Презентація до уроку "Планети земної групи". Навколишній світ. 5 клас.

Про матеріал

Матеріал розрахований на вчителів, що викладають Курс «НАВКОЛИШНІЙ СВІТ» у 5-х класах за науково-педагогічним проектом «Росток».

Презентація до уроку "Планети земної групи". Навколишній світ. 5 клас.

У 5 класі курс “Навколишній світ” має назву “Першооснови природи Землі” і базується на елементарних знаннях з фізики, астрономії, хімії, біології, екології.

Даний урок розглядається при вивченні розділу "Всесвіт".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Найближча до Землі зірка - це ... Сонце В хімічному складі Сонця переважають 2 хімічних елементи …. гідроген і гелій Ядро, промениста зона і конвективна зона - це ... частини Сонця Атмосфера Сонця поділяється на 3 шари :... фотосфера, хромосфера, сонячна корона Під час сонячного затемнення добре видно:... сонячну корону Сонячні плями — це ділянки поверхні Сонця, які є... холоднішими Спалахи, сонячні плями і протуберанці - це прояви... сонячної активності Про кого ви можете сказати, що ця людина для вас - як Сонце і чому?

Номер слайду 3

СІТЕВСВ ОІРЗ ЦНОЕС ЕААПТНЛ ЕЗЛМЯ РЮПЕТІ Всесвіт зорі Сонце планета Земля Юпітер

Номер слайду 4

Планети земної групи

Номер слайду 5

сформувати знання про Сонячну систему, загальні риси планет земної групи, їх особливості, продовжувати систематизувати знання про Всесвіт

Номер слайду 6

У сонячній системі налічують вісім планет. Їх дослідники поділили на дві групи: планети земної групи: Меркурій, Венера, Земля, Марс; планети-гіганти: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Номер слайду 7

Меркурій Планета Меркурій носить ім'я давньоримського бога - заступника прибуткової торгівлі. За розмірами Меркурій в 2,5 рази менший за Землю, у стільки ж менша сила його тяжіння від земної.

Номер слайду 8

Меркурій Через відсутність атмосфери і близькість до Сонця (58 млн. км) фізичні умови на поверхні дуже суворі. Так, на поверхні, оберненій до Сонця, опівдні температура сягає +430 °С, а на протилежному боці в той же час - до -180 °С.

Номер слайду 9

Меркурій Меркурій обертається навколо своєї осі і здійснює один оберт навколо власної осі за 59 земних діб, а один оберт навколо Сонця — за 88 земних діб. Отже, за 2 оберти навколо Сонця планета Меркурій три рази здійснює оберт навколо своєї осі.

Номер слайду 10

№ Планета Супутник Обертання навколо власної осі Обертання навколо Сонця Атмосфера Особливості 1. Меркурій немає -180- +430 59 земних діб 88 земних діб немає Найближча до Сонця планета

Номер слайду 11

Венера Рік на Венері триває 225 земних діб, а один оберт навколо власної осі (напрямок обертання Венери навколо осі протилежний напрямку обертання Землі) — 117 земних діб. Це найдовша доба серед планет Сонячної системи.

Номер слайду 12

Венера Венера має досить щільну атмосферу (на 97% складається з вуглекислого газу). Потужний хмаровий шар відбиває у космос 75% сонячного світла, а тому за своєю яскравістю на земному небосхилі посідає третє місце після Сонця і Місяця.

Номер слайду 13

Венера У зв’язку з великою температурою (до + 480°С) на планеті немає води. Поверхня являє собою велетенські кратери, сотні згаслих вулканів з діаметрами до 50 км, просторі низовини, високі гірські масиви.

Номер слайду 14

№ Планета Супутник Обертання навколо власної осі Обертання навколо Сонця Атмосфера Особливості 2. Венера немає +480 243 з.діб, в протилежну сторону 225 земних діб є, дуже густа Найдовша доба серед планет сонячної системи

Номер слайду 15

№ Планета Супутник Обертання навколо власної осі Обертання навколо Сонця Атмосфера Особливості Земля 1- Місяць -70- +65 1 доба 365 земних діб є є життя

Номер слайду 16

Марс Планета Марс за свій червоний відтінок, що нагадує колір крові, отримала ім'я давньоримського бога війни.

Номер слайду 17

Марс За розмірами майже удвічі, а за масою у 9 разів менший від Землі, сила тяжіння – 0,4 земної. Марс здійснює один оберт навколо Сонця за 687 земних діб. Вісь його обертання нахилена до площини орбіти майже так само, як і земна , завдяки чому на Марсі відбувається зміна пір року, а тривалість доби тільки на 37 хв. більша за земну.

Номер слайду 18

Марс Марс має розріджену атмосферу, що дозволяє вивчати його з Землі. За хімічним складом вона подібна до атмосфери Венери і містить до 95% вуглекислого газу.

Номер слайду 19

Марс У Марса два супутники — Фобос і Деймос. У перекладі з давньогрецької означають відповідно страх і жах. Фобос Деймос

Номер слайду 20

№ Планета Супутник Обертання навколо власної осі Обертання навколо Сонця Атмосфера Особливості Марс 2 - Фобос, Деймос +10- -100 24,5 годин 687 земних діб розріджена Зміна пір року; сніг на полюсах; найвища в Сонячній системі гора Олімп 27 км

Номер слайду 21

Загальні риси планет земної групи невеликі розміри знаходяться «близько» до Сонця тверда поверхня не мають або мають мало (1-2) супутників

Номер слайду 22

Не мають супутників планети… (Меркурій, Венера) Як називають в Україні нашу Галактику? (Чумацький шлях) З яких частин складається комета? (голова, хвіст) Якою зіркою за кольором є Сонце? (жовтою) Які причини зміни дня і ночі на Землі? (обертання навколо своєї осі) У якому сузір’ї знаходиться Полярна зірка? (Мала Ведмедиця) Які планети відносяться до земної групи? (Меркурій, Венера, Земля, Марс) На яких планетах змінюються пори року? (Марс, Земля)

Номер слайду 23

Скажіть по одному реченню про будову та функції тканин з якими ви познайомилися на уроці, розпочинаючи зі слів «Я знаю, що…»

Номер слайду 24

опрацювати § 4 до ст. 79 виконати завдання 3 ст.76; за бажанням – підготувати повідомлення про планети-гіганти.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Світлана Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 липня 2018
Переглядів
2807
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку