Презентація до уроку на тему: "Життєвий і творчий шлях Валентина Чемериса"

Про матеріал
У презентації представлено життєвий і творчий шлях Валентина Лукича Чемериса - відомого українського письменника, автора історичних та фантастичних романів і оповідань, романів-есе, збірок гумору, сатири, пародій, творів для дітей, лауреата багатьох літературних премій, зокрема Міжнародної преміі Українського козацтва «Лицарське перо» (2008).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію «Це я, званий Чемерисом» підготувалавчитель української мови та літератури Христинівського ліцею № 1 Христинівської міської ради Черкаської області Нестеренко Наталія Василівна

Номер слайду 2

«Це я, званий Чемерисом»Життєвий і творчий шлях Валентина Лукича Чемериса

Номер слайду 3

«І ДУШУ БЕНТЕЖИТЬ ДО ДНА…»«Для когось це просто село, одне з багатьох тисяч українських сіл, а для мене – рідне, бо рядком, що я народився в селі Заїчинці Семенівського району Полтавської області, воно назавжди увійшло і в мою біографію, і в моє життя».

Номер слайду 4

ЗАЇЧИНЦІ! Розташоване на лівому березі нижньої течії річки Хоролу, за 22 км від райцентру і залізничної станції Веселий Поділ

Номер слайду 5

«Веселий Поділ для мене, малого заїченця, завжди звучав, як дивна магія»

Номер слайду 6

«Бідність не вада»«То ж спасибі Господу, батькам моїм, що пощастило з’явитися у білому світі планети Земля, у світі людей. А щодо бідності… Бідність, кажуть, не вада»

Номер слайду 7

Українські Чемериси – хто вони такі?«Моє прізвище походить від назви тюркських племен ( татар ) чемерисів, які в сиву давнину перебували на службі в польських королів і багатої шляхти. З Польщі, поступово емігруючи, перебралися на Україну».

Номер слайду 8

Це я, званий Чемерисом«Мого прадіда звали Артемом. Я його ніколи не бачив, бо помер він за три роки до мого народження… Бабуся часто його згадувала: прудкий був Артем, казала, на сто п’ятому році життя не ходив, а – бігав. Коли б не голод тридцять третього, то й досі, мабуть, жив би».

Номер слайду 9

«Це я, званий Чемерисом»«Мій дід, царство йому небесне, Макар Семенович Чемерис, ніде правди діти, таки любив круте слівце в емоційній бесіді. Або й просто так, швидше за звичкою, що міцно вкорінилася в його єство».

Номер слайду 10

«Це я, званий Чемерисом»«Мій батько – Лука Макарович Чемерис, тоді просто Лука, маленький хлопчик, що ніколи не відзначався здоров’ям, але був надзвичайно твердим і цілеспрямованим у досягненні своєї мети».

Номер слайду 11

«Так сталося, що в мене подвійне земляцтво: за місцем народження я полтавець (був ним і завжди залишуся!), а за проживанням – ще й придніпровець, бо сорок років мого життя минуло в Дніпропетровську».

Номер слайду 12

«при слові «Дніпропетровщина» щемно тепліє біля серця»З 1953 до 1993 – живе і працює в Дніпропетровську.1971 р. закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. О. Горького. Працював у радгоспі, на підприємствах Придніпров’я, в редакціях обласних газет, видавництві «Промінь». З 1989 до 1993 – голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України.

Номер слайду 13

Київський період життя. У 1993 році переїжджає до Києва. З 1993 до 1994 року працював в Адміністрації Президента України головним консультантом з питань літератури. 1996 – 2000р.р. – секретар Національної спілки письменників України, член її президії і Вищої Ради.4 грудня 2016 року помер, похований у Києві.

Номер слайду 14

«Творчі світи» В. ЧемерисаІсторичні романи, повісті, оповідання;детективно-пригодницькі книги;фантастика;твори із сучасного життя;сатира й гумор.

Номер слайду 15

«Зі шкільної лави притягувала до себе історія українського народу – тут гумор взагалі ні до чого»

Номер слайду 16

Детективно-пригодницькі книги

Номер слайду 17

Фантастика

Номер слайду 18

Твори із сучасного життя

Номер слайду 19

«…гумор я люблю, веселі речі писав і писатиму до кінця свого життя»… Творчий шлях розпочав як сатирик-гуморист. Видав 18 веселих збірок - гуморески, пародії, веселі повісті

Номер слайду 20

П. Глазовий про В. Чемериса«Валентин Чемерис належить до когорти тих відомих і ведучих наших сміхотворців України, чиї веселі речі я читаю із задоволенням, з відчуттям відкриття нового… Чудовий гуморист від Бога! Певний, що українську гумористику без його імені вже не уявити»

Номер слайду 21

Нагороди. За гумористичні твори нагороджений преміями ім. О. Вишні, ім. Ф. Маківчука, ім. С. Олійника. За найкращі оповідання – премією Ю. Яновського. За історичні романи – Міжнародною премією Українського козацтва «Лицарське перо», премією ім. І. Мазепи.

Номер слайду 22

Інтернет-джерелаhttps://www.google.com.ua/search?q=валентин+чемерис+фото&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Fo. PQ3ig. Mbqm. B-M%253 A%252 Coc. Yo. Lmi. FEh. Tye. M%252 C_&usg=AI4_-k. SEJPh. T3jl3xbfnz. T-Azqtz. AIEu. UQ&https://mybook.ru/author/valentin-chemeris/ce-ya-zvanij-chemerisom/read/?page=4http://bdpu.org/philology/ua/files/2015/4/23.pdfhttp://www.borysten.com.ua/index.php/golovna-2/365-suhestii-pro-valentyna-chemerysa

pptx
Додано
14 березня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку