Презентація до уроку на тему "Вставлені речення. Розділові знаки при них."

Про матеріал
На сторінках презентації розкрито теоретичний матеріал, опанувавши який учень зможе самостійно визначити вставлені речення та виділити їх за допомогою відповідних розділових знаків. Закріпити вивчений матеріал можна, виконавши різноманітні вправи та тестові завдання. Презентація стане в пригоді вчителю та учням на уроці української мови у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Вставлені речення. Розділові знаки при них»

Номер слайду 2

Вставленими називаються такі речення, які вживаються для доповнення, роз’яснення чи уточнення предметного змісту речення: Улітку під вербою біля хати (як добре, що скінчилася зима!) княгиня почала дітей навчати.

Номер слайду 3

Вставлені речення вносять у речення побіжну чи додаткову інформацію. Залежно від того, як вставлені речення вимовляються, їх виділяють парними комами, парними тире або дужками, їхня ж інтонація залежить від змісту і від волі автора.

Номер слайду 4

У вставлених реченнях розділові знаки ставляться відповідно до загальних правил. У кінці їх крапка не ставиться, але може стояти знак оклику або знак питання: Годинник бив — що з ним? — зовсім не ту годину.

Номер слайду 5

Якщо вставлене речення вимовляється майже таким самим тоном, як і основне, то воно виділяється з обох боків комами.1. Звали нашого діда, як я вже потім довідавсь, Семеном. (О. Довженко.)2. Лишилася у нас, і зовсім це не хиба, глибока шана повсякчас до святого хліба! (М. Рильський.)

Номер слайду 6

Якщо вставлені речення вимовляються підвищеним тоном, то вони виділяються з обох боків тире.1. Є ж люди на землі, — а то б не варто й жити, — що крізь щоденний труд уміють і любити, і усміхатися, і мислити, й шукать. (М. Рильський.)2. В щирім серці, в чесних грудях — вірю, знаю! — квіти є! (В. Симоненко.)

Номер слайду 7

Якщо вставлена конструкція виділяється тире й уводиться в речення на тому місці, де за правилами вживається кома, то така конструкція виділяється з обох боків комами та тире: Не було ще такого літнього ранку, — хіба вже каміння з неба, — щоб дід Арсен, прозваний Бушлею, всидів дома. (Григір Тютюнник.)

Номер слайду 8

Найчастіше вставлені речення вимовляються пониженим тоном. Тоді вони виділяються дужками.1. Далеко-далеко (те знають хіба що лелеки) розкидала доля киптарики і сіряки. (Б. Олійник.)2. У затінках попід гінкою ліщиною (рибалки тут щоосені вудлища собі ріжуть) прозоро-зелені шпичаки конвалій, кропива з-під торішнього листя пнеться (Григір Тютюнник.)

Номер слайду 9

Пояснювальний диктант. Олександра й Наталка, дарма що рідні сестри, були дуже різні на вигляд. За дверима – з печі добре було видно – буяла яблуневим цвітом весна. Не було ще такої жодної зими, – хіба що вже зовсім позаносить снігом усі водойми, – щоб хлопці не вийшли на ставок пограти в хокей. Маслинова гілка (символ миру й спокою) відома з історії про всесвітній потоп. Чи справді так було, чи, може, хто збрехав (хто ворогів не мав!)…

Номер слайду 10

Тестові завдання1. Правильно поставлено розділові знаки в реченні. А) Чи справді так було, чи може хто збрехав (хто ворогів не мав), а все-таки катюзі, як кажуть, буде по заслузі. Б) Чи справді так було, чи може, хто збрехав (хто ворогів не мав), а все-таки катюзі, як кажуть, буде по заслузі. В) Чи справді так було, чи, може, хто збрехав (хто ворогів не мав), а все-таки катюзі, як кажуть, буде по заслузі. Г) Чи справді так було, чи, може, хто збрехав, хто ворогів не мав, а все-таки катюзі, як кажуть, буде по заслузі.

Номер слайду 11

2. Вставлене речення “- і в цьому зміст життя -” буде доречним у варіанті: А) Цвітуть каштани все життя одним і тим же цвітом, а ми …….. пишніше кожним літом. Б) Споконвіку їх куток Кононівни ….. пишався найкращими кіньми . В) Цей герой …. виявився незакоріненим у тканині твору. Г) В хащах жасминових кущів…... Юра нарешті спинився

Номер слайду 12

3. У реченні На цім гармані власне це був звичайний тік ми мали обмолотити наших "клієнтів" із цього кутка. випишіть вставлену конструкцію..

Номер слайду 13

4. У реченні є вставлена конструкція, яку треба виділити тире. Випишіть її. Не було ще такої жодної зими хіба що вже зовсім позаносило снігом усі водойми щоб хлопці не вийшли на ставок пограти в хокей

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Записати, підкреслити вставлені речення,пояснити розділові знаки1. В хащах жасминових кущів - то ж, безперечно, незаймані тропічні ліси - Юра нарешті спинився (Ю. Смолич); 2. Споконвіку їх куток Кононівни (що за річкою) пишався найкращими кіньми (Іван Ле);3. Білясте море (воно наче вкрите на ніч рядном) потягається слабо і в сонній млості ніжно викидає перші хвилі на берег (М. Коцюбинський).  4. Одного разу — у Пилипівку то було - надворі завірюха куйовдила, буря сумно вила у димар, холод у хату перся (Панас Мирний);

pptx
Додано
18 серпня 2022
Переглядів
663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку