Презентація до уроку "Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе у виивченні матеріалу хімії 10 класу з теми "Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРЕВІРИМО ВИВЧЕНЕ

Номер слайду 2

ЩО ВИЙШЛО?Написати всі можливі структурні формули для речовини С5 Н12.

Номер слайду 3

1. ВСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ А Гідроксил 1. -С=ОБ Карбоксил 2. -NН2 В Аміногрупу 3. - OH Г Карбоніл 4. -СООН.

Номер слайду 4

2. Органічні сполуки можна класифікувати за різними ознаками: А. За вмістом Гідрогену Б. За масою молекули В. За будовою каркаса молекули.

Номер слайду 5

3. Розділіть органічні сполуки за елементним складом Вуглеводні Оксигеновмісні Нітрогеновмісніречовини : алкани; спирти; карбонові кислоти; арени; естери; жири; алкени; алкіни; вуглеводи; аміни; амінокислоти; альдегіди; .

Номер слайду 6

4. Теорія хімічної будови - результат узагальнення ідей видатних вчених-органіків. А. Ф. Кекуле, А. Купера, А. Бутлерова. Б. А. Купера, А. Бутлерова, Лібіха. В. А. Бутлерова, Лібіха, Менделєєва.

Номер слайду 7

5. Виберіть правильне твердження. А. У молекулах речовин атоми сполучаються безладно відповідно до їх валентності , що називається хімічною структурою (будовою)Б. У молекулах речовин атоми сполучаються у певній послідовності відповідно до їх валентності, що називається хімічною структурою (будовою)В. У молекулах речовин атоми сполучаються у певній послідовності не відповідно до їх валентності, що називається хімічною структурою (будовою)

Номер слайду 8

6. Виберіть правильне твердження А. Властивості речовин залежать не тільки від того, які атоми і в якій кількості входять до складу молекул, а й від того в якому порядку вони з’єднані між собою, тобто від хімічної будови. Б. Властивості речовин не залежать від того, які атоми і в якій кількості входять до складу молекул, а від того в якому порядку вони з’єднані між собою, тобто від хімічної будови. В. Властивості речовин не залежать від того, які атоми і в якій кількості входять до складу молекул, а й не від того в якому порядку вони з’єднані між собою, тобто від хімічної будови.

Номер слайду 9

7. Виберіть правильне твердження А. Атоми і групи атомів, що утворюють молекулу, не впливають один на одного, від чого залежить реакційна здатність молекули. Б. Атоми і групи атомів, що утворюють молекулу, не взаємно впливають один на одного, від цього не залежить реакційна здатність молекули. В. Атоми і групи атомів, що утворюють молекулу, взаємно впливають один на одного, від чого залежить реакційна здатність молекули.

Номер слайду 10

8. Закінчіть реченя:Ізомери – це речовини, які мають ________ молекулярну ______, але різну ______ і тому ______ властивості.

Номер слайду 11

9. Заповніть схему

Номер слайду 12

10. Теорія хімічної будови органічних сполук сформульована А. 1761 р. Б. 1861 р. В. 1961р.

Номер слайду 13

Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний

Номер слайду 14

Завдання уроку: З’ясувати, які зв'язки реалізуються в органічних сполуках. Поглибити знання про ковалентний зв’язок. Зрозуміти особливості ковалентних зв’язків між атомами Карбону.

Номер слайду 15

Типи хімічних зв'язків в органічних сполуках. ДАТИ ВИЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 16

Для утворення ковалентного зв'язку необхідно, щоб орбіталь одного атома перекривалася з орбіталлю другого; на кожній орбіталі повинен перебувати один електрон.

Номер слайду 17

Орбіталі можуть перекриватися з утворенням однієї спільної ділянки, яку перетинає лінія, що з'єднує центри атомів,- Двох спільних ділянок, розміщених з протилежних боків указаної лінії

Номер слайду 18

Які існують зв'язки між атомами Карбону в органічних сполуках?Яка валентність Карбону в цих сполуках?

Номер слайду 19

Будова атома Карбону. Запишіть електронні формули Карбону в основному і збудженому станах. Скільки неспарених електронів у атомі ?Яку форму має s-орбіталь, p-орбіталь?

Номер слайду 20

Форми орбіталей атомів Карбону в метані

Номер слайду 21

Насичені вуглеводніСпільна електронна пара

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ненасичені вуглеводні. Етиленові

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Ацетиленові вуглеводні

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Напишіть молекулярні формули сполук, дайте їм назви

Номер слайду 29

Повторимо Які типи хімічних зв'язків існують в органічних сполуках? Які форми орбіталей атомів Карбону в органічних сполуках?

pptx
Додано
15 квітня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку