Презентація "Правопис прийменників"

Про матеріал
Презентація допоможе навчити семикласників писати прийменники разом, окремо і через дефіс, розрізняти прийменники із синонімічними за правописом частинами мови, а також відрізняти прийменники від префіксів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис складних прийменників без, у, в, від, для, по, через, при, над, під, до, з, із, як, за задля з-підіз-запоза щодопротягомпід часз допомогоюу зв'язкузавдякинезважаючи на. Підготувала Сенько В. М.

Номер слайду 2

Повторення про прийменник. Яка частина мови називається прийменником?Чи має лексичне значення прийменник? Чи виступає членом речення? Назвіть похідні і непохідні прийменники?Назвіть види прийменників за будовою.

Номер слайду 3

Разом пишуться Складні прийменники, утворені сполученням одного або двох (іноді – трьох) прийменників із будь-якою частиною мови: внаслідок (унаслідок), впродовж (упродовж), навколо, напередодні, наприкінці, щодо. Складні прийменники, утворені з двох простих прийменників: задля, заради, навпроти, окрім, поза, поміж, понад, поперед, посеред, проміж.

Номер слайду 4

Через дефіс пишуться складні прийменники з початковими з-, із-: з-за (із-за), з-над, з-перед, з-під (із-під), з-поза, з-поміж, з-понад, з-попід, з-посеред, з-проміж.

Номер слайду 5

Окремопишуться прийменникові сполуки у(в) разі, під кінець, під час, що ж до.

Номер слайду 6

Зверніть увагу! Потрібно розрізняти похідні прийменники та форми повнозначних слів (з прийменниками та без), від яких вони походять. Орієнтуватися потрібно на значення: Україна – чудовий край (іменник). Навколо (прислівник) стояла тиша. Край (прийменник) села вилася річечка. Діти гралися навколо (прийменник) галявини.

Номер слайду 7

Де прийменник, де іменник?

Номер слайду 8

Розрізняйте прийменник і префікс. Якщо між прийменником та іменни­ком типу на горі можна вставити інше слово, то пишемо окремо: на високу гору, на гору Говерлу, у соло­в’їні ночі, до рідного дому. Якщо зміст висловлювання не дозволяє це зробити, то маємо префікс, який пишеться разом: спати уночі, прийти додому, гратися надворі.

Номер слайду 9

А ви знаєте?Цікаве про прийменник. Прийменник взаємодіє з усіма непрямими відмінками (тобто крім називного), наприклад:з Р.в. уживається понад 150 прийменників (біля, у , в, для, проти, серед та ін.);із Д.в. поєднуються похідні прийменники (завдяки, наперекір, назустріч, навперейми, услід і т.і.);М.в. без прийменників взагалі не вживається.

Номер слайду 10

Джерелаhttps://studfile.net/preview/5679501/page:18/https://zno.if.ua/?p=2716

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бринько Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
6566
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку