У презентації представлено визначення та класифікацію вуглеводів, описано моно-, оліго- та полісахариди, наведено приклади. Презентація супроводжується фотоматеріалами та схемами.
Функції вуглеводів в організмі:є основним джерелом енергіїструктурназахисна
Номер слайду 3
Загальна формула вуглеводів: Сn(H2 O)m
Номер слайду 4
Вуглеводи поділяють на три групи:моносахаридиолігосахаридиполісахариди
Номер слайду 5
Моносахариди – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону. Сn. H2n. On. Найважливіше значення мають: пентози С5 H10 O5 гексози С6 H12 O6
Номер слайду 6
Пентози. Рибоза – входить до складу РНКДезоксирибоза – входить до ДНКрибоза у складі РНК
Номер слайду 7
Гексози. Глюкоза – виноградний цукор - альдегідоспирт. Фруктоза – плодовий цукор - кетоноспирт1 г глюкози –17,6 к. Дж енергії
Номер слайду 8
Поширеність моносахаридів: Глюкоза містититься у фруктах, ягодах, особливо у винограді, у медіВміст глюкози на 100г продукту
Номер слайду 9
Поширеність моносахаридів: Фруктоза – найсолодший із природніх цукрів, в 1,8 рази солодше цукру, його найбільше в медіВміст фруктози на 100г продукту
Номер слайду 10
Поширеність моносахаридів: Галактоза витрачається організмом людини на біосинтез. Маноза виявлена у складі слини, слизу кишечника, суглубової рідини, крові, у рослин – у слизі зерен злаків, бульб орхідей, шкірці апельсинів
Номер слайду 11
Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів. Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним звязком. Дисахариди – С12 Н22 О11
Номер слайду 12
Вміст сахарози у продуктах (на 100 г)
Номер слайду 13
Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Мальтоза утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні тощо
Номер слайду 14
Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Це основний цукор молока, входить до складуліпідів головного мозку - галактозидів
Номер слайду 15
Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Утворюють лінійні або розгалужені ланцюги. Не кристалізуються. Несолодкі на смак. Нерозчинні у водіПолісахариди – (С6 Н10 О5)n. Гомополісахаридимістять залишки молекулмоносахаридів одного виду. Гетерополісахаридипобудовані із різних моносахаридівта їх похідних
Полісахариди (С6 Н10 О5)n Целюлоза складається із залишків β-глюкози Целюлоза – це структурний компонент рослин, що входить до їх стінок. Вміст целюлози (клітковини) на 100 г продукту
Номер слайду 18
Полісахариди (С6 Н10 О5)n Хітин утворює покриви комахі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій. На поверхні тваринних клітин єглікокалікс. Глікоген - резервний полісахаридтварин і людини
Номер слайду 19
Полісахариди (С6 Н10 О5)n. Камеді і слиз забезпечуютьрослинам захист і загоювання ран. Слина містить муцин для склеювання їжі у грудочки. Гепарин запобігаєзсіданню кровіГіалуронова кислота і хондроїтинсульфат діють як біологічне мастило
Номер слайду 20
Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=y. Lylgwb6i. I8&t=22s
-
Яцук Наталія Олександрівна
22.09.2025 в 22:12
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Фельді Віталій Йожефович
19.09.2025 в 11:33
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Струннікова Олена
18.09.2025 в 09:23
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Безсонова Оксана
10.04.2025 в 09:39
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Мормуль Антоніна Леонідівна
07.12.2024 в 19:27
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Левицька Ганна Анатоліївна
16.09.2024 в 22:47
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Кузьменко Ольга Сергіївна
17.01.2024 в 11:48
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Бардукова Ніна
26.09.2023 в 20:29
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Луференко Наталія
18.09.2023 в 06:14
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Пономаренко Лина
13.09.2023 в 21:51
Дякую!
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Грищенко Ирина
13.09.2023 в 19:28
дякую
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Товстолес Лариса
11.09.2023 в 20:58
Дякую
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Ушакова Тетяна Анатоліївна
30.03.2023 в 20:53
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Клюй Татьяна
19.02.2023 в 07:53
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Труш Олена Олександрівна
21.09.2022 в 19:55
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Юсин Надія Улянівна
18.09.2022 в 14:58
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Сулік Оксана Петрівна
15.09.2022 в 13:04
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Kugel Tetiana
12.09.2022 в 22:04
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Хворостяна Вікторія Василівна
27.04.2022 в 10:40
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Пашаєва Тетяна Миколаївна
20.04.2022 в 16:32
Щиро вдячна!
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Михайленко Лариса Анатоліївна
20.09.2021 в 10:30
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Лапко Ольга Миколаївна
14.09.2021 в 21:43
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Дигал Людмила
13.09.2021 в 20:18
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Карпенко Вікторія Юріївна
15.01.2021 в 23:33
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Раєва Алла Фахраддинівна
04.12.2020 в 15:00
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Пудрій Наталія Георгіївна
16.11.2020 в 19:57
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Григор'єва Юлія Павлівна
24.09.2020 в 21:55
Дякую!
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Мамчур Євгенія Іванівна
09.09.2020 в 21:45
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Бузницька Ольга Миколаївна
16.11.2019 в 14:06
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Товстая Тетяна
27.09.2019 в 21:21
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Веденіна Марина Валеріївна
16.09.2019 в 09:03
ДЯКУЮ ЩИРО!
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Петрова Ольга Сергіївна
11.09.2019 в 14:34
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Показати ще 29 відгуків