Презентація до уроку на тему "Походження українського козацтва. Перші Січі. Дмитро Вишневецький"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему «Походження українського козацтва. Перші Січі. Дмитро Вишневецький» вивчається в 8 класі у розділі «СТАНОВЛЕННЯ КОЗАЦТВА (ХVІ – ПЕРША ПОЛОВИНА ХVІІ СТ.)».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конспект уроку з історії України для 8 класу. Учителя історії Стебляк С. О. Походження українського козацтва. Перші Січі. Дмитро Вишневецький

Номер слайду 2

Тема уроку: Походження українського козацтва. Перші Січі. Дмитро Вишневецький

Номер слайду 3

Очікувані результати для учнів: Після цього уроку учні зможуть: Визначати причини виникнення українського козацтва;Застосовувати та пояснювати поняття: «козак», «Січ», «зимівник», «Запорозька Січ»;Характеризувати господарську діяльність та звичаї козаків;Показувати на карті території проживання козаків та місця розташування січей – фортець та Запорозької Січі;Удосконалити навички роботи з різними історичними джерелами, давати характеристику діяльності історичних діячів, вміння робити висновки, аналізувати історичний матеріал.

Номер слайду 4

План уроку (зміст теми) 1. Причини виникнення українського козацтва2. Виникнення перших січей та козацьких зимівників3. Діяльність Д. Вишневецького і поява першої Запорозької Січі4. Побут і звичаї українського козацтва

Номер слайду 5

Метод «Комплімент» Учні в парах висловлюють один одному по декілька компліментів, створюючи позитивну робочу атмосферу в класі.

Номер слайду 6

Історична гра «Вдягни козака»

Номер слайду 7

Ой, козацькі долі, наче вітер в полі,Незупинно линуть крізь віки до нас,Щоб разом із нами прокладать до воліНелегкі дороги в цей тривожний час.

Номер слайду 8

Причини виникнення українського козацтва

Номер слайду 9

Версії походження слова «козак»: Від імені легендарного отамана Козака, який з давніх часів успішно боровся з татарами. Від слова «коза» - козаки були жвавими і витривалими, як кози;З турецької «козак» - забіяка. У мовах тюркських народів це слово означає вільну, озброєну людину, яка несе прикордонну вартову службу.

Номер слайду 10

Робота з термінами Козак – це вільна, озброєна людина.

Номер слайду 11

Робота зі схемою Причини виникнення українського козацтва. Грабіжницькі походи кримських орд та султанських військ, нездатність влади організувати надійний захист українських земель. Посилення соціального і національно-релігійного гноблення українського населення. Поширення панщини, запровадження кріпацтва.

Номер слайду 12

Виникнення перших січей та козацьких зимівників

Номер слайду 13

Робота з хронологією. Перша письмова згадка про Січ датована 1551 р. Скільки років тому її було побудовано? 0 1551 2018 2018-1551= 467 р. тому

Номер слайду 14

Номер слайду 15

«Запорізька Січ»

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка

Номер слайду 17

Діяльність Д. Вишневецького і поява першої Запорозької Січі

Номер слайду 18

Побут і звичаї українського козацтва

Номер слайду 19

Умови прийому у козакизнання української мови;православна віра;уміння володіти зброєю;дотримання традицій товариства

Номер слайду 20

«Асоціативний кущ»Завершуючи нашу уявну мандрівку спробуйте одним словом охарактеризувати свої асоціації з Запорозькою Січчю. Так яка ж вона Запорозька Січ? Запорізька Січ

Номер слайду 21

Систематизація й узагальнення нових знань і умінь «Синквейн» З метою виявлення рівня ваших знань, отриманих на уроці, виконаємо наступну вправу «Синквейн». Це різновид японського вірша, п’ять рядків, в яких відображається зміст теми. Ви отримали аркуші, на яких треба записати:1 рядок – іменник;2 рядок – 2 прикметника;3 рядок – 3 дієслова;4 рядок – фраза, що відображає суть теми, поняття;5 рядок – висновок(слово або словосполучення).

Номер слайду 22

«Чарівна скринька» 

Номер слайду 23

Інструктаж до виконання домашнього завдання. Опрацювати § 4(стор.30 – 38)Із телефонного довідника випишіть типові козацькі прізвища (наприклад Безкровний, Безпалко, Довгоніс тощо). Творче завдання. Складіть історичний кросворд на тему «Історія Запорозького козацтва»

Номер слайду 24

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
8291
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку