Презентація до уроку музичного мистецтва 6 клас "Жанри камерно-інструментальної музики. Ноктюрн"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва 6 клас "Жанри камерно-інструментальної музики. Ноктюрн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри камерно-інструментальної музики. Ноктюрн. Урок музичного мистецтва6 клас

Номер слайду 2

«Лунная ночь на Днепре» (1880) – одна из самых известных картин Архипа Куинджи. Эта работа произвела настоящий фурор и приобрела мистическую славу.

Номер слайду 3

Архип Куїнджі“Місячна ніч на Дніпрі”«Місячна ніч на Дніпрі» (1880) одна з самих відомих картин Архипа Куїнджі. Ця робота викликала бурю емоцій і набула містичної слави.

Номер слайду 4

Тиха украинская ночь. Прозрачно небо. Звёзды блещут. Своей дремоты превозмочь Не хочет воздух. Чуть трепещут Сребристых тополей листы. Луна спокойно с высоты Над Белой Церковью сияет И пышных гетманов сады И старый замок озаряет. Поема “Полтава”

Номер слайду 5

Архип Куїнджі “Місячна ніч на Дніпрі”

Номер слайду 6

Французьке слова nokturne, як і італійське notturno , в буквальному перекладі означає “нічний”У музиці цей термін з'явився у ХVІІІ столітті. Тоді ноктюрнами називали п'єси, призначені для виконання вночі на відкритому повітрі

Номер слайду 7

«Доля нагородила поляків Шопеном, як німців Моцартом»Фредерік Францішек Шопен (1810— 1849) видатний польський композитор і піаніст, засновник класичної музики Польщі

Номер слайду 8

Уперше він спробував себе у композиторському ремеслі у 7 років, а з 8 уже концертував і своєю грою викликав загальне захоплення у Варшаві. У 12 років він став одним із кращих піаністів Варшави. Згодом Шопен став не тільки піаністом- віртуозом, а й одним із найвидатніших композиторів. Віртуоз (у перекладі з італійської — мужній, доблесний) — артист-музикант, який досконало володіє виконавською технікою свого мистецтва.

Номер слайду 9

Упродовж останніх 18 років свого життя Шопен перебував у Парижі, але тяжко переживав розлуку з рідною Польщею. Після смерті за заповітом композитора його серце перевезли на батьківщину, де воно було поховано у варшавському костьолі Святого Хреста.

Номер слайду 10

Місяць зійшов над Парижем і посріблив черепиці. Ніби хто раптом торкнувся, він пробудився вночі. Як невідступно в розлуці рідна земля йому сниться!Сів до німого рояля і запалив дві свічі. Пам'ять стривожена лине в Польщу, у ріднії далі. Пам'ять долає кордони і переборює час. Пальці торкнулись холодних, втомлених клавіш рояля. Він відгукнувся акордом — тихо, скорботно — і згас. Душно в салонах Парижа. Стало нестерпним безсилля-Він од вітчизни далеко, а рідний край — у вогні. Серце дзвінкого рояля враз стрепенулось, мов хвиля,І покотились акорди в зоряну місячну ніч. Ні, не загинула Польща! Долю світлішу і кращуїй неодмінно здобудуть мужні його земляки!Вічна не згасне їм пам'ять в звуках скорботного маршу,А у натхненні Шопена — слава і честь на віки!

Номер слайду 11

Колиска майбуття1. Зачерпну я у долоніКришталевої води. По траві піду босоніж,Залишу свої сліди. Свіжий вітер заколише. У колисці майбуття.І ніколи не залишить. Упродовж мого життя. 2. Білі хмари, мов вітрила,Кличуть в зоряний політ,Виростайте руки-крила,І несіть в незнаний світ. Лиш надія не згасає, Що повернемося знов,-Нас в житті оберігаєВіра й батьківська любов. Приспів: Візьму з собою пісню поля,Що мати вчила з ранніх літІ на зорі шукати долю. Піду за мріями у світ. (Двічі)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
2521
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку