Презентація до уроку на тему "Загадки. Види загадок" 5 клас

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Загадки. Види загадок" 5 клас створена з метою детальніше ознайомити учнів із загадкою як жанром усної народної

творчості, її різновидами, тематикою та особливостями; повторити та узагальнити все про народну загадку, роль метафори в ній; розвивати логічне мислення,

кмітливість, уяву, увагу; виховувати допитливість, інтерес до

фольклору, зокрема до народних загадок. Дана презентація допоможе узагальнити вивчене про тематичні групи загадок за допомогою різноманітних ігор та конкурсів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види загадок (про людей, їхнє життя, про природу, її явища, про рослини, тварин).  Художні засоби в них (метафора)

Номер слайду 2

Мета уроку: На цьому уроці ми розкриємо барвистий світ народних загадок. Узагальнимо вивчене про тематичні групи загадок за допомогою різноманітних ігор та конкурсів. Дізнаємось, хто з вас найбільш кмітливий, спостережливий та винахідливий.

Номер слайду 3

Епіграф:   Думати добре, а відгадувати краще.        Народна мудрість

Номер слайду 4

Перша команда „Розумники″ ‟

Номер слайду 5

Друга команда “Всезнайки”

Номер слайду 6

1 Конкурс Максимальна кількість балів за цей конкурс 3 бали Запитання до команди “ Всезнайки” Що таке загадки? Навіщо люди складали загадки? Назвіть, які бувають форми загадок?

Номер слайду 7

Запитання до команди “ Розумники” З яких двох частин складається загадка? Які загадки називаються народними? А які ще існують? Якими способами відбувається зіставлення у загадках?

Номер слайду 8

2 конкурс Відгадайте кросворд "Загадки« Максимальна кількість балів за це завдання 7 балів

Номер слайду 9

2 р 1 4 а 3 т в 5 7 н 6 и а

Номер слайду 10

в 2в о р і 1к о 4к ь ц є а 3 з ц я і т в а 5л 7с ь н і 6к я ц и с и о б а к а

Номер слайду 11

3 Конкурс «Хто відгадає швидше і більше загадок» за 5 хвилин Максимальна кількість балів за цей конкурс 7 балів

Номер слайду 12

І команда «Розумники» 1. Весь вік по одній дорозі ходить. 2. Біле,а не цукор, м’яке а не вата, без ніг,а йде. 3. Що за гість, що темноту їсть. . 4. Людей годую, сама голодна, 5. Часом гаряча, часом холодна. 6. Два кільця, два кінця, а посередині цвях. 7. Під мостом крутить хвостом  

Номер слайду 13

1)    Сидить баба на грядках, Вся закутана в хустках. 2)    У воді росте, та води боїться. 3)    Грамоти не знаю, а весь вік пишу. 4)    У вогні не горить, у воді не тоне. 5)    Без болю, без печалі заставляє плакати. 6)    Без рук, без сокири хату будує. 7)   Не золоте, а найдорожче. ІІ команда «Всезнайки»

Номер слайду 14

4 Конкурс «Презентація загадки» Максимальна кількість за цей конкурс 6 балів

Номер слайду 15

4 Конкурс «Ми – чарівники» Максимальна кількість за цей конкурс 2 бали Наприклад: Загадка Відгадка Прислів'я Хто людей годує? Праця Праця людей годує.

Номер слайду 16

Загадки Відгадки Прислів'я Що старше від розуму? Що у світі найвидше? Розумники

Номер слайду 17

Загадки Відгадки Прислів'я А що сходить без насіння? А що біжить без перестанку? Всезнайки

Номер слайду 18

Загадки Відгадки Прислів'я Що старше від розуму? Увага Увага старша від розуму. Що у світі найвидше? Думка Найшвидша у світі думка.

Номер слайду 19

Загадки Відгадки Прислів'я А що сходить без насіння? Сонце Сонце сходить без насіння. А що біжить без перестанку? Час Час біжить без перестанку. Правильні відповіді

Номер слайду 20

Прислів'я Загадка Відгадка Наймиліше у світі сон. Що у світі наймиліше? Сон Завдання 2

Номер слайду 21

Прислів'я Загадки Відгадки Правда у вогні не горить у воді не тоне. Сором пече без вогню.

Номер слайду 22

Прислів'я Загадки Відгадки Правда у вогні не горить у воді не тоне. Що у вогні не горить у воді не тоне? Правда. Сором пече без вогню. Що пече без вогню? Сором. Правильні відповіді

Номер слайду 23

5 Конкурс "Ми – науковці« Макимальна кількість балів за цей конкурс 3 бали Щоб відчути поетичність загадок, зазирнемо у творчу майстерню і з’ясуємо, чому саме такі образи в загадках порівнюються чи зіставляються? Наукове завдання для усіх груп учнів – пояснити хід мислення авторів загадки (чому саме таку ознаку взято для зіставлення чи протиставлення). Представники кожної групи мають право на свою версію, можуть радитися з товаришами зі своєї групи. Перемагає той, хто найбільш аргументовано, переконливо і чітко висловить власну наукову теорію виникнення даної загадки. Час для підготовки – 1 хвилина.

Номер слайду 24

Наукове завдання для усіх груп учнів – пояснити хід мислення авторів загадки (чому саме таку ознаку взято для зіставлення чи протиставлення). Представники кожної групи мають право на свою версію, можуть радитися з товаришами зі своєї групи. Перемагає той, хто найбільш аргументовано, переконливо і чітко висловить власну наукову теорію виникнення даної загадки. Час для підготовки – 1 хвилина.

Номер слайду 25

Завдання для команди “Розумники” «Не дерево, а лиcточки має, говорить вірші, казки оповідає» (Книга) Летить орлиця по синьому небу, крила розкрила, сонце заступила.(Хмара) Тисяча братів підперезані одним поясом.(Сніп)

Номер слайду 26

Завдання для команди “Всезнайки” "Поле не міряне, вівці не лічені, пастух рогатий.(Небо, зорі, місяць) Чорний Іван, дерев'яний каптан, де носом поведе, там слідпрокладе.(Олівець) Видно вночі з вікна срібну скибку кавуна.(Місяць)

Номер слайду 27

Метафора – перенесення рис живої істоти на предмет чи явище. Наприклад: перешіптуються листочки, сміється сонце, стогне буря. Цей художній засіб робить нашу мову образною, поетичною.

Номер слайду 28

6 Конкурс "Ми – поети» Максимальна кількість за цей конкурс 3 бали. . Представники груп – поети – підходять по черзі, отримують і зачитують першу частину речення, добирають до неї другу так, щоб вислів став метафоричним. Можна використати підказки членів груп.

Номер слайду 29

За садом сховалося …. сонце Плинув …. теплий, тихий вечір Зоря… заграла золотом у яблуневому цвіті. Завиває … вітер. Обличчя… розцвіли. Легенька хмара… закрила сонце своїми полами. Зашуміли …. струни. Прийде …. весна.

Номер слайду 30

7 Конкурс « Складання загадок» На основі поданих слів скласти загадки: Крейда – білий зайчик, дошка – чорне поле, пише – скаче; Зразок: Білий зайчик чорним полем скаче. Максимальна кількість за даний конкурс 4 бали

Номер слайду 31

Завдання для команди “Розумники” Місяць – золотий серп або мідна підкова, нічне небо – темний луг, пербуває у певному місці – загублено.

Номер слайду 32

Завдання для команди “Всезнайки” Копа-корова, спереду вила-роги, Ззаду мітла-хвіст, стоїть серед двору.

Номер слайду 33

8 Конкурс Загадки-картинки. Максимум за цей конкурс 3 бали.

Номер слайду 34

“Всезнайки” “Розумники”

Номер слайду 35

9 Конкурс. За поданим малюнком дібрати загадку. Максимум за цей конкурс 6 балів.

Номер слайду 36

10 конкурс Відгадайте закодований предмет. 2 бали Парасоля Гриб (має шапку) Дашок (схованка від дощу) Парасоля Сонечко (Жук) Має білі крапки.

Номер слайду 37

11 Конкурс Складання чайнворда-загадки Максимальна кількість за даний конкурс- 9 балів 1. Не махає крильми, а літає, не птах, а птахів обганяє 2. Не звір, не птиця,    Ніс, мов спиця,    Сам тонкий,    А голос дзвінкий;    Хто його уб’є,    Свою кров проллє 3. Іде в каструлю чорне, а з каструлі – червоне 4. Маленьке, кругленьке, а з підлоги за хвіст не піднімеш 5. По полю бродить, зерно молотить.     Жне-косить -     Хліба не просить 6. Чорне сукно лізе у вікно 7. Без рук, без ніг, на животі повзе, ще й інших везе 8. Лежить свинка, в неї поколена спинка 9. З бородою, а не старий,     З рогами, а не бик,     Доять, а не корова,     Лико дере, а на личаки не бере

Номер слайду 38

4 3 2 1 5 6 7 8 9 Складання чайнворда-загадки

Номер слайду 39

А Б Л 4К А 3Р А М О 2К А Т І 1Л М О 5К О У Б 6Н Й І О В 7Ч Е 8Н А П Е А З О 9К О Т С Р Складання чайнворда-загадки

Номер слайду 40

. ПІДСУМКИ УРОКУ

Номер слайду 41

ПОЯСНЕННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ Скласти кілька загадок (про олівець, м’яч, книжку, сніг, мороз, річку), поповнивши ними мовну скарбничку. Скласти загадковий чайнворд, за бажанням.

Номер слайду 42

ПОБАЖАННЯ УЧНЯМ Сьогодні на уроці ви доторкнулися до мовної скарбниці нашого народу, до його чарівного світу мудрості. Бажаю вам черпати все життя з цієї криниці, щоб у вашому серці завжди знаходилося місце для загадкового, таємного, чарівного. Поринайте у чудовий світ мрій та фантазій, будьте і самі чарівниками, які вміють творити добро і нести у життя найкраще.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чумаченко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
15885
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку