Презентація до уроку на тему: "В. В. Биков «Альпійська балада». Гуманістичний зміст повісті. Символічність назви твору, риси жанру балади в ньому"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему: "В. В. Биков «Альпійська балада».

Гуманістичний зміст повісті.
Символічність назви твору, риси жанру балади в ньому". Деякі матеріали даної презентації можна використовувати й на інших уроках за повістю "Альпійська балада"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. В. Биков «Альпійська балада».

Номер слайду 2

В. В. Биков «Альпійська балада». Гуманістичний зміст повісті. Символічність назви твору, риси жанру балади в ньому

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЛИСТ ДЖУЛІЇ «Добрий день, рідні Івана, люди, які знали його, село Терешки біля Двох Синіх Озер у Білорусії». Так починався лист Джулії Новелли з Рима, в якому жінка розповідала про три дні втечі, любові і щастя. Доля врятувала її: вона впала тоді в сніг і вижила. Довгі місяці по тому були наповнені лише згадками про ті три дні. А потім народився син Джиованні, який вивчає мову батька і готується стати журналістом…

Номер слайду 5

Ознаки балади Невеликий обсяг, стислість, викладу. Драматична напруженість, часто трагізм сюжету. Драматична, часто несподівана розрозв’язка. Поєднання епосу (зображення зовнішніх подій) і лірики (відображення внутрішніх переживань, почуттів героїв). Яскраво виражена авторська позиція (наявність ліричної оцінки). Емоційність розповіді, присутність оповідача. Використання фантастики, діалогів, повторів, недомовленості. Віршована форма.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Символи у творі

Номер слайду 8

Фільм за повістю У 1965 році білоруський режисер Борис Степанов зняв фільм за повістю В. Бикова «Альпійська балада», автором сценарію виступив сам письменник. Перегляньте фрагменти з фільму. Чи такими ви уявляли собі героїв? Чи вдалося акторам розкрити внутрішній світ персонажів?

Номер слайду 9

Літературознавча довідка Художній час Художній простір

Номер слайду 10

Художній час у повісті - події ІІ світової війни. Події розгортаються як у хронологічному порядку (утеча Івана й Джулії, історія їхнього кохання), так і в ретроспективному плані, тобто з поверненням у минуле. Картини воєнного життя героїв переплітаються з їхнім довоєнним минулим.

Номер слайду 11

Художній простір у повісті – Австрійські Альпи. На тлі пейзажу відбувається формування характерів, зароджується кохання і трагічна розв’язка. Художній простір символізує не тільки психологічний стан головного героя, а й світ під час війни - пекельний світ.

Номер слайду 12

Інтерактивна вправа «Мозковий штурм» Визначте головні думки повісті «Альпійська балада» -Осуд війни, жорстокості, несправедливості. -Утвердження сили кохання. -Уславлення сили духу людини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Домашнє завдання: ПІДГОТУВАТИСЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ (твір) (ст.114)

Номер слайду 16

“МІКРОФОН” Продовжте речення. «Книга В. В. Бикова “Альпійська балада” примусила мене замислитися над тим, що...»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лихач Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 січня 2019
Переглядів
8567
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку