Презентація до уроку музичного мистецтва "Джаз"

Про матеріал
Джаз (англ. jazz ) — напрям у музиці, що виник на межі XIX – XX столітть у США як синтез африканської та європейської культур.
Перегляд файлу

image 

ДЖАЗ

На початку XXI століття джаз важко назвати «новою» музикою! Але джаз і надалі розвивається. Окрім того він проник в інші музичні сфери - симфонічну, камерну, рок-музику, поп-музику.

Пропоную сьогодні влаштувати джазову вечірку. Краще «джем сейшнз». Так називались в Чикаго зібрання любителів джазу.

image

image

Джаз (англ. jazz ) — напрям у музиці, що виник на межі XIX – XX столітть у США як синтез африканської та європейської культур.

Кожен музикант, який відвідував «джем сейшнз», вмів імпровізувати, демонструючи всю свою творчу фантазію й винахідливість. Панувала на такому зібранні імпровізація. Її ще називають «царицею джазу».

image

Характерними рисами джазу є імпровізаційність, підвищена емоційність, специфічний склад виконавців та інструментарію, використання різноманітних тембрових барв, звуконаслідування тощо.

Імпровізація (франц. ітрrоvisаtіоп, від лат. Ітрrovises— непередбачений) — створення художнього твору (наприклад, музичного, поетичного, сценічного) в момент його виконання без попередньої підготовки. Музична імпровізація — історично найдавніший тип музикування.

ДЖАЗОВІ МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ

image 

СЛУХАННЯ МУЗИКИ

image 

image 

        Спіричуелс – це духовна пісня-гімн афроамериканців. Вона народилась під час церковної служби. Соліст, імпровізуючи біблійний текст, звертався до Бога та віруючих. Хор відповідав, долучаючи до співу плескання у долоні, притопування в такт ногами, гру на тамбурині. Таким чином до нескладних мелодій і гармоній релігійних гімнів білих американців, чорношкірі співаки стали вводити до хорового співу імпровізаційні елементи у формі запитань та відповідей. Прослухаємо спіричуелс «Іди, Мойсею!» Спробуємо підспівувати, або долучитись до виконання плесканням у долоні.

        Спіричуелс «Іди, Мойсею!» прозвучав у виконанні видатного джазового музиканта Луї Армстронга в супроводі хору. Ви мали змогу переконатися в красі й самобутності голосу Луї Армстронга, у силі й хвилюючій чистоті звучання його труби.  Справедливим і влучним є вислів «епоха джазу - епоха Луї Армстронга». Луї Армстронг перетворив джаз із колективної музики в мистецтво солюючої гри - саме з нього почалась ера солістів- віртуозів. Він мав оригінальний голос, який відтворював не тільки слова, але й звуки різних музичних інструментів. У його особі джаз здобув не тільки неповторного співака, а також єдиний, що народжується раз на століття, дволикий «інструмент джазу», де труба і голос невіддільні.

Луї Армстронг - "Король джазу". Завдяки сильному вокалу та хрипливій манері виконання джазовий трубач з Нового Орлеана став найвидатнішим музикантом усіх часів та засновником сучасного джазу

image 

Співаємо пісню

image 

https://wordwall.net/uk/resource/27370522

image

У ритмі джазу-гра вікторина

image

pdf
Додав(-ла)
Коваль Віталій
Додано
29 березня 2022
Переглядів
1516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку