Презентація до уроку музичного мистецтва "Барди"

Про матеріал
Українські барди — виконавці пісень (у тому числі власних) у жанрах бардівської пісні, співаної поезії тощо. Виконання пісень ведеться переважно під акомпанемент шестиструнної гітари класичної форми або ж стилізованої під кобзу; трапляються і барди, які акомпанують собі на інших музичних інструментах: фортепіано (Сергій Шишкін), ліра та кобза (Едуард Драч).
Перегляд файлу

image 

БАРДИ

Середньовічні барди були професійними поетами-співаками, мандрівними або придворними. Вони виконували героїчні пісні-балади, бойові, релігійні та сатиричні пісні, елегії тощо.У XV столітті слово «бард» перейшло із шотландської в англійську мову і стало означати «мандрівний музикант». У європейській літературі слово «бард» стало синонімом поета.

ірландські барди становили окрему замкнену спадкову касту професійних поетів, співаків та музикантів. Барди здебіль-шого жили при дворі ірландських королів та вождів кланів, виконуючи при цьому певну офіційну функцію, і були свого роду літописцями і сатириками, які прославляли своїх повелителів та критикували їхніх ворогів.Поняття «бард» стало особливо популярним в епоху романтизму. Давніх бардів оспівували різні поети і письменники, зокрема й Вальтер Скотт. Бардами свого часу називали поетів В. Шекспіра та Р. Бернса.

image 

image 

1  - Роберт Бернз

image 

2  - Вільям Шекспір

У колишньому Радянському Союзі бардами стали називати самодіяльних поетів та виконавців авторської пісні (більш сучасний термін, що його використовують в українській мові, — співана поезія) — жанру, що виник у 50-х роках XX ст.

Бард (англ. bard — співець) — Народний співець давніх кельтських родів, в середні віки — валійський, ірландський, шотландський професійний поет-співець, який співав у супроводі схожого на ліру інструмента. Музика бардів не збереглася.

Українські барди — виконавці пісень (у тому числі власних) у жанрах бардівської пісні, співаної поезії тощо. Виконання пісень ведеться переважно під акомпанемент шестиструнної гітари класичної форми або ж стилізованої під кобзу; трапляються і барди, які акомпанують собі на інших музичних інструментах: фортепіано (Сергій Шишкін), ліра та кобза (Едуард Драч).

image

image 

Юрій Візбор — радянський кіноактор,журналіст, письменник, сценарист і поет,бард, один із засновників жанру авторськоїпісні, а також жанру пісні-репортажу.Всього за 33 роки Ю. Візбор написав понад 300 пісень, а багато його віршів було покладено на музику іншими композиторами.

image 

image 

Василь Жданкін — український бард, кобзар, бандурист; акомпанує собі на кобзі. У репертуарі — пісні на вірші українського лемківського поета Богдана-Ігоря Антонича. Восени 1989 р. на заключному концерті фестивалю «Червона Рута» вперше заспівав «Ще не вмерла України» публічно.В. Жданкін — автор низки музичних творів на власні слова та вірші українських поетів.

Знявся у кінострічках «І снігом стелиться життя» та «Українці,ми врятовані».

image

Едуард Драч — український бандурист, кобзар, лірник, поет, бард і рок-музикант, виконуєреконструює традиційний кобзарсько-лірницький репертуар у супроводі вересаївської кобзи, старо-світської бандури та колісної ліри. Значну частину репертуару становлять авторські псальми та пісні в народному стилі, так звані «запорозькі пісні», лицарські пісні,невольничі плачі, богомільні пісні, побожні псальми та канти, духовна та світська лірика.

image 

image 

Марія Бурмака — українська співачка, народна артистка України.У 1989 р. перемагає на фестивалі співаної поезії «Оберіг» (Луцьк), а на «Червоній руті» отримує другу премію в жанрі авторської пісні. У 1990 р. «Кобза» випускає альбом співачки «Ой, не квітни, весно...»(альбом містить пісні М. Бурмаки на вірші українських поетів «розстріляного відродження», невідомих українських поетів та народні пісні, зокрема записані нею під час етнографічних експедицій).Пісня «Лишається надія» досить довго була своєрідною візитівкою М. Бурмаки, а пісня «Ми йдемо» в різний час ставала саундтреком різних політичних подій, зокрема Помаранчевої революції.

image 

        Які особливості бардівської пісні вам вдалося розпізнати у прослуханих піснях?

        Розкажіть про музичні образи кожної пісні.

        Охарактеризуйте тембр кожного виконавця.

        Розкажіть про зміст пісень та характерні засоби їхньої музичної виразності.

image

БАРД-РОК (англ. bard — співець і рок) — широкий спектр форм року, основою якого є авторська пісня в сольному (акустичному) або груповому виконанні.

image

Поміркуйте, чим відрізняється бардівська пісня від виконання пісень у стилі бард-року.

image 

"Пісня про рушник"", муз. П. Майбороди, сл.А. Малишка

image 

image 

3 - https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7341486Виконати тест

pdf
Додав(-ла)
Коваль Віталій
Додано
29 березня 2022
Переглядів
1997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку