Презентація до уроку "Написання не з дієприслівниками"

Про матеріал
Презентація "Написання не з дієприслівниками" є допоміжним матеріалом до конспекту уроку з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не з дієприслівниками. Підготувала вчитель української мови та літератури Козловська Галина Андріївна

Номер слайду 2

Мета уроку:сформувати в учнів навички написання не з дієприслівниками разом і окремо;розвивати творчі вміння зіставляти, порівнювати, моделювати мовні явища;сприяти збагаченню словникового запасу школярів;виховати любов до рідної мови;формувати життєві компетентності-комунікативні,саморозвитку та самоосвіти.

Номер слайду 3

Запам’ятай !Не з дієприслівниками пишеться за тими ж правилами,що й написання не з усіма формами дієслова(крім дієприкметників)

Номер слайду 4

Разом з не пишуться завжди 9 дієслів, отже , і 9 дієприслівників. Неволити-неволячи. Нездужати-нездужавши. Незчутися-незчувшись. Ненавидіти-ненавидячи. Непокоїти-непокоячись. Непритомніти-непритомніючи. Нетерпеливитися-нетерпеливлячись. Нетямитися-нетямлячись. Нехтувати-нехтуючи

Номер слайду 5

Разом і окремо пишуться дієприслівники(залежно від значення)РАЗОМОКРЕМОНе здужаючи(не подолаючи)Не славлячи( не прославляючи)Не покоячись(не лежачи)Не стямившись(не повернувшись до тями)Нездужаючи(хворіючи)Неславлячи(ганьблячи)Непокоячись(турбуючись)Нестямившись(втративши самовладання)

Номер слайду 6

З усіма формами дієслова не пишеться окремо(крім дієприкметника)Не помічаючи. Не бачивчи не вивчившине маючине розуміючине йдучи

Номер слайду 7

 Робота біля дошки. Перебудувати речення, від виділених дієслів утворивши дієприслівники. Дієприслівникові звороти підкреслити. Зразок. Як не спитаєш, то не знатимеш. Не спитавши, не знатимеш. Як не напрядеш, то не ткатимеш. Як не посієш, не збереш. Річка, як не розіллється, не нанесе намулу. Як не візьмешся за справу десятьма пальцями, десять років працюватимеш.

Номер слайду 8

 Диктант з коментуванням(взаємоперевірка)Не/торкайся хліба, рук не/помивши. Не/протерши очей, не/д..вися у далі. І не/думай ні/коли, що ти вже найвищий, умостившись на мить на чиїмсь п’єд..сталі. (М. Нагнибіда.) Ходить брехня, вип..наючись боком, бреше брехня, не/моргнувши оком. (А. Малишко.) І не/чує дівчина ні/чого, а біжить, не/тямл..чись, без сліду. (Б. Грінченко.) На цеглі в пустці я сиджу, від сліз не/бач..чи ні/чого. (Олександр Олесь.)

Номер слайду 9

Робота в парах. Розподіліть прислів’я та приказки на дві групи: І – з дієприслівниками; ІІ – без дієприслівників. Скажіть, про що йдеться у прислів’ях та приказках? Поясніть написання не з дієприслівниками. Не працюючи, ситий не будеш. Не розмовившись з головою, до чогось іншого не важся. Ласка не коляска: сівши, не поїдеш. Далеко сховавши, ближче знайдеш. Вище лоба очі не ростуть. Ходячи наїсися, а стоячи виспишся. Не думавши, не гадавши, у біду потрапив.

Номер слайду 10

Гра «Здогадайся»Допишіть прислів’я. Порівняйте написання не з дієсловами та дієприслівниками, зробіть висновки. Не посіявши, не … . Не знаючи броду, не … , а знаючи, не … . На віку, як на довгій ниві: не пройдеш, ніг не … . Не нагнувшись, гриба не … . Жне, не сіявши, молотить, не … .

Номер слайду 11

Робота в групах. Одна-з електронним словником,а інша-з книжковим. Нехтувати не́хтувати -ую, -уєш, недок., перех. і неперех. 1》 кого, що і ким, чим. Ставитися презирливо, зарозуміло, зневажливо і т. ін. до кого-, чого-небудь; ігнорувати. 2》 чим. Не надавати чому-небудь значення, не звертати уваги на щось. || Недбало ставитися, не берегти чого-небудь. Великий тлумачний словник сучасної української мови. Незчутися незчу́тися -уюся, -уєшся, док., перев. зі сл. як, коли. Не помітити, не відчути чого-небудь. || Не усвідомити, не збагнути своїх дій, поведінки і т. ін. Великий тлумачний словник сучасної української мови. Джерело: https://slovnyk.me/dict/vts/%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D1%87%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8 F

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вправа 200(вправи для самоперевірки),впр.197(написання не з дієприслівниками)

pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку