Презентація до уроку на тему: "Іван Карпенко-Карий. Життєвий шлях письменника. Багатогранність діяльності. Загальна характеристика творчості"

Про матеріал
Презентація розрахована на учнів 10 класів, а також допоможе вчителям під час проведення уроків з вивчення творчості Івана Карпенка-Карого. У ній розміщені матеріали із різних джерел. Наявні завдання для самоперевірки знань. Презентація складається із 32 слайдів, чітко зображує структуру уроку. У ній подані цікаві факти із життя письменника, що допоможе учням розширити свій кругозір, а також розвивати пошукову діяльність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Карпенко-Карий. Життєвий шлях письменника. Багатогранність діяльності. Загальна характеристикатворчості

Номер слайду 2

Мета: навчальна: ознайомити з основними віхами життєвого і творчого шляху драматурга, його зв’язком із театром «корифеїв»; розвиваюча: розвивати культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, увагу, пам’ять, спостережливість, вміння робити висновки, узагальнення;виховна: виховувати почуття пошани до письменницької та театральної діяльності митця, засудження бездуховності як прояву зла у житті людини.

Номер слайду 3

Тип уроку: засвоєння нових знань. Обладнання: портрет І. Карпенка-Карого;мультимедійні засоби; Інтернет ресурси; повідомлення учнів; дидактичний матеріал (тестові завдання, хронологічна таблиця життя і творчості Івана Карпенка- Карого).

Номер слайду 4

Епіграф: «... Він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література...». Іван Франко

Номер слайду 5

ХІД УРОКУІ. Організаційний моментІІ. Актуалізація опорних знань.

Номер слайду 6

Бесіда за питаннями - Що таке театр? З якою метою його відвідують люди? Чим цей вид мистецтва відрізняється від інших?- Які видатні українські драматурги вам відомі?- Яким повинен бути справжній актор?- Чому театр — це дзеркало життя? Наведіть переконливі приклади.- Порівняйте театр минулого і теперішнього. Що їх єднає і водночас розмежовує?

Номер слайду 7

ІІІ. Оголошення теми, мети уроку. Мотивація навчальної діяльностіIV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу1. Пояснення викладача із застосуванням мультимедійної презентації

Номер слайду 8

70-90 роки ХІХ ст. для духовного розвитку України виявилися надзвичайно складними. Протистояти жорстокому наступу урядових антиукраїнських тенденцій (згадайте, які ви знаєте горезвісні укази? Після скасування кріпосного права відбулося різке розшарування селянства, яке було зайняте або виживанням, або каторжною працею. У місті розорені хлібороби поповнювали ряди пролетаріату, деградували морально. І змінити ситуацію на краще у той час могли тільки інтелігенти-патріоти. Про національні інтереси дбали письменники, проте вони не могли охопити найширших верств населення. На часі стала поява національного театру, адже саме Україна відзначалася розмаїттям талантів співаків і акторів. Серед них були люди, яким притаманна висока національна свідомість. Наприклад, визначний комік Карпо Соленик (1811 – 1851) виступав в Харкові та Одесі. Театр «корифеїв», який постав на українських теренах вагомо, професійно й зримо, — це унікальне явище в історії світового сценічного мистецтва.

Номер слайду 9

2. Словникова робота. Слово «корифей» прийшло у нашу мову з античних часів. У грецькій мові воно означало «перший».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сини і дочки України, передусім брати Тобілевичі: Іван Карпенко – Карий (1845-1907), Микола Садовський (1856-1933), Панас Саксаганський (1859-1940) створили спочатку аматорські, а згодом — професійні театральні трупи і зробили сцену фундаментом морального і патріотичного виховання широких верств народу. Іван Франко високо оцінив діяльність письменника, назвавши його «один з батьків новочасного українського театру». І нашим проблемним питанням буде: чи справдилася оцінка Івана Франка?

Номер слайду 12

Брати Тобілевичі:Іван Карпенко – Карий (1845-1907), Микола Садовський (1856-1933), Панас Саксаганський (1859-1940)

Номер слайду 13

Панас Саксаганський, Микола Садовський, Марія Садовська (обидва молодші брати і сестра обрали собі театральні псевдоніми Садовських — дівоче прізвище матері Євдокії Зіновіївни, а Панас — псевдонім Саксаганський — на честь містечка Саксагань, звідки мати була родом).

Номер слайду 14

Виразне читання поезії ТРИ БРАТИКолись, на славу Україні,Зродила мати трьох синів,Дала крилята їм орлині,Дала їм очі соколиніІ душі, повні мрій і снів…Садовський славний! Ти між нами. Отой орел, і в слові сім. Чи пізнаєш себе з братами,Широкоплечими орлами,Що штуки мир скорився їм?.. Мов той орел в краю блакиті,-В просторі штуки чарівнім, -Ширяєш ти по вільній хіті. Підвладне все тобі в ті миті,і ти живеш життям двійним…І ось брати твої з тобою: Карпенко старший чарівник,Що так звабляє всіх нас грою,Що надихає й вас порою

Номер слайду 15

І що відкрив нам свій тайник. Подій лукавства і зневаги. Подій неправди огидних,Великодушних діл відвагиІ нищих духом переваги. Над кодлом сильних і грізних!... А слава сцени – Саксаганський!.. Кого він з нас не зчарував. Чи то в комедії селянській,Чи то у драмі хуторянській.-Яких він типів не давав?.. Живіть на славу Україні,Чаруйте скрізь її синів,І славні будете в родині,І як тепер, при сій хвилині,Скрізь привітають трьох братів. М. Рильський

Номер слайду 16

3. Робота із хронологічною таблицею “Життя і творчість Івана Карпенка- Карого”

Номер слайду 17

Юний Іван Карпенко - Карий

Номер слайду 18

Пошукова робота “З’ясуй – ХТО ЦЯ ЖІНКА?”

Номер слайду 19

ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ ПИСЬМЕННИКА

Номер слайду 20

Повідомлення 1 Любов до театру Молодий Іван Тобілевич, скінчивши чотирикласну школу в місті Бобринці, заради шматка хліба мусив поступити до губернської канцелярії як урядовець. Але справа українського театру не переставала хвилювати серце молодого чиновника. З Бобринця Іван Тобілевич ішов до Єлисаветграда пішки шістдесят верст, щоб побачити видатного англійського трагіка Олдріджа, який грав того вечора в трагедії Шекспіра "Отелло". Так само не боявся він ні труднощів дороги, ні інших невигод, коли в Єлисаветграді гастролювали столичні російські трупи за участю першорядних артистів. Та начальникам і співробітникам не подобалась його любов до українського театру, викликала обурення. Кінець кінцем за "підрив державних устоїв" Івана Тобілевича звільняють з посади.

Номер слайду 21

Повідомлення 2 На честь Шевченка Іван Карпович, як і вся сім'я Тобілевичів, дуже любив Шевченка. Коли з ініціативи Марка Кропивницького було організовано аматорський гурток, однією з перших вистав була п'єса Шевченка "Назар Стодоля", в якій Іван Тобілевич грав Назара, його дружина - Софія Тобілевич - Галю. У пам'ять великого поета дітям своїм він дав імена героїв п'єси - Назар і Галя, а другу дочку назвав Ориною - іменем героїні з поеми "Невольник". Для псевдоніма Іван Тобілевич теж взяв ім'я одного з головних персонажів "Назара Стодолі" - Карого, роль якого, після Кропивницького, він виконував з великою майстерністю.

Номер слайду 22

Повідомлення 3 Добрий палітурник Якось на одній з репетицій, коли театр перебував у Ростові, прийшов жандарм і запропонував Іванові Карповичу негайно виїхати з Ростова, додавши, що за участь у революційному русі він позбавляється права жити на Україні, з великими труднощами Карпенко-Карий здобув дозвіл відбувати семирічне заслання в Новочеркаську. Грошей не було, не було й заробітку. Допомогли Івану Карповичу спершу ковалі, а потім палітурники, до яких він упросився на роботу. Через два місяці науки на воротах подвір'я, де жив Тобілевич, з'явилася вивіска: "Палітурник Іван Тобілевич. Робота виконується чисто й охайно". І робота розпочалась. Один по одному приносили люди книжки у нову палітурню. Іван Тобілевич заробляв від двадцяти до тридцяти карбованців на місяць. Піcля обов'язкової вдень палітурної роботи він цілими ночами віддавався своїй праці письменника.

Номер слайду 23

Усі діти Івана Карпенка – Карого одержали гарну освіту: Назар став інженером-хіміком, Юрій, будучи студентом у Львові, заприятелював з родиною Івана Франка, Орися (Ярина) та Марія здобули освіту у стінах Паризької Сорбонни. З усіма дітьми були теплі, задушевні стосунки.

Номер слайду 24

ХУТІР НАДІЯ

Номер слайду 25

«Один з найкращих лікарів є праця! Не дурна, без мети, аби утомить себе, свободу і незалежність!» (З листа до дочки Ярини)

Номер слайду 26

«Ради України, нам дорогої, ради скривдженого народу, не маючого навіть і порозуміння об нашій праці, — ми зробимо, що в наших силах». (З листа до Саксаганського)

Номер слайду 27

4. Гра “Ти мені, а я тобі” (учні поділяють на дві команди і за допомогою опрацьованої хронологічної таблиці задають один одному запитання і відповідають на них)

Номер слайду 28

ІV. Рефлексія. Усне закріплення. Технологія «Мікрофон» - Чому страшні життєві випробування не зламали Івана Карповича?- Проаналізуйте уривок з його листа до дочки Ярини (про працю).- Чим повчальні настанови Карпенка-Карого для вас особисто?- Поставте себе на місце письменника. Як би ви діяли в скрутні хвилини його життя?

Номер слайду 29

Виконання тестових завдань. Виберіть правильну відповідь: 1. Слово «корифей» означає: а) найкращий; б) перший, заспівувач; в) найактивніший; г) винятковий.2. Рідною сестрою Карпенка-Карого була акторка театру «корифеїв»: а)Соломія Крушельницька; б) Марія Заньковецька; в)Марія Садовська - Барілотті; г) Ганна Затиркевич -Карпинська. 3. Іван Карпенко-Карий придбав собі псевдонім на честь: а) драматичного персонажа; б) діда; в) батька; г) брата.4. Надія Тарковська та Іван Тобілевич зіграли ролі: а) Марисі і Миколи у п’єсі «Мартин. Боруля»; б) Наталки і Петра у драмі Котляревського «Наталка Полтавка»; в) Проні й Голохвастова у драмі М. Старицького «За двома зайцями»; г) Галі й Назара у драмі Т. Шевченка «Назар Стодоля».5. Найвище творчість письменника оцінив: а) Іван Нечуй-Левицький; б)Панас Мирний;в) Іван Франко; г) Михайло Старицький. Виберіть дві чи більше правильних відповіді:6. Братами Карпенка-Карого серед корифеїв були: а) Панас Саксаганський; б) Михайло Старицький; в) Марко Кропивницький; г) Микола Лисенко; ґ) Петро Ніщинський; д) Микола Садовський. 7. Серед перелічених творів перу Карпенка –Карого належать: а) «Наталка Полтавка»; б) «Сто тисяч»; в)«Мартин Боруля»; г)»Назар Стодоля»; ґ) «Сава Чалий»; д) «Хазяїн». 8. Комедіями є такі п’єси Карпенка-Карого: а) «Сто тисяч»; б) «Наймичка»; в) «Суєта»; г) «Хазяїн»; ґ) «Мартин Боруля»; д) «Безталанна».

Номер слайду 30

САМООЦІНЮВАННЯ1) б2) в3) в4) г5) в6) а, д7) б, в, ґ, д8) а, в, ґ

Номер слайду 31

V. Підведення підсумків уроку і оцінювання роботи учнів.- Чи справдилися ваші очікування від уроку? (Відповіді учнів)

Номер слайду 32

VІ. Домашнє завдання 1. Скласти самостійно хронологічну таблицю життя і творчості Івана Карпенка-Карого.2. Читати твори «Хазяїн» і «Мартин Боруля».3. Переглянути фільм про Івана Карпенка – Карого “Гра долі”.

pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
6068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку