Презентація до уроку "Написання не з прикметниками"

Про матеріал
Презентація до нестандартного уроку-розкладу занять в 6 класі з теми: "Написання не з прикметниками" з використанням інтерактивних технологій, міжпредметних зв'язків, побудований на матеріалі про Тараса Шевченка. Може бути використаний під час проведення шевченківських днів у школі. Може бути також проведений як бінарний урок вчителем української мови разом з вчителем історії, мистецтва чи природознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-розклад занять1. історія2. українська мова3. українська література4. природознавство5. мистецтво

Номер слайду 2

Тема уроку:“Прикметник. Написання не з прикметниками”

Номер слайду 3

Перший урок – історія. Гра “Впіймай прикметник”

Номер слайду 4

Другий урок – українська літеретура Шевченко - поет. Тарас Шевченко у своїй творчості відобразив саме ті думки і настрої, які були важливими в житті українців його часу. Про те, що його творчість знайшла відгук у серцях людей, свідчить те, що в другій половині XIX і на початку XX ст. чи не єдиною книжкою у більшості сільських хат України був «Кобзар», вірші з нього вчили напам'ять, за ним училися читати.

Номер слайду 5

Попрощалось ясне сонце З чорною землею, Виступає круглий місяць З сестрою зорею…  Реве та стогне Дніпр широкий,Сердитий вітер завива,Додолу верби гне високі,Горами хвилю підійма. Мій краю прекрасний, розкішний, багатий! Хто тебе не мучив? Якби розказать Про якого-небудь одного магната Історію-правду, то перелякать Саме б пекло можна. Світе тихий, краю милий,Моя Україно,За що тебе сплюндровано,За що, мамо, гинеш?

Номер слайду 6

Словникова робота Епітети – це художні означення, які надають зображенню предметів або явищам більшої виразності, поетичності, яскравості. Епітети в творах Т. Шевченка: Дніпро — широкий, дужий, синій, ревучий, глибокий, крутоберегий, старий, круторогий, далекий. Воля — козацька, божа, вольна; свята, ненагодована, гола, сердита, братерська, молодая, співаная, добра, сподівана, ясна. Земля — чужа, шляхетська, козацька, чорна, сонна, широка, вольна, безконечна, праведна, велика, оновлена, обкрадена. Слово — ласкаве, божеє, добре, химерне, розумне, єдине, дівоче, тихе, забуте, тихо-сумне, великеє, зле, живе, слово істини, слово правди, слово любові, веселеє, незле, святеє, найкраще, мудре, нове, пророче, огненне.

Номер слайду 7

Третій урок – українська мова Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється — ожива,Як їх почує!.. Без золота, без каменю,Без хитрої мови,А голосна та правдива,Як господа слово. Т. Шевченко

Номер слайду 8

Дистанційний словниковий диктант. Орфограма “Не з іменниками”

Номер слайду 9

Порівняльний аналіз Незабутній. Невисокий. Не товстий, а худий. Був не солодким. Ненависний. Недобрий. Не солоний, а солодкий. Озеро не глибоке. Недбалий. Неохайний. Не дорогий, а дешевий. Був не холодним

Номер слайду 10

Вибірково-розподільний диктант Прикметник без префікса не не вживається. 2. Прикметник із префіксом не виражає одне поняття і його можна замінии синонімом. 3. До прикметника є протиставлення. 4. Прикметник виступає в реченні присудком і виражає заперечення.

Номер слайду 11

Перерва. Відеофізкультхвилинка

Номер слайду 12

Четвертий урок - природознавство

Номер слайду 13

Розподільний акродиктант Птах не/строкатий;має не/оціненний талант; він не/одинокий; не/лінивий,а працьовитий;  не/вгамовний співець; має не/ефектний зовнішній вигляд, не/ймовірний голос.

Номер слайду 14

Розподільний акродиктант не строкатий неоціненний не одинокий невгамовний не лінивий, а неефектний працьовитий;  неймовірний

Номер слайду 15

Робота з текстом ТАРАСОВА ГОРА Зійди у травні на Тарасову гору, і тебе зачарують співом солов’ї. Вони тут особливі. Це єдине місце в Україні, де живе дванадцять видів солов’їв. Як тільки спаде надвечір’я, солов’ї тут змагаються своїм хистом. І кожен витинає свої неповторні колінця, виводить свої чарівні співанки. З кожного гаю лине своя полум’яна пісня. І звучить над Тарасовою горою багатоголосий солов’їний хор. І слухає цю солов’їну хвалу Кобзареві Дніпро,що в’ється в підгір’ї.                                                                              

Номер слайду 16

Письмо по пам’яті

Номер слайду 17

Робота з текстом І кожен витинає свої неповторні колінця, виводить свої чарівні співанки.                                             

Номер слайду 18

П’ятий урок - мистецтво Шевченко – художник Шевченко був не лише поетом, а ще й талановитим художником. Багато своїх живописних творів залишив нам у спадок. Він написав понад 1000 картин. За свої малюнки Шевченко був нагороджений трьома срібними медалями. Малював портрети, автопортрети, пейзажі, картини про життя народу.

Номер слайду 19

У кожного – свій Шевченко, бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. А спадщина його невичерпна, як власне сама українська пісня, українська мова і сам український народ.

Номер слайду 20

Тестова самостійна робота

Номер слайду 21

Відповіді до тестів1. Б, В2. Б,В3. Г4. А5. Б6. В

Номер слайду 22

Підсумок уроку. Рефлексія☼ Як же я раніше міг не знати…☼ Я відкрив для себе…☼ Я усвідомив…☼ Після цього уроку я намагатимуся…☼ Після сьогоднішнього уроку я зрозумів…☼ На уроці мене найбільше вразило…☼ Найбільшим відкриттям для мне було…☼ Я зроблю все, щоб… …

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Повторити П.6, вивчити правила ст.174.2. Виконати вправу 297.3. Скласти словниковий диктант на вивчену орфограму. (додаткове завдання)4. Творче завдання: Діалог з Кобзарем(за бажанням)

Номер слайду 24

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку