Презентація до уроку: "Органічні сполуки. Білки"

Про матеріал
У презентації представлено визначення білків, описано склад та будову білків, схему утворення, подано класифікацію на прості та складні білки, їхні функції, наведено приклади. Презентація супроводжується фотоматеріалами та схемами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІЛКИ

Номер слайду 2

Білки (поліпептиди) – це високомолекулярні сполуки, що складаються із амінокислот, з’єднаних пептидним зв’язком. Склад білкової молекули: Карбон. Оксиген. Нітроген. Гідроген. Ферум. Сульфур. Фосфор

Номер слайду 3

Прості білки – протеїни – побудовані тільки із залишківамінокислот. На гістони намотується нитка ДНКАльбумін – білоккурячого яйця. Глобулін – білок плазми крові

Номер слайду 4

Складні білки – протеїди - побудовані із залишківамінокислот і небілкової частини. Ліпопротеїни містять ліпід(транспортують холестерин та інші стероїди)Хромопротеїни містять забарвлену групу(беруть участь у фотосинтезі і клітинному диханні)Нукреопротеїни – комплекси білків з нуклеїновими кислотами(нуклеосома – ДНК, намотана на гістони)Металопротеїни містять йони металів(гемоглобін – йони Феруму)

Номер слайду 5

20 амінокислот, з яких будуються білки живих організмів, поділяють на:замінні – амінокислоти, що синтезуються організмом людини і тварин (10)незамінні – амінокислоти, що не синтезуються, а надходять з їжею (10)

Номер слайду 6

Структура амінокислотиаміногрупакарбоксильна групарадикал

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Утворення молекули білка (поліпептиду) –реакція поліконденсації+Н2 Опептидний зв’язокдипептид

Номер слайду 9

Виділяють чотири рівні просторової організації білкових молекул:первинна структура – це лінійна послідовність амінокислот у поліпептидному ланцюзі, поєднаних ковалентними пептидними зв’язками

Номер слайду 10

Виділяють чотири рівні просторової організації білкових молекул:вторинна структура – це скручування у спіраль або складчасту структуру білкової молекули, що стабілізується водневими зв’язками

Номер слайду 11

Виділяють чотири рівні просторової організації білкових молекул:третинна структура – це повна просторова структура – глобула, що нагадує клубок, стабілізується йонними зв’язками та дисульфідними місточками

Номер слайду 12

Виділяють чотири рівні просторової організації білкових молекул:четвертинна структура – це складний комплекс із кількох глобул (характерна не для всіх білків)

Номер слайду 13

Денатурація — руйнування високорівневої структури молекул білків до первинної структуриу результаті дії кислотами, основами, високими концентраціями неорганічних солей або органічних розчинників, нагрівання;оборотній процес. Ренатурація — це процес, оборотний денатурації, при якому білки повертають свою третинну і вторинну структури. Деструкція – руйнування первинної структури білка, необоротній процес

Номер слайду 14

Функції білківструктурна. Білки – компоненти клітинних мембран. Еластин – компонент стінок кровоносних судин, шкіри. Колаген – білок шкіри, зв’язок, сухожилків. Кератин будує волосся, кігті, нігті, пір’я, роги, копита

Номер слайду 15

Функції білківрухова. Актин. Міозин. Рухова функція забезпечується скоротливими білками

Номер слайду 16

Функції білківтранспортна. Гемоглобін та міоглобін транспортують кисень. Альбумін сироватки крові переноситьжирні кислоти, гормони, ліпіди, ліки. Гемоціанін транспортуєкисень у головоногихмолюсків. Транспортні білки пронизують клітинну мембрану

Номер слайду 17

Функції білківзахисна. Антитіла або імуноглобуліни (Ig) — білкові сполуки, які організм тварин виробляє у відповідь на антигени, чужорідні речовиниІнтерферони –антивірусні білки. Фібриноген і протромбін забезпечують згортання кровіТоксини – ядовиті білки

Номер слайду 18

Функції білківрегуляторна. Білки – гормони – забезпечують гомеостаз організму

Номер слайду 19

Функції білківсигнальна. Білки, вбудовані в клітинну мембрану, передають інформацію за рахунок зміни третинної структури. Родопсин – сигнальний білок сітківки ока

Номер слайду 20

Функції білківкаталітична. Ферменти – біологічні каталізатори, що в сотні разів прискорюють хімічні реакції Прості ферменти містятьтільки амінокислоти:пепсинтрипсинлізоцим. Складні ферменти містятьактивну частину – апофермент та небілкову – кофактор (не діє без активного центра). Органічні кофактори, які постійно зв'язані з ферментом, називають також простетичними групами. Кофактори органічної природи, що здатні відділятися від ферменту, називають коферментами.

Номер слайду 21

Функції білківенергетична. При розщепленні 1 г білка вивільняється 17,6 к. Дж енергії

Номер слайду 22

Функції білківзапасаюча. Альбумін - білок курячого яйця –запасає воду. Феритин запасає Ферум у клітинах печінки та селезінки. Міоглобін запасає кисеньу волокнах м’язів. Казеїн – білок молока

Номер слайду 23

Відео до уроку ви можете переглянутиза посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=h0k_93 EKi. Mk&t=15s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 21
Оцінки та відгуки
  1. Олефір Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чепак Галина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рева Ганна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Потапова Елизавета
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Прокопец Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Крамарева Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Петренко Свiтлана Петрiвна
    Дякую за Вашу роботу. Вчуся на Ваших презентаціях.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Чорна Ірина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Лапко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Масальська Олена Вікторівна
    Дуже дякую! Відео теж найкраще з теми!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Товстая Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Дорохіна Оксана Олексіївна
    Чудова презентація! Цікаво і яскраво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 18 відгуків
pptx
Додано
17 вересня 2019
Переглядів
20077
Оцінка розробки
5.0 (21 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку