Презентація до уроку музичного мистецтва №21 в 5 класі "Інструментальне соло"

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям сольна, дуетна інструментальна музика, з жанром етюд у мистецтві та жанром концерту, ознайомитися з творчістю Ф. Шопена, Н.Паганіні. Розвивати вміння учнів надавати характеристику музичному образу інструментального сольного твору, розрізняти на слух звучання музичних інструментів. Виховувати інтерес до інструментальної сольної музики зарубіжних композиторів, норвезької народної пісні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інструментальне соло Урок 21 в 5 класі Підготувала Савченко Тетяна Терентіївна Вчитель Некрасовської ЗОШ І– ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Актуалізація знань. - Яка музика називається програмною? - Яка музика називається не програмною? - Назвіть відмінності між програмними та не програмними музичними творами? - Георг Фрідріх Гендель – якого походження? - Яку музику називають професійною?

Номер слайду 3

Серед безлічі інструментальних творів є твори у різному виконанні. Залежно від кількості виконавців ця музика може бути сольною,дуетною, ансамблевою чи оркестровою. Пригадайте, що ви знаєте про інструментальну музику. Які інструментальні твори вам особливо запам’яталися? Сьогодні ми послухаємо різну інструментальну музику та визначимо їхні засоби виразності.

Номер слайду 4

Сольна музика Інструментальну музику, яку виконує один інструмент, називають сольною, а виконавця такої музики - солістом.

Номер слайду 5

Нікколо Паганіні був великим композитором, унікальним скрипалем Ніколо Паганіні — італійський скрипаль-віртуоз, композитор та гітарист. Автор 24 каприсів для скрипки соло, 6 концертів для скрипки та оркестру, 12 сонат для скрипки та гітари, 12 струнних квартетів й інших творів. Одинадцятирічним хлопчиком Паганіні вперше виступив на концерті в Генуї. Він добре володів інструментом й невдовзі став найвідомішим виконавцем у всій Італії. З 1828-1834 концертував, заявивши про себе як найдивовижніший віртуоз епохи. Музичне сприймання. Н. Паганіні. Рондо зі скрипкового концерту № 2.

Номер слайду 6

Музичне сприймання. Н. Паганіні. Соната для скрипки та гітари Аналіз музичного твору. — Які характерні риси цих творів? Чим вони подібні та чим відрізняються? — Чи схожа музика Паганіні на ту, яку ви слухали раніше? — Розкажіть про засоби музичної виразності кожного твору.

Номер слайду 7

Музичне сприймання. Н. Паганіні. Рондо зі скрипкового концерту № 2. Аналіз музичного твору. — Які характерні риси цих творів? Чим вони подібні та чим відрізняються? — Який з творів прозвучав у сольному виконанні? — Чи схожа музика Паганіні на ту, яку ви слухали раніше? Який з інструментів виконував соло? — Розкажіть про засоби музичної виразності кожного твору. Концерт — великий віртуозний за характером музичний твір, написаний для одного інструмента в супроводі оркестру або ансамблю.

Номер слайду 8

Фрідерік  Шопен – польський композитор Фрідерік Франсуа Шопен — найвидатніший польський композитор та піаніст. Його твори для фортепіано та фортепіано з оркестром вважають вершиною інструментальної музики. Композитор є автором 2 концертів, 57 мазурок, 16 полонезів, 19 ноктюрнів та вальсів, 27етюдів та інших творів. Музичне сприймання. Ф. Шопен. Етюд №2 фа-мінор.

Номер слайду 9

Слово «етюд» може означати: — твір образотворчого мистецтва допоміжного характеру, виконаний з натури; — невеликий літературний твір; — невеликий музичний твір віртуозного характеру або п’єса навчального характеру; - шахматний етюд; - Фото етюд.

Номер слайду 10

Музичне сприймання. Ф. Шопен. Етюд №2 фа-мінор. Аналіз музичного твору. — Які характерні риси цих творів? Чим вони подібні та чим відрізняються? — Який з творів прозвучав у сольному виконанні? — Чи схожа музика Паганіні на ту, яку ви слухали раніше? Який з інструментів виконував соло? — Розкажіть про засоби музичної виразності кожного твору.

Номер слайду 11

Соліст-виконавець може виконувати музичний твір із супроводом (оркестру, ансамблю тощо). Виконання музичного твору двома музикантами називають дуетом, а трьома музикантами — тріо.

Номер слайду 12

Поспівка. Вправи для розвитку музичного слуху та голосу Розучування пісні. Норвезька народна пісня «Чарівний смичок». Усвідомлення змісту пісні, особливостей її характеру та мелодії. Виконання першого куплету пісні з показом руху мелодії.

Номер слайду 13

Конкурс на найкраще виконання мелодії куплету пісні.

Номер слайду 14

Домашне завдання. Послухайте інші твори Ф. Шопена та Н. Паганіні. До одного з них намалюйте ілюстрацію.

Номер слайду 15

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія. • Розкажіть про свої враження після прослуханих творів. • У чому, на вашу думку, геніальність Ф. Шопена та Н. Паганіні? • Чим вразила вас музика цих геніїв? • Дайте визначення поняттям: соло, дует, тріо. А зараз, будь ласка, мені цікавить ваш настрій: Поплескайте в долоні ті, кому сподобалось на уроці. Опустіть голову ті, кому байдуже . У кого поганий настрій потупайте ногами. Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Корнєва Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тимоха Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Молчанова Вікторія Веніамінівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
4573
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку