Презентація до уроку "Нестатеве розмноження"

Про матеріал
Презентація підготовлена для проведення уроку в школі для дітей зі зниженим слухом. Матеріал спрощений і адаптований до умов викладання біології для дітей з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗМНОЖЕННЯ ОРГАНІЗМІВ

Номер слайду 2

СЛОВНИК брунькування – випинання, фрагмен­тація – розрізання,живці – частини кореня чи пагона.

Номер слайду 3

ПЛАН1. Що таке розмноження?2. Способи нестатевого розмноження.3. Що таке регенерація?4. Яке біологічне значення має нестатеве розмноження?

Номер слайду 4

1. Розмноження - це збільшення кількості особин будь-якого виду організмів тим чи іншим способом.

Номер слайду 5

Нестатеве розмноження– це розмноження, яке здійснюється без участі… Характеризується тим, що дочірні клітини повністю … батьківським.статевих клітинідентичні(копія)

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип нестатевого розмноження. Характеристика типу розмноження. Організми, які використову­ють цей тип розмноження. Поділ3 однієї клітини шляхом мітозу утворюються дві або кілька дочірніх клітин, кожна з яких стає новим організмом. Якщо під час поділу утворюється дві дочірні особини, то такий поділ є простим, а якщо кіль­ка — то множинним. Одноклітинні організми (бактерії, амеби, інфузорії). Простий поділ відбувається в амеби протея й інфузорії-туфельки, а множинний — у малярійного плазмодія (збудника малярії)

Номер слайду 7

Поділ

Номер слайду 8

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Розмноження спорами. Розмноження за допомогою спеціалізованих клітин. Кожна спора, пророс­таючи, дає початок новому організму. Деякі спори мають джгутики, з допомогою яких вони здатні активно пере­суватись у вологому середовищіВодорості, спорові рослини (мохи, хвощі, папороті), гриби

Номер слайду 9

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фрагментація. Розділення тіла багатоклітинного організму на дві або більше частин, кожна з яких утворює нову особину. Водорості, гриби, лишайники, плоскі й кільчасті черви, голкошкіріЯк варі­ант фрагментації можна розглядати невпорядкований поділ, коли організм ділиться на кілька нерівних за розміром частин (частіше за все це відбувається внаслідок механічного пошкодження)

Номер слайду 11

Плоский черв ПЛАНАРІЯ

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Брунькування. На тілі дорослої особини утворюється випинан­ня — брунька, з якого потім і формується нова особина. Трапляється як у одно­клітинних (дріжджі), так і в багатоклітинних (гідра, коралові поліпи) організмів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Нестатеве розмноженняє енергетично вигідним — організмам не треба витрачати ресурси на формування двох статей, з яких нащадків залишає лише одна.

Номер слайду 15

У результаті нестатевого розмноження дочірні особини за набо­ром спадкової інформації здебільшого є точними копіями батьків. Нестатеве розмноження

Номер слайду 16

Людина використовує цю особливість у розмноженні культурних рослин, підтримуючи з покоління в покоління властивості певних сортів. Значення нестатевого розмноження

Номер слайду 17

ПОВТОРЕННЯ 2. Які характерні ознаки нестатевого розмноження?3. Які способи нестатевого розмноження є у тварин?4. Які способи нестатевого розмноження є у рослин?5. Які переваги має нестатеве розмноження?6. Які недоліки має нестатеве розмноження?

Номер слайду 18

Розмноження1. Чим відрізняються між собою нестатеве і статеве розмноження?

Номер слайду 19

Розмноження — це здатність організму залишати…, тобто відтворювати собі... У природі існують …типи розмноження організмів: … і ...нестатеве, два, потомство, статеве, подібних

Номер слайду 20

Д/ЗВивчити визначення: що таке нестатеве розмноження? Назвати способи вегетативного розмноження і їх приклади у господарстві. Які недоліки має нестатеве розмноження?

Номер слайду 21

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Розмноження з утворенням спеціалізованих багатоклітин­них структур. Розмноження відбу­вається з допомогою спеціалізованих багато­клітинних структур, що утворюються в материнському організмі (гему­ли, статобласти тощо)Лишайники, губки, мохо­ватки

Номер слайду 22

ВИКОРИСТАНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛАБіологія 9 кл. : підруч. для закладів середньої освіти / Остапченко Л., Балан П., Поліщук В. Видавництво: Генеза; Рік: 2017.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
3637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку