Презентація до уроку "Олександр Грін. "Пурпурові вітрила". Основний конфлікт твору. Ассоль і Грей. Символіка образу пурпурових вітрил."

Про матеріал
Урок починається з перевірки знання тексту твору, тому надаю тести, які містять 18 запитань. Запитання доволі прості. Далі характеризуємо Ассоль, проводимо гронування. Характеризуємо Грея за допомогою вправи "запитання - відповідь". Як підсумок - заповнюємо таблицю-порівняння "Ассоль - Грей". Крім символіки образу пурпурових вітріл визначаємо інші символи твору. Робимо підсумкові висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Грін“Пурпурові вітрила”Ассоль і Грей. Символіка образу пурпурових вітрил

Номер слайду 2

Перевіряємо засвоєне. Тести1. Хто винен у смерті Мері: А Меннерс; Б Лонгрен; В Ассоль.2. Хто був свідком потопання Меннерса: А Мері; Б Лонгрен; В Ассоль.3. Кого Ассоль зустріла в дитинстві в лісі: А Егля; Б Меннерса; В Грея.4. Яку річ дівчинки «чарівник» знайшов в струмочку: А черевики; Б хустину; В яхту.5. Що у майбутньому чекає Ассоль за словами Егля: А велике багатство; Б корабель з пурпуровими вітрилами; В добру вдачу.6. Кому Лонгрен відмовився давати тютюну: А Меннерсу; Б вугляру; В жебраку.

Номер слайду 3

7. Які риси характеру притаманні Грею: А добрий, щедрий, приязний, цілеспрямований;Б жадібний, лицемірний, скритний, цілеспрямований;В важка вдача, лагідний, тихий, цілеспрямований.8. У якій родині зростав Грей: А у бідній; Б у заможній; В немає родини.9. Хто заперечив слова Хіна Меннерса щодо божевілля Ассоль: А Летіка; Б Грей; В вугляр.10. Де вперше Грей побачив Ассоль: А на відкритому місці на схилі пагорба; Б на гарній галявині; В у темному лісі.11. З якої тканини пошили пурпурові вітрила: А шовк; Б бязь; В хлопок.12. Як звали дівчину, яка гарячою юшкою обпекла руку: А Бетсі; Б Мері; В Ассоль.

Номер слайду 4

13. Кого шукав Грей, коли вперше побачив Ассоль: А матір; Б Ассоль; В Летіку.14. Як називався корабель, який придбав Грей: А «Секрет»; Б «Таємниця»; В «Загадка»15. Яку посаду на кораблі обіймав батько Ассоль: А капітан; Б матрос; В юнга.16. На якому кораблі служив Лонгрен: А «Секрет»; Б «Оріон»; В «Казка».17. Скільки років було Хіну Меннерсу, коли з його батьком стався «нещасний випадок»: А 21; Б 15; В 12.18. На діжці з яким напоєм було написано: «Мене вип’є Грей, коли буде в раю»: А пиво; Б віскі; В вино. Ключ: 1 А; 2 Б; 3 А; 4 В; 5 Б; 6 В; 7 А; 8 Б; 9 В; 10 А; 11 А; 12 А; 13 В; 14 А; 15 Б; 16 Б; 17 В; 18 В;

Номер слайду 5

Характеристика образу Ассоль. Розкажіть про історію народження і дитячі роки Ассоль. Визначте головні проблем в житті Лонгрена і Ассоль. Виразно прочитайте першу портретну характеристику маленької Ассоль. Яка деталь в описі дівчинки, по-вашому, є ключовою? Чому саме цю рису Грін підкреслює одразу? «Ассоль було вже п'ять років, і батько починав дедалі м'якше і м'якше усміхатися, зиркаючи на її нервове, добре личко, коли, сидячи в нього на колінах, вона трудилася над таємницею застебнутого жилета або ж кумедно наспівувала матроські пісні…»Чому однолітки не любили Ассоль? Як цю нелюбов пояснював Лонгрен? Зачитайте (с. 165 підручника).

Номер слайду 6

- Ассоль виростає. Які зміни відбуваються в її зовнішності? Виразно прочитайте другий портретний опис Ассоль. Доведіть, що це психологічний портрет, виокремивши та прокоментувавши ключові художні деталі. «Кожна риса Ассоль була виразно легка і чиста, мов політ ластівки. Темні, з відтінком сумовитого запитання очі здавалися старшими від обличчя; його неправильний м'який овал був обвіяний того роду чудовою засмагою, що притаманна для здорової білини шкіри. Розтулений маленький рот сяяв лагідною усмішкою». Чи можна назвати дівчину вродливою?У чому проявляється її справжня краса? Ассоль була відкрита новим враженням, доброзичлива, вразлива, ніжна та добра. Вона не тримала зла на тих, хто ображав її, просто змирилася з тим, що її не приймають до своєї компанії інші діти. Її найважливішою людиною і другом став батько. Для дівчинки він утілював у собі цілий світ.

Номер слайду 7

Виразно прочитайте опис портрета Ассоль із розділу IV. Якою ми її бачимо? Що говорить автор про очі Ассоль? Чому він акцентує на цьому увагу? «За горіховою рамою, у світлій порожнечі відображеної кімнати стояла тоненька невисока дівчина, вбрана в дешевий білий муслін з рожевими квіточками. На її плечах лежала сіра шовкова хустина. Напівдитяче, у світлій засмазі обличчя було жваве і виразне; прегарні, трохи поважні як на її вік очі зиркали з ніяковою зосередженістю глибоких душ. Її неправильне личко могло розчулити тонкою чистотою обрисів; кожен згин, кожна опуклість цього обличчя знайшли б місце у великій кількості жіночих лиць, та їхня сукупність, стиль був цілковито оригінальний - оригінально любий; на цьому ми зупинимося. Решта не підвладна словам, крім слова «поваба». Ассоль - мрійниця, фантазерка, вона вміє глибоко відчувати, вірити в прекрасне, дівчина вразлива. Вона чекає на чудо, хоча інколи це здається їй неможливим. Автор милується Ассоль, тому з таким теплом і ніжністю описує її. Головний акцент обличчя Ассоль - це очі. І це не випадково, адже очі - дзеркало душі людини. Прекрасні очі Ассоль - це візитівка її прекрасної душі. Чому в селищі Ассоль вважали негарною? У мешканців селища були інші ідеали, інші еталони краси: «Капернці обожнювали кремезних, здоровецьких жінок з масною шкірою грубих литок і могутніх рук; тут залицялися, ляпаючи по спині долонею і штурхаючи, мов на базарі. Тип цього почуття скидався на немудру простоту реву». Ассоль дуже відрізнялася своєю витонченою зовнішністю, духовністю, яка відбивалася у її погляді. Вона була іншою.

Номер слайду 8

Ассоль. Гронуваннядоброзичлива. Відкрита новим враженнямвразлива. Ніжна та добра. Не злопам'ятна Має витончену зовнішністьмрійницяфантазерка

Номер слайду 9

Характеристика образу Грея. Ми знаємо, що Ассоль народилася в родині моряка з «Оріона». Що вам відомо про походження Артура Грея? Поміркуйте, чому автор робить головних героїв представниками діаметрально протилежних суспільних верств. Схарактеризуйте стосунки Артура з батьками, порівняйте їх із взаєминами Ассоль з батьком. Грей належав до старовинного роду. «Греєві батько й мати були пихатими невільниками свого становища, багатства і законів того суспільства, стосовно якого могли казати «ми». Артура Грея намагалися виховувати як достойного спадкоємця традицій родини, але він не хотів цього. Хлопчик більше тяжів до живого спілкування з простими людьми й зовсім не хотів, щоб його портрет зайняв місце в галереї пихатих аристократів. Умовності виховання не давали змоги матері говорити із сином мовою любові, хоча вона й прагнула цього. Аристократичний холод батьків позбавив Грея родинного тепла й зробив хлопчика самотнім серед багатства й етикету.- Яким був Грей у дитинстві? Чому він розчаровував своїх батьків? Що ріднить Артура й Ассоль у дитячі роки? «Артур Грей народився з живою душею». Він не міг дивитися на страждання інших, навіть на картині (замалював рани Христа). У нього був свій світ, як і в Ассоль. Наділений багатою уявою, він сприймав оточуючий світ як фантастичний, казковий, у якому предмети оживали й мали душу.)

Номер слайду 10

- Наведіть приклади благородних вчинків хлопчика. Які риси характеру персонажа в них проявилися?- Яку роль відігравала дружба Артура Грея з кухарочкою Бетсі та дворецьким Польдішоком? Розкрийте символічне значення образу «вина предка Джона Грея». Чому Артур сказав, що саме він буде тим Греєм, що вип’‎є це вино?Чому Грей утік із дому й став матросом? Це був перший крок до реалізації найзаповітнішої мрії його життя - стати капітаном. П’‎ятнадцятирічний юнак вже був готовий узяти на себе відповідальність за своє життя. Розкажіть про службу Грея на кораблі «Ансельм» під командуванням капітана Гопа. Як він ішов до своєї мети? Чому капітан дав йому прізвисько «Роза Мімоза»? У чому старий моряк помилився? Яку роль капітан Гоп відіграв у житті Артура Грея? Що означає вислів капітана Гопа «займатися обробкою щеняти під капітана»? Грей найнявся на корабель простим моряком і працював як звичайний матрос, зціпивши зуби; він розвивався фізично, міцнів і вчився моряцької справи, аж поки капітан корабля не побачив у ньому потенціал і не почав учити його всього, що мав знати капітан. Грей досягнув усього завдяки наполегливості, витривалості й силі духу.

Номер слайду 11

Подумайте, чим була зустріч Грея й Ассоль - випадковістю чи закономірністю? Аргументуйте свої відповіді. Їхня зустріч була визначена усім розвитком подій та особливостями вдачі обох героїв. Вони створені одне для одного. У них багато спільного. У дитинстві вони обоє були самотні, але кожен мав мрію й жив нею. Обоє жили у своєму уявному світі. Обоє сприймали оточуючий світ наповненим таємницями, красою та казкою, природа для них - жива істота, яка має душу. Вони обоє вміють мріяти й любити. Що вразило Грея у сплячій дівчині? Незвичайність моменту, оточуюча природа вразили його. Він сприйняв її як дарунок долі, як сплячу красуню, яку саме він має пробудити до щасливого життя. Як характеризує Грея його любов до музики? Людина, яка відчуває прекрасний світ справжнього мистецтва, має поетичне світосприйняття, чутливе до найменших порухів чужої душі. Чому Грей покохав Ассоль, не зважаючи на те, що йому про неї в селищі розповідали багато поганого? Грей був розумною та чутливою людиною, він умів любити та розуміти, він не був таким обмеженим, як мешканці Каперни. Грей аналізував і робив свої висновки, а не бездумно вірив оповідкам охочих до пліток. З першого погляду Грей зрозумів про Ассоль головне, те, що про неї вже давно знав автор цієї книги: «У ній дві дівчини, дві Ассоль, що перемішалися в чудовній, прегарній неправильності. Одна була донькою матроса, ремісника, який майстрував іграшки, друга правила за живий вірш, з усіма дивами його суголось і образів, з таємницею сусідства слів, у всій взаємності їхніх тіней і світла, які падали з одного на інше… Вона вміла й любила читати, але й у книзі читала переважно поміж рядками, як жила.»

Номер слайду 12

Чому Г рей вирішив утілити в життя мрію Ассоль? Визначте життєвий девіз Артура Г рея. Коли Грей усвідомив для себе його сутність? У розмові з помічником капітана Пантеном Грей говорить, що саме завдяки Ассоль він «зрозумів одну немудру істину. Вона в тому, щоб робити так звані дива своїми руками. Коли для людини головне - отримати дорогесенький п'ятак, то легко дати цей п'ятак, але коли душа таїть зернину полум'яної рослини - дива, зроби їй це диво, якщо ти у змозі. Нова душа буде в нього й нова в тебе. Коли начальник в'язниці сам випустить в'язня, коли мільйонер подарує письмаку віллу, опереткову співачку і сейф, а жокей бодай раз притримає коняку заради іншого коня, якому не щастить, - тоді всі зрозуміють, як це приємно, як це невимовно чудесно».- Чи до кінця зрозумів Пантен Греєві слова? Чому?Як Греєве відкриття пов'язане з авторським задумом і провідною ідеєю твору? «Та є не менші дива: усмішка, веселощі, прощення і... вчасно сказане, потрібне слово. Володіти цим - значить володіти всім. Що ж до мене, то наш початок - мій і Ассоль - залишиться нам назавжди в ясно-червоному відблиску вітрил, створених глибиною серця, котре знає, що таке любов». Він теж романтик, як і Ассоль, поетична натура, він також цінує красу природи, духовну красу людини. Грей - добра людина, яка відчуває задоволення від того, що приносить іншим людям радість та щастя. Це й найважливіші думки самого Гріна, який прагнув «творити дива власними руками».

Номер слайду 13

Ассоль і Грей - дві частини одного цілого{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ассоль. Грей. Походження. Народилася в родині моряка. Народився багатим і знатним. Дитинство. Самотність серед людей. Тільки батько був для неї близькою людиною й створював атмосферу любові й родинного тепла. Самотність у родині. Відчуженість від холодних й егоїстичних батьків-аристократів. Спілкувався з простими людьми більше, ніж із батьками. Ставлення оточуючих. Більшість людей не розуміли її і не прагнули зрозуміти. Тільки батькове серце билося в унісон із серцем Ассоль. Людям було важко зрозуміти його, він жив у власному світі фантазій. Найкраще юного Грея розумів Польдішок. Сприйняття навколишньогосвіту. Відчувала красу природи, яка була для неї живою істотою, поетично сприймала оточуючий світ. Відчував красу природи, яка була живою істотою, поетичне сприйняття навколишнього світу. Риси характеру. Доброта, ніжність, лагідність, мрійливість, великодушність, вміння любити, терпіння, стійкість, сила духу. Вміння любити, наполегливість, вміння йти до поставленої мети, людська гідність, надійність, розум, витривалість, сила духу.

Номер слайду 14

Символіка образу пурпурових вітрил. Символ – це предметний або словесний знак, який опосередковано виражає сутність певного явища. Носіями символічного змісту у творі можуть бути будь-які елементи: персонажі, художні деталі. Образ «пурпурових вітрил» набуває філософського звучання, адже він символізує собою щастя й любов. Виразно прочитайте опис тканини, яку обрав для вітрил кохання Артур Грей: «Ця цілковито чиста, мов ясно-червона ранкова струмина, повна шляхетних веселощів і величності барва була саме тією гордовитою барвою, яку шукав Грей. В ній не було змішаних відтінків огню, пелюсток маку, гри фіолетових чи бузкових натяків; не було також синяви, ні тіні, - нічого, що викликає сумнів. Вона жевріла, наче усмішка, звабою духовного відображення». Грін використовує промовисті епітети, порівняння й метафори, щоб підкреслити внутрішній зміст кольору, його символіку - надії, очікувань, чистоти, майбуття.

Номер слайду 15

Чи має значення відтінок кольору? О. Грін спочатку назвав свій твір “Червоні вітрила”. Але після потрясінь громадянської війни, голоду, рік пролитої крові червоний колір втратив для письменника свою привабливість. Втім слово “пурпуровий” не передає відтінок кольору, названого письменником. В оригіналі це “алый”. Спробуйте знайти його серед побачених:

Номер слайду 16

Інші символи. Назва яхти Грея «Секрет» — символ пошуку смислу людського буття, таємниці життя. Каперна — символ людського зла, жорстокості, ницості. Слово «рай» (у написі на старих бочках) — символ духовної єдності душ, піднесеного життя. Зоря — символ здійснення мрій, пробудження душі, кохання. Ассоль – символ світла, добра. Грей –символ втілення мрії в життя. пурпуровий колір – колір радості і краси, якої не вистачало у Каперні; море – символ бурхливої долі й водночас символ свободи, волі, природної гармонії; сонячне світло – символ просвітлення душі, ідеалу, кохання.

Номер слайду 17

Робимо висновки «Пурпурові вітрила» - це яскрава розповідь про досяжне щастя, на яке заслуговують Ассоль і Грей. Сьогодні, на мою думку, як ніколи Грін потрібен сучасності. Артур Грей - цілеспрямована особистість, лідер, Ассоль - творча натура з сильним характером, невже вони не герої нашого часу? І у них є душа! Чарівність твору в «странных летящих душах» автора і його героїв. Уважний читач, який має «живу душу» знайде в «Алых парусах» - прекрасний символ вічних цінностей. У Гріна твір пронизаний біблійними образами - символами і якщо їх знати, то повість читається як притча про порятунок чистої дитячої душі, і щастя герої знаходять у небесному раю. Істина - душа - чудо - нова душа - радість - прощення - слово - любов - все це ми знайдемо у символіці Гріна.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Прочитати вірші Р. Бернса “Любов”, Г. Гейне “Коли настав чудовий май…”, К. Симонова “Чуєш… Ти чекай мене…”Підібрати інші вірші зарубіжних поетів про кохання.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
13 січня 2021
Переглядів
19993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку