26 вересня о 18:00Вебінар: Особливості статевого виховання у школах України

Презентація до уроку: "Органічні сполуки. Вуглеводи"

Про матеріал
У презентації представлено визначення та класифікацію вуглеводів, описано моно-, оліго- та полісахариди, наведено приклади. Презентація супроводжується фотоматеріалами та схемами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ

Номер слайду 2

Функції вуглеводів в організмі:є основним джерелом енергіїструктурназахисна

Номер слайду 3

Загальна формула вуглеводів: Сn(H2 O)m

Номер слайду 4

Вуглеводи поділяють на три групи:моносахаридиолігосахаридиполісахариди

Номер слайду 5

Моносахариди – прості цукри, молекули яких містять від 3 до 10 атомів Карбону. Сn. H2n. On. Найважливіше значення мають: пентози С5 H10 O5 гексози С6 H12 O6

Номер слайду 6

Пентози. Рибоза – входить до складу РНКДезоксирибоза – входить до ДНКрибоза у складі РНК

Номер слайду 7

Гексози. Глюкоза – виноградний цукор - альдегідоспирт. Фруктоза – плодовий цукор - кетоноспирт1 г глюкози –17,6 к. Дж енергії

Номер слайду 8

Поширеність моносахаридів: Глюкоза містититься у фруктах, ягодах, особливо у винограді, у медіВміст глюкози на 100г продукту

Номер слайду 9

Поширеність моносахаридів: Фруктоза – найсолодший із природніх цукрів, в 1,8 рази солодше цукру, його найбільше в медіВміст фруктози на 100г продукту

Номер слайду 10

Поширеність моносахаридів: Галактоза витрачається організмом людини на біосинтез. Маноза виявлена у складі слини, слизу кишечника, суглубової рідини, крові, у рослин – у слизі зерен злаків, бульб орхідей, шкірці апельсинів

Номер слайду 11

Олігосахариди – молекули, що містять від 2 до 10 залишків моносахаридів. Сахароза – буряковий або тростинний цукор - дисахарид, молекула якого складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних глікозидним звязком. Дисахариди – С12 Н22 О11

Номер слайду 12

Вміст сахарози у продуктах (на 100 г)

Номер слайду 13

Мальтоза – солодовий цукор – складається із двох залишків глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Мальтоза утворюється при проростанні зерен, розщепленні крохмалю при спиртовому бродінні тощо

Номер слайду 14

Лактоза – молочний цукор – складається із залишків галактози і глюкози. Дисахариди С12 Н22 О11 Це основний цукор молока, входить до складуліпідів головного мозку - галактозидів

Номер слайду 15

Полісахариди – молекули, що містять велику кількість залишків моносахаридів. Утворюють лінійні або розгалужені ланцюги. Не кристалізуються. Несолодкі на смак. Нерозчинні у водіПолісахариди – (С6 Н10 О5)n. Гомополісахаридимістять залишки молекулмоносахаридів одного виду. Гетерополісахаридипобудовані із різних моносахаридівта їх похідних

Номер слайду 16

Полісахариди (С6 Н10 О5)n. Крохмаль складається із залишків α-глюкози амілоза – лінійні молекули (20%)амілопектин – розгалужені молекули (80%)Гідроліз крохмалю: крохмаль – декстрини - глюкоза

Номер слайду 17

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Целюлоза складається із залишків β-глюкози Целюлоза – це структурний компонент рослин, що входить до їх стінок. Вміст целюлози (клітковини) на 100 г продукту

Номер слайду 18

Полісахариди (С6 Н10 О5)n Хітин утворює покриви комахі клітинну стінку грибів. Муреїн утворює клітинну стінку бактерій. На поверхні тваринних клітин єглікокалікс. Глікоген - резервний полісахаридтварин і людини

Номер слайду 19

Полісахариди (С6 Н10 О5)n. Камеді і слиз забезпечуютьрослинам захист і загоювання ран. Слина містить муцин для склеювання їжі у грудочки. Гепарин запобігаєзсіданню кровіГіалуронова кислота і хондроїтинсульфат діють як біологічне мастило

Номер слайду 20

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=y. Lylgwb6i. I8&t=22s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Веденіна Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петрова Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня
Переглядів
218
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку