Презентація до уроку "Л.Глібов. Акровірші"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури. Леонід Глібов «Хто розмовляє?», «Хто сестра і брат?», «Хто вона?». 5 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонід Глібов Акровірші

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з поняттям “акровірш”, формувати вміння виразно читати акровірші, розвивати творчу уяву, пам’ять, фантазію, кмітливість; виховувати цікавість до творчості Л. Глібова

Номер слайду 3

Акровірш — вірш, в якому перші літери рядків утворюють слово або речення.

Номер слайду 4

Хто вона ? Лиха зима сховається,А сонечко прогляне,Сніжок води злякається,Тихенько тануть стане, -І здалеку бистресенько. Вона до нас прибуде. Кому-кому любесенько, А діткам більше буде.

Номер слайду 5

Що за птиця? Між людьми, як пташка, в’ється, У людей і їсть, і п’є; Ходить старець, просить, гнеться, А у неї всюди є.

Номер слайду 6

Хто сестра і брат?  «Глянь на мене, вітрику, чи гарно прибралась?Рано до схід сонечка росою вмивалась,Є у мене листячко, пахучії квіти,Чому ж мені, вітрику, ой чом не радіти?Краще в полі нашому над мене немає,Аж до моря славонька про мене літає,Із моєї сипанки смачна страва буде,Поливку і маслечко дадуть добрі люде!»«Рівна, сестро милая, нам доля з тобою, —Обізвався братичок десь за бороною. —Скрізь по людях склалася і про мене слава,Он і в полі, вітрику, кипить моя страва».

Номер слайду 7

Хто розмовляє? «Ой я бідна удовиця, —Стала хникать жалібниця, —Он калина, — їй не так!Кажуть, пісні їй складають,А про мене забувають,І ніхто ніде ніяк!.»«Стій лиш! Слава не брехуха, —Обізвалась джеркотуха,Розбирає, що і як!От я славі догодила,Кашку діточкам варила,А тобі не вдасться так».

Номер слайду 8

Хто баба? Сидить хитра баба аж на версі граба.«Ой не злізу з граба! — дурить діток баба.— Вловіть мені тую курочку рябую, А я подарую грушку золотую”.

Номер слайду 9

 Хто бреше? Колись я нудилось. У срібнім кайдані;Розбила неволю. Чубатая пані,А я на Вкраїну. Тихенько нищечком…Колись на Великдень. Оддячу яєчком!

Номер слайду 10

Хто хвастає?«Я таке, що всякий знає,Бо на мене світ увесь. Ласо дуже поглядає», —Обізвався хтось і десь.«Кращі, може, є від тебе, —Одмов ля чийсь голосок,—І приманюють до себе. Гарні очі і роток. Роздивися, милий друже,У кого краса видніш,Шелестиш про себе дуже,А мене кохають більш».

Номер слайду 11

Робота в групах. Конкурс на кращий акровірш

Номер слайду 12

Бесіда. Що спільного між загадками і акровіршами?Що таке акровірш?Які художні засоби найчастіше використовуються в акровіршах?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Виразно читати акровірші с. 134-136. Вивчити визначення “акровірш” с.134. За бажанням: скласти акровірш.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дуванова Ганна
    Дякую Вам, Олено Миколаївно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рубанова Людмила Миколаївна
    Щиро дякую за вашу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 грудня 2020
Переглядів
6826
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку