Презентація до уроку "Мутації" у 9 класі

Про матеріал
Презентація до розробки уроку у 9 класі на тему "Мутації". Матеріал презентації сприяє кращому засвоєнню матеріалу уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас. Біологія. Тема. Мутації: види мутацій, причини та наслідки мутацій. Шолох В. М. Вчитель біологіїМихайло – коцюбинський ліцей

Номер слайду 2

Доброго дня усім присутнім! Від настрою, з яким ми прийшли на урок, залежать наші успіхи, результати роботи. Позитивним початком сьогоднішнього уроку нехай стане уявна дошка оголошень.

Номер слайду 3

Дошка оголошень. До вас звертається угорський педагог та математик Джордж Пойа: «Ваші кращі п’ять друзів: Що, Чому, Де, Коли і Як. Якщо вам потрібна порада, зверніться до Що, Чому, Де, Коли і Як – і більше ні до кого не звертайтеся. Знайшовши перший гриб або зробивши перше відкриття, озирніться навколо, – вони народжуються пучками».

Номер слайду 4

Вправа «Коректор»Спадкова інформація організму тварин міститься в (ядрі, хлоропластах). Ядро має клітина (прокаріотів, еукаріотів).  Кожна еукаріотична клітина має певний набір (ядер, хромосом). Здатність організмів передавати свої ознаки нащадкам називається (мінливістю, спадковістю). Основоположником генетики вважають (Г. Менделя, Т. Моргана). (Фенотип, генотип) – це система генів організму. У фенотипі гетерозиготного організму проявляється (рецесивна, домінантна) алель. Закон розщеплення спадкових ознак у нащадків гібридів дає співвідношення за фенотипом  (3:1, 1:2:1). У птахів чоловіча стать (гетерогаметна, гомогаметна). Мінливість проявляється у вигляді модифікацій, рекомбінацій та (мутагенів, мутацій). (Фенотипова, комбінативна) мінливість пов`язана з отриманням нових поєднань генів у генотипі. Нормою реакції характеризується (спадкова, неспадкова) мінливість

Номер слайду 5

Проблемне питаннядо вашої уваги проблемне питання «Мутації – архітектори спадковості: так чи ні?»Для пошуку відповіді на проблемне питання запропонуйте план вивчення теми.

Номер слайду 6

Прослухайте, будь ласка, інформацію та проаналізуйте її. Як ви гадаєте, з чим пов’язане виникнення таких ознак?У 1820 році в Бразилії на одному з кущів апельсинового дерева з`явилися плоди апельсинів без кісточок, відомих як Navel orange. Розмножуватися цей сорт міг тільки шляхом щеплення, тому всі існуючі сьогодні в світі дерева навеля є клоном того самого бразільського дерева. Кішки породи манчкін відрізняються непропорційними короткими лапами - те, як вони виглядають у порівнянні з звичайними кішками, ставить їх в один ряд з таксами на фоні інших собак. Манчкіни з'явилися в США у 1983 році. Цікаво також, що ген, який відповідає за коротколапість є домінантним, тобто у манчкіна і звичайної кішки народжуються коротколапі кошенята.

Номер слайду 7

На початку ХХ століття механізм виникнення мутацій не був докладно розглянутий та вивчений. Були лише окремі припущення. Але припускати мало, треба було ще обґрунтувати і довести! Наприкінці ХІХ-початку ХХ століття в науці з’являються постаті Хуго де Фриза та Сергія Коржинського. У 1901 р. – введено термін «мутація», що у перекладі з грецької означає «зміна». Автором мутаційної теорії є де Фриз, деякі положення належать Сергію Коржинському.

Номер слайду 8

Мутації — це якісні та структурні зміни генетичного матеріалу, які передаються від покоління до покоління.

Номер слайду 9

Проаналізуйте матеріал підручника стор. 138 та заповніть таблицю «Мутації за рівнем організації спадкового матеріалу»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Тип мутаціїЗагальні ознаки. Приклади Значення1.2.3. ГенніХромосомніГеномні

Номер слайду 10

Генні мутації

Номер слайду 11

Хромосомні мутаціїХарактеристика. Приклад мутації: Синдроми «котячого крику» людиниу

Номер слайду 12

Геномні мутації

Номер слайду 13

Поліплоїдія

Номер слайду 14

Типи мутацій

Номер слайду 15

Користуючись доступними вам інтернет – ресурсами дайте визначення поняття «мутагени» та доповніть схему

Номер слайду 16

Приклади мутацій Слід зазначити, що у природі немає видів, для яких би не були притаманні мутаційні зміни;історія людства являє собою історію боротьби з вірусними та бактеріальними інфекціями, оскільки мікроорганізми мають надзвичайну високу здатність мутувати;колір шерсті миші хатньої – результат мутаційних змін;перед вами дикий тип дрозофіли та її мутантні фенотипи (за довжиною, формою крил, кольором очей та тіла);у Новій Зеландії можна зустріти коротконогих овець, виведених в результаті мутації;махрові сорти сенполії привертають увагу професіоналів та любителів квіткарства;мутаціями у людини вважаються веснянки;в Ірландії кожен сотий мешканець у результаті генної мутації у попередніх поколіннях не переносить пшоно і решту злаків, а в Ісландії виявлено спадкову мутацію генів, яка підвищує розвиток онкозахворювань.

Номер слайду 17

Значення мутацій

Номер слайду 18

Прийом  «Фішбоун» Перед вами схематична діаграма у вигляді риб`ячого скелета. Розкресліть і заповніть її. Голова – це наше проблемне питання «мутації – архітектори спадковості?»Ребра – види мутації (зверху), загальні властивості мутації (знизу)Хвіст – висновок, який підтверджує чи не підтверджує проблемне питання (ваша власна думка). Якщо виникнуть протилежні думки, подискутуємо.

Номер слайду 19

Вправа «Похвали себе» Чи з'явилося почуття самоповаги від вашої роботи на уроці? Похваліть себе. Який результат вашої роботи на уроці найбільш вдалий?

Номер слайду 20

Надання та пояснення домашнього завдання. Опрацювати § 35, вивчити терміни. Додатково: Скласти ментальну карту «Мутації»

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
22 березня 2023
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку