Презентація до уроку на тему "Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства."

Про матеріал

Тема. Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки.

Дослідження. Міські види транспорту свого обласного центру.

(За підручником Т.Г. Гільберг, І.Г. Савчук, В.В. Совенко)

Очікувані результати: учні називають види транспорту, найбільші транспортні вузли в Україні, аеропорти й порти світу; аналізують істотні ознаки понять «вантажообіг», «транспортний вузол», «транспортна магістраль», «обсяг перевезень»;розуміють, яку роль відіграє транспорт у перевезенні вантажів та пасажирів в Україні; оцінюють вплив різних видів транспорту на довкілля та здоров'я населення.

Мета. Вдосконалити вміння працювати з візуальними та статистичними джерелами знань, аналізувати їх, робити висновки; виховувати пізнавальний інтерес до вивчення теми.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки. Дослідження. Міські види транспорту свого обласного центру. https://docs.google.com/presentation/d/11 Hz. Fi3 Uw. Oney. Nh8e. K-p. Vf. Iv. Vwcur8 H_hi-2 Aq_k. ZD0k/edit?usp=sharing

Номер слайду 2

Номер слайду 3

автомобільний залізничнийморський. Вид транспорту. Тип перевезеньвантажіпасажирськіспеціалізованірічковийповітрянийкосмічний. Тип власностідержавнакомунальнаприватна

Номер слайду 4

Види транспорту. Наземний Водний Інші види1. - ?2. - ?3. - ?1. - ?2. - ?1. - ?2. - ?3. - ?4. - ?

Номер слайду 5

Види транспорту. Залізничний. Автомобільний. Гужовий. Морський. Річковий. Повітряний. Трубопровідний. Електронний - ЛЕПМіський

Номер слайду 6

Переваги й недоліки видів транспорту. Види транспорту Переваги Недоліки. Залізничний. Автомобільний. Морський. Можливість одночасного перевезення значної кількості вантажів на далеку відстань. Не залежить у русі від стану погоди й пори року. Найдешевший вид транспорту для масового перевезення вантажів і людей на відстань від 500 до 2000 км. Відносно екологічно чистий. Має високу мобільність і маневреність у перевезенні вантажів. Виконує перевезення в режимі «від дверей до дверей». Дешевший вид транспорту для масового перевезення вантажів і людей на відстань до 500 км. Головний вид міського транспорту. Може виконувати перевезення у важкодоступних регіонах. Наявність різних за вантажопідйомністю типів комерційних суден дозволяє значно здешевити вартість перевезень. Найдешевший вид транспорту світу для перевезень на великі відстані. Може здійснювати комбіновані перевезення залізничних й автотранспортних засобів морськими паромами. Має високу гнучкість у маршрутах перевезень вантажів і людей. Перевезення виконують лише за уставленими маршрутами та зупинками. Має різкі диспропорції в щільності мережі й розміщенні станцій та їхній пропускній здатності. Потребує значних капіталовкладень для підтримання інфраструктури в належному стані. Вантажопідйомність одного автотранспортного засобу найнижча серед усіх видів транспорту. Висока собівартість перевезень на далекі відстані та в умовах частих зупинок. Дуже залежить від погодних умов і якості дорожнього покриття. Основний забруднювач атмосфери. На швидкість суден суттєво впливають погодні умови. Виконання перевезень та вантажно-розвантажувальних робіт залежить від стану погоди й морського середовища. Основний забруднювач акваторії моря.

Номер слайду 7

Переваги й недоліки видів транспорту. Види транспорту. Переваги. Недоліки. Річковий. Авіаційний. Трубопровідний. Космічний. Може перевозити різні за вагою й технічними параметрами комерційні вантажі вглиб континенту. Має низьку собівартість перевезення вантажів і людей. Може здійснювати комбіновані перевезення типу «річка-море». Відносно екологічно чистий. Має найбільшу комерційну швидкість руху. Може перевозити товари й людей на великі відстані. Не має обмежень у переміщенні в атмосфері між аеропортами. Має можливість далеких перевезень вантажів. Найнижча собівартість перевезень серед наземних видів транспорту. Значна пропускна здатність. Найменше впливає в нормальному режимі експлуатації на екологічний стан природного середовища. Мало залежить від умов погоди й пір року. Може вертикально переміщуватись. Має найбільшу швидкість серед усіх видів транспорту. Мало залежить від погодних умов. Ексклюзивність у наданні транспортних послуг у навколоземному просторі. Низька швидкість руху більшості вантажних суден. Виконує перевезення лише в рамках уставлених маршрутів. Залежить від умов погоди й пір року. Висока собівартість перевезення. Літаки мають низьку вантажопідйомність. Небезпечні погодні умови унеможливлюють авіарух. Переважно застосовують для транспортування товарів у рідкому й газоподібному стані. Потребує дорогої інфраструктури та значних витрат на її підтримання в належному стані. Висока вартість перевезень. Потребує спеціальної дорогої інфраструктури та транспортних засобів. Негативно впливає на екологічний стан верхніх шарів атмосфери.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дослідження Міські види транспорту свого обласного центру.

Номер слайду 10

Сільські види транспорту

Номер слайду 11

Транспорт особливого призначення

Номер слайду 12

Узагальнення- Назвіть ознаки понять «обсяг перевезень» і «вантажообіг». Що між ними спільного, а що відмінного?- Як ви розумієте перевезення в режимі «від дверей до дверей»? Для якого виду транспорту це характерно?- Назвіть сучасні види транспорту в Україні.- З якою метою створюють транспортні магістралі?- Поясніть, чому м. Київ є головним транспортним вузлом України.- Поміркуйте, чому трубопровідний транспорт не набув поширення в океанах.- Чому космічний транспорт є найменш поширеним у світі?

Номер слайду 13

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. VALENTINA Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Башлик Ганна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дворак Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
15588
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку