Презентація до уроку мистецтва у 9 класі за темою "Конструктивізм в архітектурі Україні"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва у 9 класі за темою "Конструктивізм в архітектурі Україні". Де́ржпро́м або Буди́нок Держа́вної промисло́вості, Будинок-літак,Будинок лікаря на Великій Житомирській, ЦУМ, Центральний залізничний вокзал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конструктивізм в архітектурі України. Підготувала. Вчитель мистецтва. Янішевська Л.І

Номер слайду 2

Де́ржпро́м або Буди́нок Держа́вної промисло́вості

Номер слайду 3

Де́ржпро́м або Буди́нок Держа́вної промисло́вості — перший радянський 13-поверховий хмарочос,пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1926—1928 років. Споруда розташовується на центральній площі міста Харків— площі Свободи (до 1991 року — пл. Дзержинського).

Номер слайду 4

Будинок-літак

Номер слайду 5

Кутовий будинок №3, що виходить на площу, побудований за проектом архітектора І. Каракіса в 1934 - 36 роках і є тільки частковим втіленням грандіозного проекту забудови всього кварталу. Комплекс будинків оригінальної архітектури повинен був створювати ансамбль, розгорнутий в бік Дніпра. Будувався комплекс для партійних і урядових чиновників, які при перенесенні столиці з Харкова повинні були переїхати до Києва. Довгий фасад будинку з боку вулиці розчленований еркерами. На розі будинку знаходиться продуктовий магазин, а деякі квартири в першому поверсі в останні роки переобладнані під аптеку, магазини, офіси фірм

Номер слайду 6

Будинок лікаря на Великій Житомирській

Номер слайду 7

Ця будівля - один з кращих прикладів житлової архітектури Києва в стилі конструктивізм. Будинок лікаря, побудований архітектором Альошиним (він же будував і вокзал) в 1928-30 роках - конструктивізм без будь-яких приставок "пост-" і національних мотивів. Горизонтальні, майже стрічкові вікна, солярії на даху (на жаль, не діючі), округлі обсяги, квадратні нависають еркери, широкі лоджії. І самобутній київський цегла.

Номер слайду 8

ЦУМ

Номер слайду 9

Центральний універмаг, найбільша будівля на Хрещатику, вціліле після Другої світової війни, був побудований в 1936-39 рр. за проектом архітектора Щусєва. За кілька років до початку будівництва ЦУМу на його місці почали зводити конструктивістський "Будинок книги" - висотне за мірками тих років будівля з круглим об'ємом на розі. Незважаючи на те, що ЦУМ відносять до конструктивізму, стилістично це вже наступний стиль, постконструктивізму. ЦУМ симетричний, монументальний, що не дробиться на обсяги. Вежа, що акцентує кут Хрещатика і вулиці Хмельницького, уступами піднімається вгору, передбачаючи сталінські висотки 50-х. Фасади, що виходять на вулиці, відзначені сіткою еркерів-вітрин.

Номер слайду 10

Центральний залізничний вокзал

Номер слайду 11

Спочатку інтер'єри вокзалу були оформлені в стриманому конструктивістському смаку, однак після сталінської післявоєнної реконструкції їх знищили, замінивши типовим "весільним тортом". Під час останньої реконструкції на рубежі століть сталінські інтер'єри доповнилися мозаїками з київськими пам'ятками. Спочатку інтер'єри вокзалу були оформлені в стриманому конструктивістському смаку, однак після сталінської післявоєнної реконструкції їх знищили, замінивши типовим "весільним тортом". Під час останньої реконструкції на рубежі століть сталінські інтер'єри доповнилися мозаїками з київськими пам'ятками.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ракітянська Поліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
5103
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку