Презентація до уроку "Коран (огляд). Коран - головна книга ісламу.. Побудова Корану, охоплення в ньому різних сфер людського життя"

Про матеріал
Презентація містить відомості про зародження ісламу, карту Аравіського півострова, де указані Мекка і Медіна. У підручнику є відомості про Мухаммеда, тому обмежимося запитаннями стосовно пророка. Надано про всяк випадок шість стовпів мусульманської віри, указана ідейна спрямованість Корану. Ісламське мистецтво представлене каліграфічним написом, геометрічним орнаментом. Архитектура - трьома мечетями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коран – головна книга ісламу Побудова Корану, охоплення в ньому різних сфер людського життя

Номер слайду 2

Зародження ісламу Ісла́м (араб. الإسلام, буквально означає смирення, сумирність, упокорення Єдиному Богу і Його волі) — одна з найпоширеніших світових релігій, що сформувалася у VІІ ст. н.е. в Аравії. Засновником вважається пророк Мухаммад (570—632 р.р.). Іслам характеризують як монотеїстичну релігію. Прихильників ісламу називають мусульманами. Наразі, загальна кількість вірян цієї релігії в світі коливається в межах від 1,1 до 1,8 мільярдів, що робить іслам другою за чисельністю релігією після християнства. Мусульмани складають переважну більшість населення багатьох країн Азії й Африки. Характерною ознакою ісламу є його роль як соціального і культурного регулятора. У мусульманській громаді всі сторони життя людини і суспільства регламентовані релігією. Іслам у дослівному перекладі з арабської означає смиренність — тобто життя в злагоді зі світом, життя в мирі з Всевишнім, покірність його волі. Слово в арабській мові має корінь слм — однокореневі слова: салам — світ, мир, салім — мирний, умиротворений, саліма — бути умиротвореним, муслім — мусліман — той хто змирився зі світом, покорився Всевишньому (Богу, Аллаху). Тут також доречно згадати мусульманське привітання — Салам алейкум або ассаламу алайкум, що дослівно перекладається як Мир Вам!

Номер слайду 3

Саудівська Аравія Медіна Мекка Мекка і Медіна – святі місця для мусульман усьго світу Пророк Мухаммад (Магомет) Прочитайте матеріал на с.с. 32 – 33 підручника. Запитання: Що розповідають про життя Мухаммада історичні джерела і легенди? Про що сповіщав пророк у перших своїх проповідях? Кого мусульмани називають правовірними? Чому аравійці не одразу визнали вчення Мухаммада? Коли вчення пророка визнала практично вся Аравія?

Номер слайду 4

Перша сура в рукопису Корану  Гаттат Азіза Ефенді Головна священна книга ісламу Пам'ятка арабської класичної літератури й середньовічної арабської мови, яка збереглася до нашого часу майже без змін Коран - Протягом останніх 23 років свого життя, починаючи з 40-річного віку, Магомет оголошував одержані одкровення від Бога. Зміст цих одкровень, відомий як Коран, записаний його учнями.

Номер слайду 5

Словник: Сура (у перекладі ряд цеглин) — сукупність декількох айятів, об’‎єднаних певними спільними ознаками. Айят — ритмічна або смислова частина сури; вірш. (Мухаммад вважав кожен вірш священної книги дивом, що арабською звучить як айя). Структура Корану Коран містить 114 сур, які, у свою чергу, поділяються на аяти. Усі сури починаються з басмалі — традиційної незмінної фрази-формули «В Ім’‎я Аллаха Всемилостивого, Всемилосердного!». Сури за місцем проголошення поділяються на «мекканські», або ранні (послані Муххамаду до переселення в Медіну або на шляху у це місто), — загалом 86 сур — та мединські, або пізні (послані після переселення до Медіни) — 28 сур. Мекканські сури написані саджем — ритмічною та римованою прозою. Зв’‎язної оповіді в Корані немає, кожна сура є завершеним текстом, тобто вони не мають внутрішньої композиційної єдності, а містять розрізнені проповіді без певного зв’‎язку. Сури в Корані (крім першої) розміщені за розміром — від найбільшої до найменшої. Перші записи Корана зроблені 632 р., уже після смерті Мухаммеда. Між 650 і 655 р.р. за наказом халіфа Османа був створений канонічний текст Корана (Османова редакція).

Номер слайду 6

Вважаючи Ісуса Христа пророком, мусульмани заперечували те, що Він – Син Божий: Аллах вищий за те, щоб мати дітей. Шість стовпів мусульманської віри 1. Віра в Аллаха, його імена та його атрибути; 2. Віра в ангелів — істот, створених Аллахом із світла, позбавлених волі, які є виконавцями волі Бога; 3. Віра в Священні Книги. Маються на увазі всі Божественні одкровення, які надходили Його посланникам у різні періоди історії людства. Мусульмани визнають щирі тексти стародавніх сувоїв Ібрахіма (Авраама), Таури (Тори), Зубура (Псалмів), Інджіла (Євангелія) та Коран. Однак мусульмани вірять, що попередні писання скасовано Кораном. 4. Віра в Пророків. За Кораном та Сунною приймаються всі попередні посланці Аллаха. Є твердження, що їх існувало близько 124 000, серед них і пророки Дауд (Давід), Муса (Мойсей), Іса (Ісус). Магомет вважається останнім з пророків. 5. Віра в Кінець світу, воскресіння, Божий суд, рай та пекло. 6. Віра у передвизначеність.

Номер слайду 7

Манускрипт Корана. VІІ ст. Повчання, що містяться у Корані Етичні заповіді: не убий, не кради, не обдури, будь чесним, не клянися та ін. Обрядові настанови: коли, кілька разів, яким чином молитися, обмиватися перед молитвою; як поститися; коли відправлятися у хадж (паломництво до святих місць), про сплату податку на користь бідних та ін. Побутові настанови: як поводитися з іновірними, що можна їсти, яка їжа заборонена, як одружуватися і розлучатися, ділити успадковане майно та ін.

Номер слайду 8

Ідейна спрямованість Корану: Переконання в існуванні єдиного бога Аллаха, який створив світ, людину, дав закони. Коран засуджує язичництво, поклоніння богам стародавніх релігій. Заперечує іудаїзм, християнське вчення. Але Коран містить розповідь про створення світу, Адама і Єву, єгипетській полон і вихід з нього, рай, пекло, страшний суд. Серед пророків і праведників згадуються Ісус Христос, Ной, Авраам, Йосип, Мойсей.

Номер слайду 9

Каліграфічний напис у вигляді птаха – законний засіб подолати заборону на зображення живої істоти в ісламі Геометричний орнамент. Арабеска у Паризькій соборній мечеті Ісламське мистецтво Мистецтво ісламу, з одного боку, забороняє зображення людей, тварин, але деякі богослови стверджують, що це стосується не зображень, а поклоніння зображенням. Втім у мечетях ми не бачимо жодних зображень, навіть рослинних орнаментів. Найбільш розповсюдженим у мусульманському мистецтві є геометричний орнамент, каліграфічний напис. Художники не передавали у своїх роботах перспективу, світлотінь; митці передавали форми у двомірному просторі.

Номер слайду 10

Тадж-Махал. Мавзолей-мечеть в Агрі (Індія) Кааба – головна святиня ісламу, найвеличезніша мечеть світу Культові споруди

Номер слайду 11

Блакитна мечеть у Стамбулі

Номер слайду 12

Робота з текстом Корану Прочитайте першу суру Корану (с. 36 підручника). Порівняйте її з православною молитвою “Отче наш”. Що означає назва сури “Аль-Фатіха”? Знайдіть у сурі постійні епітети. Прочитайте другу суру Корану “Аль-Бакара” (Корова) (с.с. 36-37 підручника) Які образи, який сюжет Старого Заповіту відображений у наданому уривку? Що мається на увазі, коли йдеться про “прямий шлях”? Яка притча міститься у наданому уривку? Прочитайте суру 6 “Аль-Анам (Худоба). Які заповіти тут надані? Прочитайте суру 19 (“Мар’ям”). Порівняйте уривок з Євангелія від Луки (с. 28 підручника) з наданою сурою Корану. Звідки починаються розбіжності? Чим вони обумовлені? Як поводиться Іса–немовля? Як він вважає за потрібне поводитися з матір’ю?

Номер слайду 13

Коран і література Твори мусульманського Сходу містять багато цитат з Корану. Легенда про Йосипа Прекрасного та дружину єгипетського вельможі покладена в основу варіантів повісті “Юсуф і Зулейка”. Відгуки на мотиви Корану лунають у трагедії Й. В. Гете “Магомет” і “Західно-східному дивані”. У вірші О. С. Пушкіна “Наслідування Корану”. Переклади Корану українською мовою Зацікавлення Кораном та ісламською релігією в Україні, зокрема в Острозькій і Києво-Могилянській академіях, виникло ще у давні часи. Однак перекладів цієї книги українською мовою не було дуже довгий час. Так, у XVI—XVIII століттях доводилося користуватися латинськими перекладами, а у ХІХ-му з’явилися російські і польські, які набували широкої популярності у літературних і дослідницьких колах. 1905 року у Москві переклад російською мовою 28 найстаріших сур Корану видав найвідоміший український сходознавець Агатангел Кримський. До тексту він додав коментарі і пояснення, а сам він вийшов як додаток до монографії «Історія мусульманства». 2013 року нарешті з’явилося перше повне видання перекладу Корану українською мовою з мови оригіналу (арабської). Автором його є відомий український сходознавець з Острога Михайло Якубович. У нашому підручнику уривки з Корану надані саме у його перекладі.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи за темою “Священні книги людства”. Підготувати повідомлення: - Географічне положення Давньої Греції та Риму - Культура Давньої Греції.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Швецова Мирослава Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
10 вересня 2020
Переглядів
6771
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку