Презентація до уроку мовленнєвого розвитку "Тези прочитаних публіцистичної чи науково-пізнавальної статей."

Про матеріал

Презентація до уроку мовленнєвого розвитку "Тези прочитаних публіцистичної чи науково-пізнавальної статей."

Розроблено вчителем української мови і літератури

Стародубцовою О.І.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Тези прочитаних публіцистичної чи науково – популярної статей. Підготувала учитель української мови та літератури Стародубцова О.І.

Номер слайду 2

розкрити зміст поняття «тези» як одного із видів самостійної роботи з літературою;ознайомити з видами тез та вимогами до їх складання; розвивати вміння осмислювати прочитане, виділяти основні положення, висунуті автором;застосовувати різні види складання тез; виховувати моральні цінностіМета уроку:

Номер слайду 3

Тези — стисло сформульовані основні положення прочитаного тексту. Тези розкривають суть усієї текстової інформації. Тези поділяються на такі види: цитатні (відбір і запис авторських тез), вільні (формулювання основних положень власними словами) і змішані. Тези бувають простими (записуються тільки твердження автора) і складними (відображена аргументація тверджень). Запам'ятайте!

Номер слайду 4

1. Прочитати весь текст або розділ(якщо текст великий за обсягом).2. Продумати зміст тексту, знайти й прослідкувати основні положення,висунуті автором.3. Формувати думки чітко й коротко, але самобутність форми повинна зберігатися, незважаючи на деяку уривчастість викладу.4. Кожне положення повинно містити в собі лише одну думку.5. Записуючи тезу,потрібно нумерувати кожну,пропускати рядок між ними.6. У кожній тезі потрібно виділити головне слово й помітити логічний наголос7. Якщо твір великий,то в кінці кожної тези вказують номер сторінки тексту,якщо невеликий – джерело викладу.8. Викладати основні авторські думки у вигляді послідовних пунктів. ПАМ’ЯТКА“Як підготувати тези прочитаного”

Номер слайду 5

1. Чітке і стисле формулювання думок при збереженні своєрідності форм джерела.2. Кожне положення має містити одну думку.3. Складання тез за мікротемами (іноді одна теза може об’єднувати кілька абзаців).4. Виділення у кожній тезі головного слова, словосполучення.5. Обов’язкове посилання на джерело викладу у кінці або на початку роботи. Вимоги до складання тез

Номер слайду 6

Робота з текстом  Прочитайте текст В. О. Сухомлинського. Доведіть, що він публіцистичного стилю. Визначте його основну думку. Складіть тези. Елементарна моральна культура Ви живете серед людей. Кожен ваш вчинок, кожне ваше бажання позначаються на людях. Знайте, що існує межа між тим, що вам хочеться, і тим, що можна. Ваші бажання – це радощі або сльози ваших близьких. Перевіряйте свої вчинки свідомістю: чи не завдаєте ви зла, неприємності, незручності людям своїми вчинками. Робіть так, щоб людям, які оточують вас, було добре. Подумайте,чи не завдаєте ви зла людям, роблячи приємне собі. Ось на шкільній алейці цвіте бузок. Вам хочеться зламати квітучу гілочку. Але якщо кожен задовольнить таке бажання, квітучий кущ перетвориться в оголене гілля. Людям нічим буде милуватися  – своїм вчинком ви вкрадете в них красу.

Номер слайду 7

Ви користуєтеся благами, створеними іншими людьми. Люди дають вам щастя дитинства, отроцтва і юності. Платіть їм за це добром. Ця норма моральності є важливим джерелом почуття громадянського обов’язку. Перш ніж людина осмислить усю глибину тієї істини,що вона – громадянин обов’язку і це покладає на неї великі обов’язки,вона повинна навчитися платити добром за добро,творити своїми силами щастя і радість іншим людям. Совість не повинна дозволяти їй бути тільки споживачем благ і радостей.

Номер слайду 8

Будьте добрими і чуйними до людей. Допомагайте слабким і беззахисним. Не робіть людям зла. Допомагайте в біді товаришеві. Поважайте, шануйте матір і батька,вони дали вам життя, вони виховують вас, вони хочуть, щоб ви стали чесними громадянами суспільства,  людиною з чистим серцем, ясним розумом, доброю душею, золотими руками.

Номер слайду 9

    Гуманність,чуйність до людини, готовність прийти їй на допомогу – ці елементарні риси людяності,порядності мають стати надбанням, особистим моральним багатством кожного. Безсердечність породжує байдужість до людей, байдужість – себелюбство, а себелюбство – жорстокість. Дитинство й отроцтво мають стати школою доброти, людяності, чуйності.                                                      (В. О. Сухомлинський)

Номер слайду 10

Сьогодні на уроці я навчився ( навчилася…)Найбільше мені запам’яталося…Мені необхідно навчитися складати різні вили тез прочитаного, тому що…. - Які тези, на вашу думку, складати важче? Аргументуйте свого відповідь. Підсумки. Рефлексія

Номер слайду 11

Дякую за роботу на уроці! Бажаю успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Міллер Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бельмега Богдан Богданович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кулина Леся Миронівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
15697
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку