

Структура дослідження:  робота складається зі вступу, двох частин, перша, з яких — теоретична, друга — практична, складається з емпіричного психологічного експерименту, обґрунтування результатів дослідження та розробки психологічних рекомендацій, висновків, додатків та списку використаної літератури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I

Теоретична частина

1.1. Історія виготовлення енергетичних напоїв

 З незапам'ятних часів люди вживали стимулятори. Так, на Близькому Сході щоб були сили й енергія пили каву, в Китаї та Азії - чай, в Африці - горіхи кола. У Сибіру і на Далекому Сході популярні були лимонник, женьшень, аралія.

Енергетичні напої з'явилися наприкінці XX століття. У 1982 році австрієць Дітріх Матешиц, будучи в Гонконзі, спробував місцевий тонізуючий напій, який допоміг усунути порушення добового ритму його організму, що було пов'язане з перельотами.  У 1984 році він заснував перше підприємство по промисловому виробництву енергетичного напою - популярного і понині “Red Bull”. Він походить від енергетичного напою Krating Daeng з Таїланду (Red Bull, Червоний Бик - це літературний переклад Krating Daeng з тайської). Розробив  маркетингову концепцію, і через три роки став продавати Red Bull Energy Drink в Австрії. Задумка Матешиц виявилася комерційно успішною, забезпечила йому безтурботну старість і знайшла своїх продовжувачів. З середини  1990-х  років свої варіанти енергетичних напоїв стали пропонувати й інші виробники.

Уперше Red Bull почав розповсюджуватися на іноземний ринок (Угорщина) в 1994 р., а в Сполучені Штати (через Каліфорнію) - в 1997році. Напій був виведений на ринок України в 2005-му році. Напій виробляється за ліцензією та під контролем компанії Red&Blue Beverages, США .

Енергетик досить швидко завоював споживчу любов на ряду з Coca-Сola і Pepsi. У свою чергу, виробники останніх швидко зорієнтувалися і випустили свої енергетики - Burn і Adrenaline Rush.

Сьогодні ж на ринку щороку з'являється кілька сотень нових «енергетиків».

Особливо ці підбадьорливі напої полюбилися американцям, головною споживчої групою енергетичних напоїв в США є водії. Ідея сподобалася і японцям, що перетворив роботу в національний культ і страждають з цієї причини від нестачі життєвих сил. В Україні популярні енергетичні напої більш серед молоді.

У Європі енергетичні напої також дуже популярні, але в ряді країн (Франції, Швеції, Данії, Норвегії,) до них ставляться обережно - вони заборонені до продажу в продовольчих магазинах, придбати їх можна тільки в аптеках, так як вони вважаються лікарським засобом. В Німеччині існує заборона на їхнє виробництво.

  У засобах масової інформації та по телебаченню поширена реклама енергетичних напоїв, де особливо відмічено їх тонізуючу дію та відсутність шкоди для людей. Реклама носить хибний характер, так як неконтрольоване вживання енергетичних напоїв, які стимулюють нервову та психічну діяльність, викликають стан ейфорії, переоцінку власних можливостей, при цьому зменшують поріг больової чутливості. Спеціалісти в області здоров’я і медицини та психології визначили факти проти вживання енергетичних напоїв.

Енергетичний напій більше шкодить, ніж допомагає, беручи запас енергії людини в кредит, за який платити, як правило, нічим. Вживаючи енергетичні напої, організм практично працює на межі своїх можливостей, постійно перебуваючи в режимі стресу.

 

1.2. Хімічний склад енергетичних напоїв

 

За словами лікарів-психотерапевтів, енергетичні напої - це психостимулятори, які викликають збудливість організму на короткочасний проміжок часу, але так як організм це отримує із зовні, він дуже швидко запам'ятовує і прагне отримати його ще.

Виробники енергетичних напоїв запевняють, що їх продукція приносить тільки користь. Енергетичні напої (енергетики, енерготоники) - безалкогольні напої, у рекламній кампанії яких робиться акцент на їхню здатність стимулювати центральну нервову систему людини та підвищувати працездатність, а також на те, що вони не дають людині заснути.

 Секрет успішності енергетичних напоїв не тільки в рекламі, а й у хімічному складі. Крім води, барвників і ароматизаторів, до них входить ціла низка компонентів, які самі по собі стимулюють фізичну й розумову діяльність.

Не дивлячись на те, що на світовому ринку присутні десятки енергетичних напоїв, основні їх інгредієнти однакові.

Енергетик - сильно-газований напій, який містить велику кількість вугільної кислоти (H2CO3) - це сприяє більш швидкому засвоєнню компонентів і швидкому прояву ефекту.

Сахароза - звичайний цукор. Поєднання двох простих елементів – глюкози і фруктози. Висококалорійний компонент багатьох харчових продуктів, використовується в чистому вигляді для підсолоджування напоїв, кондитерських виробів і т.п.

Глюкоза - найпоширеніший цукор в реакціях метаболізму людини, основна живильна речовина, що доставляється кров’ю до органів і тканин. Потрапляє в організм з їжею як продукт переварення сахарози, крохмалю, глікогену і інших вуглеводів. Може синтезуватися з інших органічних речовин.

Кофеїн - поширений психостимулятор, міститься в чаї, каві, мате, гуарані, горіхах кола і деяких інших рослинах. Зменшує відчуття втоми і сонливості, підвищує розумову працездатність, прискорює пульс, володіє легким сечогінним ефектом. Період активності змінюється втомою, що вимагає адекватного відпочинку. Дія середньої дози кофеїну продовжується близько 3 годин, проте виводиться він набагато повільніше, тому при повторному вживанні можливе передозування. Воно виявляється збудженням, безсонням, нервозністю, дратівливістю, судомами, болем в животі, прискореним і нерегулярним сердечним ритмом, а при дуже високих дозах - психозом, пошкодженням м’язів, аритмією і смертю (смертельна доза для людини - 10-15 г кофеїну, або 100-150 чашок кави). Систематичне вживання великих кількостей кофеїну приводить до розвитку наркотичної залежності - кофеїнізму.

Теобромін - речовина, схожа по будові і дії з кофеїном, але володіє приблизно в 10 разів меншим психостимулюючим ефектом. Міститься в какао і какавопродуктах, наприклад, в шоколаді.

Таурін - похідне амінокислоти цистеїну (всупереч поширеній точці зору, сам він амінокислотою не є). Один з основних компонентів жовчі, в невеликих кількостях міститься в різних тканинах тварин та людини, в основному в м’язах. Необхідний для нормального функціонування нервової, імунної і деяких інших систем, бере участь в регуляції обміну жирів і кальцію. У достатній кількості синтезується в організмі (за винятком деяких вроджених захворювань). Досліди на мишах показали, що таурін може зменшувати м’язову втому при тривалих навантаженнях; на людях подібні дослідження не проводилися. Ефекти великих доз цієї речовини, що містяться в енергетичних напоях, не досліджені.

Глюкуронолактон - один з природних метаболитів глюкози в людському організмі. Міститься також в крупах, червоному вині, деяких рослинних смолах. Важливий компонент сполучної тканини. Ніякими “енергетичними” властивостями не володіє, покращує виведення з організму токсичних продуктів обміну речовин. У енергетичних напоях міститься в кількості, що перевищує природне добове вироблення в 250-500 разів. Ефект таких доз, так само як і взаємодія з іншими компонентами напоїв, не вивчений.

L - карнитин - речовина, яка синтезується в організмі з амінокислот лізину або метіоніну. Міститься в м’ясних і молочних продуктах, горіхах, деяких фруктах і овочах. Необхідний для нормального засвоєння і розпаду жирів. Організм людини не потребує додаткового джерела L - карнитина окрім власного вироблення і надходження з їжею. Дія високих доз цієї речовини невідома.

D - рибоза - цукор, що входить до складу РНК, АТФ і деяких інших важливих біологічних молекул. Виробляється в організмі людини. Його здатність стимулювати енергетичний обмін явно перебільшена.

Вітаміни групи B - необхідні організму речовини, необхідні для багатьох біохімічних реакцій. У звичайному раціоні сучасної людини містяться в достатніх кількостях. Не володіють “енергетичними” властивостями.

Гуарана - тропічна рослина, поширена в Бразилії, використовується як природний психостимулятор. Містить безліч органічних речовин, основну з яких, – кофеїн, який і обумовлює стимулюючу дію.

Женьшень - природний стимулятор різносторонньої дії. У звичайних дозах знижує відчуття втоми, підвищує психічну і фізичну активність. Надмірне вживання

чревате тривожністю, безсонням і підйомом артеріального тиску.

Даміана - Латинське найменування вказує на властивості даміани як афродизиака. Даміана відома також завдяки її здатності підвищувати лібідо (підсилює потенцію, статеве бажання і ін.). Покращує настрій і додає відчуття благополуччя. При великих дозуваннях можлива поява відчуття ейфорії, послаблюючий ефект.

Всі перераховані елементи входять до складу енергетичних напоїв в різних пропорціях. Плюс додають консерванти, барвники, ароматизатори та інші хімічні складові.

  З усієї цієї інформації стає зрозуміло, що енергетичні напої не приносять ніякої користі організму. Тривале вживання може згубно  вплинути на здоров’я людини.                

 

2.3. Вплив енергетичних напоїв на організм  людини

 

 

У засобах масової інформації та по телебаченню поширена реклама енергетичних напоїв, де особливо відмічено їх тонізуючу дію та відсутність шкоди для людей. Реклама носить хибний характер, так як неконтрольоване вживання енергетичних напоїв, які стимулюють нервову та психічну діяльність, викликають стан ейфорії, переоцінку власних можливостей, при цьому зменшують поріг больової чутливості. Науковці дійшли висновку, що вживання енергетичних напоїв у великих кількостях є ризикованим. Люди, котрі зловживають напоями, втричі частіше палять цигарки, вживають наркотики і беруть участь у серйозних бійках. Окрім того, вчені з’ясували, що ці напої провокують людей до недотримання правил безпеки під час керування автомобілем. Вміст кофеїну в деяких видах енергетичних напоїв у десятеро перевищує допустиму норму. Звісно, що це ненормально, і людина, котра захоплюється енергетичними напоями, цілком може зазнати інтоксикації кофеїном. Одна з найбільших проблем, це те, що ми не знаємо достатньо про ефект комбінації інгредієнтів у енергетичних напоях. Вважається що

багато інгредієнтів працюють у парі з кофеїном, щоб посилити його стимулюючу дію.

 В Європі, зокрема в Данії, Норвегії і Франції продаж енергетиків дозволений тільки в аптеках. У Росії існує обмеження щодо реалізації енергетичних напоїв: заборонено продаж в школах, на етикетках повинні бути прописані обмеження і побічні ефекти.

  Були прецеденти судових розглядів з компаніями-виробниками енергетичних напоїв. Так, в Ірландії спортсмен помер прямо на тренуванні після трьох банок енергетиків. У Швеції на дискотеці померли кілька підлітків. Вони змішали енергетичний напій і алкоголь.

Посилює становище той факт, що деякі компоненти енергетиків мало вивчені. Як вони працюють в великих дозах в нашому організмі, як взаємодіють з кофеїном і один з одним - невідомо. Тому експерти Управління харчових продуктів і ліків США наполягають на тому, що необхідно ретельно вивчити, як саме впливають енергетичні напої на організм людини.

  У дослідженні, проведеному психіатром та токсикологом Брюсом Голдбергером, із Флоридського університету та психіатром які вимірювали вмісту кофеїну в десяти популярних енергетичних напоях. Воно виявилося рівним в середньому 141 мг на 1 банку. З'ясувалося також, що не всі виробники вказують інформацію про зміст кофеїну. Один з авторів цього дослідження, Брюс Голдбергер вважає, що такі відомості повинні вказуватися в обов'язковому порядку.

Професор Голдбергер в бесіді з кореспондентом газети «Нью-Йорк Таймс» висловив також занепокоєння з приводу недостатності наукових досліджень, присвячених тривалого вживання кофеїну підлітками.

Спеціалісти в області здоров’я і медицини визначили факти проти вживання енергетичних напоїв:

1) їх вживання може призвести  до проблем із  серцево-судинною системою, безсоння, швидкого виснаження ресурсів організму;

2) вміст таурину в декілька разів вищий, ніж у всіх інших продуктах, кількість глюкуронолактону, що міститься в двох банках, майже в 500 разів перевищує денну дозу цієї речовини;

3) якщо в склад енергетичних напоїв дійсно входять великі дози досі невивчених біологічно-активних речовин, то вони можуть викликати певні несприятливі ефекти: порушення сну, втрату пам’яті надмірне немотивоване збудження, хвилювання, тахікардію, підвищення артеріального тиску, аритмію, нудоту та блювання, стан депресії та інше;

4)  думка, що енергетичний напій насичує організм енергією, є абсолютно не

правдивою; банка не додає енергії, а висмоктує її із внутрішніх резервів організму людини;

5) не можна змішувати енергетичні напої з алкогольними  напоями, так як кофеїн підвищує тиск, а в сполученні з алкоголем його ефект збільшується в багато разів. Як наслідок  - у людини може настати гіпертонічна криза;

 Дія напою недостатньо вивчено, і споживачам не варто захоплюватися енергетичними напоями.              

  Всупереч назві, енергетична цінність енергетичного напою вкрай невелика. Він не дає харчування організму, він допомагає його повністю виснажити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ II

 Експериментальне дослідження впливу енергетичних напоїв на самопочуття, активність, настрій підлітків.

 

2.1.Організація дослідження

 

 

Дослідно-експериментальна робота проводилась у три етапи протягом                 2021-2022 років.

Метою роботи є вивчення причин вживання енергетиків, впливу енергетичних напоїв на самопочуття, активність, настрій підлітка та їх наслідки на організм людини,  пропаганда здорового способу життя.

Об'єктом роботи є психоемоційний стан людини.

Предметом роботи є психоемоційний стан підлітків після вживання енергетичних напоїв.

Нами було висунуто гіпотезу про те, що вживання енергетичних напоїв впливає на зміну емоційного та психічного стану підлітка.

Для експерименту дослідження  впливу енергетичних напоїв на зміну самопочуття, активність, настрій підлітка, було розроблено певну структуру організаційної роботи, яка складалася з комплексу окремих процесів і особливих дій, що знаходяться в певній послідовності та взаємозв’язку стосовно один одного. Структура дослідження складалася з тісно пов’язаних між собою й взаємообумовлених етапів, на яких здійснювалася дослідницька дія й було досягнуто певних результатів.

І етап. Підготовчий

а) Виділення теми і попереднє визначення проблеми дослідження.

б) Підбір і аналіз літератури.

в) Уточнення проблеми, гіпотези і завдань дослідження.

г) Підбір психодіагностичних і дослідницьких методик.

д) Вибір схеми організації і проведення експерименту. Визначення предмета та об’єкта  дослідження, складання програми дослідження.

ІІ етап. Діагностичний

1.  Провести анкетування.

2.   Провести спостереження.

3. Провести інтерв’ю .

           4. Провести дослідження виявлення психоемоційного стану підлітків, за методикою (САН).         

  ІІІ етап. Аналітичний

1.  Обробка і аналіз отриманих результатів. Включає якісний і кількісний аналіз.

       2.  Формулювання висновків  психологічного дослідження.

Експериментальною базою дослідження виступили студенти-підлітки Новгород-Сіверського  фахового медичного коледжу.

        Для проведення дослідження брали участь  студенти    перших  курсів.

При виборі методичного матеріалу ми керувалися необхідністю дотримання основних принципів, які обумовлюють процес емпіричного дослідження студентами. А саме: методики повинні чітко відповідати меті й предмету  дослідження, методики мають бути перевіреними на репрезентативність, надійність, об’єктивність та валідність, інструкція по проведенню дослідження не повинна допускати подвійного тлумачення її змісту, методики повинні відповідати віковим особливостям особистості, методики повинні бути придатними для групових обстежень.

Керуючись вищезазначеними принципами підбору методик та прийомів, визначилися з такими психодіагностичними методами:

       теоретичні методи: аналіз медичної, психологічної літератури та наукових статей;

       емпіричні методи: анкетування, спостереження, інтерв’ю, тестування;

 

Метод  анкетування

 

Анкетування - вид опитування, заснований на опосередкованому взаємодії опитувального і опитуваного, при якому останній самостійно заповнює бланк, що містить перелік питань. Метод анкетування - спосіб збору даних, інформації за допомогою спеціального опитувальника (анкети), адресованого обстежуваній особі.

 В ході  дослідження було проведено анонімне опитування, за допомогою розробленої нами  анкети ( додаток А). Анкета забезпечує отримання  відповідей, які є правдивими стосовно і опитуваного, і проблеми, що становить предмет дослідження. Анкета будувалася  на основі теоретичних уявлень про сутність предмета дослідження, відповідно до цього обиралися типи запитань, визначались кількість та порядок запитань, що мають ставитися. Анкетування передбачає як ситуацію дослідження, так і структуру анкети, включаючи послідовність запитань, засоби опрацювання та аналізу отриманих даних.

Структура анкети:

1. Вступна частина - звернення до респондента, в якому вказується хто проводив анкетування і як будуть використані результати. Наголошення на важливості відповідей, гарантується анонімність, вказуються правила.

2. Основна частина - запитання, що стосуються дослідження.

3. Демографічна частина - запитання щодо об’єктивного статусу особи (стать, вік, освіта ).

 

Психологічний вербально-комунікативний метод інтерв'ю

 Метод інтерв’ю ми використовували  після формування гіпотези та складання плану дослідження, для підтвердження чи відхилення гіпотези та корегування результатів, отриманих за допомогою інших методів дослідження.

Інтерв'ю виступає способом отримання соціально-психологічної інформації за допомогою усного опитування. Воно проводилося  у вільній формі.

 Процес інтерв'ю було спрямовано на те, щоб у процесі обговорення  встановити чи існують принципові відмінності між доступними та дозволеними у вільних продаж безалкогольних напоїв, енергетичних напоїв, в тому числі.

 

Методика організації спостереження

 

 Перед початком спостереженням нами була визначення мета і завдання спостереження. Склали план, визначилися з часом, об’єктом  і предметом. Розробили програму спостереження, яка включала в себе питання, що потрібно з’ясувати, техніку фіксації явищ (записи у щоденнику).

 

Методика діагностики оперативної оцінки самопочуття, активності і настрою (САН)

 Мета дослідження. Оперативна оцінка самопочуття, активності, настрою.

 Опис методики. Опитувальник складається з 30 пар протилежних характеристик , за якими випробуваного просять оцінити свій стан. Кожна пара являє собою шкалу, на якій випробуваний зазначає ступінь вираження тієї чи іншої характеристики свого стану.

 Інструкція. Вам пропонується описати свій стан, яке ви відчуваєте в даний момент, за допомогою таблиці, що складається з 30 полярних ознак. Ви повинні в кожній парі вибрати ту характеристику, яка найбільш точно описує Ваш стан, і відзначити цифру, яка, відповідає ступеню вираження даної характеристики.

Обробка даних. При підрахунку крайня ступінь вираження негативного полюса пари оцінюється в один бал, а крайня ступінь вираження позитивного полюса пари в сім балів. При цьому потрібно враховувати, що полюси шкал постійна змінюються, але позитивні стану завжди отримують високі бали, а негативні-низькі. Отримані бали групуються відповідно до ключа в 3 категорії, і підраховується кількість балів по кожній з них.

 Самопочуття (сума балів за шкалами): 1,2,7,8,13,14,19,20,25,26.

 Активність (сума балів за шкалами): 3,4,9,10,15,16,21,22,27,28.

 Настрій (сума балів за шкалами): 5,6,11,12,17,18,23,24,29,30.

 Отримані результати по кожній категорії діляться на 10. Середній бал шкали дорівнює 4. Оцінки, що перевищують 4 бали, говорять про сприятливий стан випробуваного, оцінки нижче 4 свідчать про зворотне. Нормальні оцінки стану лежать в діапазоні 5,0 - 5,5 балів. Слід врахувати, що при аналізі функціонального стану важливі не лише значення окремих його показників, але і їх співвідношення.

 

2.2. Дослідження психоемоційного стану підлітків після вживання енергетичних напоїв

 

 Сьогодні енергетичні напої продаються в будь-якому кіоску, в барах, клубах, їх нерідко можна побачити в тренажерних залах та на спортмайданчиках.  Реклама позиціонує їх як засоби боротьби із втомою, що допомагають активного способу життя, розумової діяльності, клубним танцям і занять спортом, підняттям настрою, зняття тривожності. А чи на справді це так? Отже, хочемо це перевірити у своєму експерименті.

 У дослідженні брало участь 170 студентів Новгород - Сіверського  фахового медичного коледжу (15-18 років).

     Метою роботи є вивчення причин вживання енергетиків, впливу енергетичних напоїв на самопочуття, активність, настрій підлітка та їх наслідки на організм людини,  пропаганда здорового способу життя.

 В ході дослідження вивчення причин вживання енергетичних напої, ми проводили анкету, яка містила 11 питань, за допомогою якої ми  з’ясували, що 21% підліток ніколи не вживав енергетичні напої. Вперше підлітки дізналися про  смак енергетичних напоїв: до одинадцяти  років 8%, до п’ятнадцяти років – 28%, після п’ятнадцяти років – 43%.

Мал.1. 2

 

 Частота вживання напою: 22% вживали один раз, 57% - підлітки вживають досить часто.

 

 

 

 

 

Мал.2.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вживаючи енергетичні напої підлітки хочуть підвищити працездатність (під час підготовки до іспитів, контрольних, заліків) -  11%, для підняття настрою - 15%, для зняття втоми - 9 %, спортивні змагання - 7 %, просто так, це сучасно - 15%.

 

Мал.3.2

 

  З 57% підлітків, які вживають енергетичні напої, полюбляють змішувати з іншими напоями - 9% .

 

Мал.4.2

У 36% траплялися неприємні наслідки, які були пов’язані з вживанням енергетичних напоїв.

 

 Свою думку щодо  впливу енергетичних напої на психоемоційний стан людини відмітило 72% підлітків, 20% вважає, що енергетичні напої не зашкоджують здоров’ю людини, 8% - не знають.

Мал.5.2

 

 Підтвердженням даної відповіді є наше інтерв’ю, яке ми проводили у своєму дослідженні ( Див. додаток відео ).

За допомогою  методу спостереження, яке відбувалося на дискотеці, спостерігаючи за поведінкою підлітками, які вживали енергетичні напої, ми спостерігали за зміною психоемоційного стану. Спочатку після вживання енергетичного напою, у більшості підлітків, відбувалося посилення психологічної активності, після короткого часу, активність змінюється стрімким спадом сил. Спочатку настрій піднімався, потім різко проявлялася  нервозність, дратівливість, агресивність.  У деяких після вживання напою, через де який час   виникала втома, психоемоційна пустота.

Психоемоційний стан - це особлива характеристика психічної діяльності людини за певний період часу, що визначається зовнішніми факторами впливу, самопочуттям людини, її індивідуально-психологічними особливостями та впливає на її поведінку й діяльність на протязі цього періоду.

У результаті проведення психодіагностики за методикою (САН), яка була спрямована на виявлення загального емоційного стану  підлітків, після вживання енергетичних напоїв, отримані наступні результати. Психоемоційний стан  підлітків, які не вживають енергетичні напої – сприятливий, переважає високий рівень самопочуття 64%, активності 72% та гарний настрій 79%. У підлітків, які вживали енергетичні напої  присутній більш низький рівень психоемоційного стану: самопочуття 57%, активність 51%, настрій 55%.

Таблиця 1.2

Результати дослідження за методикою (САН)

 

 

Самопочуття

Активність

Настрій

 

вживали

 не вживали

вживали

не вживали

вживали

 не вживали

Високий

12%

64%

18%

72%

7%

79%

Помірний

31%

26%

31%

20%

38%

13%

Низький

57%

10%

51%

8%

55%

8%

 

 

 

Мал.6.2

Мал.7.2

 

 

 

 

Мал.8. 2

 Щоб уникнути помилкових даних стосовно психоемоційного стану підлітків, після вживання енергетичних напоїв, ми з’ясували чи не присутній інший фактор, який міг би вплинути на самопочуття, активність та настрій. З’ясували, що  такі фактори були присутні, але тільки у 6% нашого дослідження.

 За даними дослідження ми можемо зробити висновок, що підлітки, які вживають енергетичні напої досить часто, переважають низький рівень самопочуття 51%, в них  спостерігається підвищення рівня емоційної лабільності від негативно до позитивного за порівняно невеликий проміжок часу та  інколи без  певних причин, спостерігаються швидкі зміни психічної та фізичної  активності та настрою.  Це свідчить, що  у підлітковому віці, коли  відбувається процес становлення психоемоційної системи людини, негативні наслідки вживання  енергетичних напоїв стають одними з чинників деградації особистості, завдяки формуванню психологічної залежності від  кількості психостимулюючих речовин в організмі людини.

 

ВИСНОВКИ

Проведене теоретичне  дослідження підтвердило, що вживання енергетичних напоїв може зашкодити здоров’ю людини. В різних країнах світу почали активно приділяти увагу проблемі споживання населенням енергетичних напоїв. У зв’язку з цим було проведено багато досліджень, пов’язаних з їх впливом на організм, де основною причиною є споживання енергетиків молодими людьми.

Думки вчених про користь і шкоду енергетичних напоїв розходяться. Одні вважають, що це нешкідливі напої. Інші впевнені, що енергетики завдають шкоди всьому організму людини, який регулярно їх вживає.

Здійснено теоретичний аналіз психологічної, педагогічної та медичної літератури  з проблеми впливу енергетичних напоїв на психоемоційний стан людини.

Експериментально-психологічне дослідження проводилося на базі  Н-Сіверського медичного училища.

Вибірку склали 170 підлітків віком  15-18 років.

З’ясовано, що вживання енергетичних напоїв впливає на зміну емоційного та психічного стану підлітків.  Гіпотеза підтвердилась.

З’ясовано, що більшість підлітків вживають енергетичні напої просто так чи вважають модним.

Встановлено, що - 21% підлітків ніколи не вживали енергетичні напої, 22% вживали один раз, 57% підлітків вживають досить часто.

Експериментально доведено, що підлітки які вживають енергетичні напої досить часто, переважають низький рівень самопочуття, в них  спостерігається підвищення рівня емоційної лабільності від негативно до позитивного за порівняно невеликий проміжок часу та  інколи без  певних причин, спостерігаються швидкі зміни психічної та фізичної  активності та настрою. 

           Перспективи дослідження порушити перед представниками органів місцевого самоврядування про необхідність дозування та адресності у продажі енергетичних  напоїв. 

Вивчення психоемоційних станів  є надзвичайно важливим з наукової точки зору, оскільки в нинішніх складних соціально-економічних умовах розвитку люди різних вікових категорій, відчувають на собі вплив багатьох емоціогенних факторів, які призводять до дезадаптації, зниження продуктивності діяльності і навіть до погіршення здоров'я. Дослідження проблеми психічних станів особистості було і залишається актуальним для теоретичної та практичної психології, оскільки вони мають вагомий вплив на діяльність, поведінку, розвиток особистості протягом всього життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Енергетичні напої. [Електронний ресурс].–Режим доступу до інформації: http://uk.wikipedia.org/wiki.

        2. Енергетичні напої викликають судоми [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://gazeta.ua/articles/health-newspaper/229619.

      3.  Лаган О. Енергетики: як на тобі заробляють. Інструкція до використання /.

      4.  Мащенко К. Енергетичні напої: окриляють чи вбивають? / С. Маршина // [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації:

http://www.porogy.zp.ua/aktualno/energetichni_napoyi_okrilyaiut_chi_vbivaiut.

 

       5. Попроцька Л. Поєднання алкоголю та енергетичних напоїв призводить до неочікуваних наслідків / Л. Попроцька // [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.wz.lviv.ua/articles/9008.  

  

     6. Спеціалісти в області здоров’я і медицини розповіли всю правду про енергетичні напої. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://poltava.info/news/poltava/item/2010/11/13/12-45-07/Spetsialisti-v-oblasti-zdorovya-i-meditsini-rozpovili-vsyu-pravdu-pro-energetichni-napoi.htm

 

  7. У США заборонили енергетичні напої. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до інформації: http://www.osvita.com/interesting/13-12-2010/1292251967/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК А

Анкета

1.Ви вживаєте енергетичні напої?

А) так, Б) ні.

2. Коли вперше дізналися про  смак енергетичних напоїв?

А) до 11 років

Б) до 15 років

В) після 15 років

3. Як часто ви вживаєте енергетичні напої?

А) вживали один раз

Б) вживають досить часто

В) ніколи не вживав.

4 Для чого ви вживаєте енергетичні напої?

а) щоб підвищити працездатність

б) для підняття настрою

в) для зняття втоми

г) спортивні змагання

г)  просто так, це сучасно

5. Чи змішуєте ви  енергетичний напій з іншими напоями? 

а) так, б) ні.

 6.Чи траплялись з вами неприємні наслідки, пов'язані з вживанням енергетичних напоїв?

а) так,

 б) ні

в) важко відповісти.

11. Чи вважаєте ви особисто, що  енергетичні напої впливають на психоемоційний стан людини?

а) так,

б) ні

г) не знаю.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
3 лютого
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку