29 травня о 18:00Вебінар: Фізика для сучасного школяра: традиції, інновації, STEM

Презентація до уроку: "Органічні сполуки. Вуглеводи"

Про матеріал
У презентації представлено визначення та класифікацію вуглеводів, описано моно-, оліго- та полісахариди, наведено приклади. Презентація супроводжується фотоматеріалами та схемами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ

Номер слайду 2

Функції вуглеводів в організмі:є основним джерелом енергіїструктурназахисна

Номер слайду 3

Загальна формула вуглеводів: Сn(H2 O)m

Номер слайду 4

Вуглеводи поділяють на три групи:моносахаридиолігосахаридиполісахариди

Номер слайду 5

Моносахариди – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону. Сn. H2n. On. Найважливіше значення мають: пентози С5 H10 O5 гексози С6 H12 O6

Номер слайду 6

Пентози. Рибоза – входить до складу РНКДезоксирибоза – входить до ДНКрибоза у складі РНК

Номер слайду 7

Гексози. Глюкоза – виноградний цукор - альдегідоспирт. Фруктоза – плодовий цукор - кетоноспирт1 г глюкози –17,6 к. Дж енергії

Номер слайду 8

Поширеність моносахаридів: Глюкоза містититься у фруктах, ягодах, особливо у винограді, у медіВміст глюкози на 100г продукту

Номер слайду 9

Поширеність моносахаридів: Фруктоза – найсолодший із природніх цукрів, в 1,8 рази солодше цукру, його найбільше в медіВміст фруктози на 100г продукту

Номер слайду 10

Поширеність моносахаридів: Галактоза витрачається організмом людини на біосинтез. Маноза виявлена у складі слини, слизу кишечника, суглубової рідини, крові, у рослин – у слизі зерен злаків, бульб орхідей, шкірці апельсинів

Номер слайду 11

Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів. Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним звязком. Дисахариди – С12 Н22 О11

Номер слайду 12

Вміст сахарози у продуктах (на 100 г)

Номер слайду 13

Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Мальтоза утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні тощо

Номер слайду 14

Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Це основний цукор молока, входить до складуліпідів головного мозку - галактозидів

Номер слайду 15

Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Утворюють лінійні або розгалужені ланцюги. Не кристалізуються. Несолодкі на смак. Нерозчинні у водіПолісахариди – (С6 Н10 О5)n. Гомополісахаридимістять залишки молекулмоносахаридів одного виду. Гетерополісахаридипобудовані із різних моносахаридівта їх похідних

Номер слайду 16

Полісахариди (С6 Н10 О5)n. Крохмаль складається із залишків α-глюкози амілоза – лінійні молекули (20%)амілопектин – розгалужені молекули (80%)Гідроліз крохмалю: крохмаль – декстрини - глюкоза

Номер слайду 17

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Целюлоза складається із залишків β-глюкози Целюлоза – це структурний компонент рослин, що входить до їх стінок. Вміст целюлози (клітковини) на 100 г продукту

Номер слайду 18

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Хітин утворює покриви комахі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій. На поверхні тваринних клітин єглікокалікс. Глікоген - резервний полісахаридтварин і людини

Номер слайду 19

Полісахариди (С6 Н10 О5)n. Камеді і слиз забезпечуютьрослинам захист і загоювання ран. Слина містить муцин для склеювання їжі у грудочки. Гепарин запобігаєзсіданню кровіГіалуронова кислота і хондроїтинсульфат діють як біологічне мастило

Номер слайду 20

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=y. Lylgwb6i. I8&t=22s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстая Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Веденіна Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Петрова Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
11 вересня 2019
Переглядів
1081
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку