Презентація до уроку по темі "Правда та вигадка в поемі Дж. Байрона “Мазепа”. Зображення образу Мазепи у різних творах мистецтва"

Про матеріал
Даний презентація може бути використана вчителями для проведення бінарного уроку із зарубіжної літератури та мистецтва, а також для проведення позкласних заходів з цих предметів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правда та вигадка в поемі Дж. Байрона “Мазепа”. Зображення образу Мазепи у різних творах мистецтва

Номер слайду 2

Метою уроку є поглиблення поняття про романтизм як літературний напрям; розвивати навички дослідницької роботи щодо виявлення художніх творів світової літератури та мистецтва, присвячених гетьманові Мазепі; показати поєднання історичної правди й поетичного вимислу в процесі осмислення письменниками історичного матеріалу; виховувати повагу до історичного минулого нашого народу, до особистості славетного гетьмана Івана Мазепи. Герої, подібні до творів мистецтва, видаються величнішими через простір віків. П. Буаст.

Номер слайду 3

Джордж-Но́ел-Го́рдон Ба́йрон (22 січня 1788, Лондон — 19 квітня 1824, Месолонгіон, Грецька Республіка)

Номер слайду 4

Прийом “Гронування”

Номер слайду 5

Словникова робота Байронізм – ідейно-естетичні тенденції, що проявилися в європейській літературі початку ХІХ ст. під впливом творчості і діяльності Байрона. Ознаки байронічної течії епохи романтизму: - протест проти навколишньої дійсності; її критика; - культ душевного страждання; - основні теми: розчарування, нудьга, самотність, відчуженість, бунтарство, волелюбні мотиви. Анафема – церковне прокляття.

Номер слайду 6

Байрон і Рембрандт про високу місію мистецтва Поезія “Мій дух, як ніч…” Репродукція картини “Давид грає на арфі перед Саулом”

Номер слайду 7

Іван Мазепа - Гетьман України Час на посаді: 25 липня 1687 — 6 листопада 1708 Попередник: Іоанн Самійлович Самойлович Наступник: Пилип Степанович Орлик Народився 20 березня 1639 Мазепинці, Київське воєводство Річ Посполита Помер 21 вересня 1709 Бендери, Молдавське князівство

Номер слайду 8

Високоосвічена людина свого часу, державний діяч, дипломат, знавець шести мов, великий книголюб, мав одну з найбільших бібліотек в Україні. Оратор, поет і меценат. І. Мазепа відіграв значну роль у міжнародних стосунках провідних держав Європи. Він мав особисті здібності та достатні соціально-культурні підстави посісти поважне місце і в літературі

Номер слайду 9

Образ Мазепи у світовій літературі

Номер слайду 10

Особистість гетьмана Івана Мазепи – невичерпне джерело для письменників  різних часів і народів Популяризації українського гетьмана в Західній Європі сприяв в першу чергу Вольтер у своїй відомій історії про Карла XII. “Мазепа… був чоловік хоробрий, запобігливий, невтомний робітник, не дивлячись на свою старість. Він таємно об’єднався із шведським королем, щоб прискорити падіння царя” Вольтер (21.11.1694 -30.05.1778) французький філософ

Номер слайду 11

“Джерела написання поеми Дж. Байрона “Мазепа” Поему створено на основі наукової роботи Вольтера «Історія Карла ХІІ». В основу сюжету покладено лише один епізод із життя Мазепи – його кохання до дружини багатого польського пана та покарання за це її чоловіком. Мазепа  - «незвичайна особистість в незвичайних обставинах».

Номер слайду 12

Мазепа Байрона – романтичний герой - бунтар, «шляхетний злочинець», який кидає виклик суспільству, його законам та моральним нормам і зазнає кари Хіба ж ту долю нам збагнуть? Дж. Г. Байрон Мазепа Байрона: — романтичний герой: романтичне кохання, незвичайна пригода з конем; — бунтар, «шляхетний злочинець», який кидає виклик суспільству, його законам та моральним нормам і зазнає кари Джордж Байрон. Поема “Мазепа” (1818 р. )

Номер слайду 13

. Віктор Гюго (26.02.1802-22.05.1885) написав твір під назвою "Mazeppa" ("Мазепа"), який увійшов до збірки "Поезія Сходу" (LesOrientales, 1829). У поемі Гюго образ Мазепи втрачає риси конкретного історичного діяча та міфологізується «Падеш... ось край... ще раз зібрав ти свої сили. Встаєш, ти — володар! Та що ж! Цей труп живий, що нині гине, Колись іще буде народом України Звеличений, як князь...» Мазепа величний, фізично сильний, самотній у своїх переживаннях, гордий, волелюбна натура. Відсутній ліричний елемент. Відсутній український колорит. Немає «історичного діяча».

Номер слайду 14

Юліуш Словацький - польський поет і драматург, автор драми «Мазепа» Юліуш Словацький не раз повертається до теми України у своїх драмах: «Срібний сон Саломеї», «Беньовський», «Ксьондз Марек», «Ян Казимір». Він змальовує пейзажі Волині, Поділля та Кременця у творах «Фантази», «Балладина», «Лілія Венеда», «Пісня козацької дівчини», поемі «Змій». Автор пише драму «Мазепа», події якої відбуваються в одному з подільських замків. Юліушу дорога його духовна і географічна батьківщина.

Номер слайду 15

«Мазепа» Ю. Словацького в театрі М. Садовського Мазепа в Ю. Словацького – насамперед представник козацтва. «Я син козацький, я вмію битись!» – говорить про себе той королівський паж, який крім того вміє боронити ще й слабших за себе. Точно про це сказала Аліна Ковальчикова, польська дослідниця творчості Ю.Словацького: «Мазепа, оповитий славою хитрого звідника, виявляє мудрість, благородство серця»

Номер слайду 16

Богдан Лепкий - поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, автор історичної епопеї «Мазепа» Мазепа – національний герой; – державний діяч, політик й дипломат, який своє особисте життя зумів підпорядкувати вищим інтересам України; – будівничий і просвітницький діяч Б. Лепкий І осквернили, й оплювали, І по церквах скрізь проклинали... ...бо він Хотів Україну збудити, Підняти з гробу й обновити Життям державним

Номер слайду 17

Гетьман Іван Мазепа є найвідомішим у Європі та Америці. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, 6 скульптур.

Номер слайду 18

Орас Верне «Мазепа серед вовків»

Номер слайду 19

Ежен Делакруа «Покарання Івана Мазепи на коні»

Номер слайду 20

Теодор Шасеріо «Козахи знаходять Мазепу»

Номер слайду 21

Невідомий художник. Портрет Івана Мазепи в латах з Андріївською стрічкою, кін. XVIII ст. Іван Мазепа. Гравюра на металі. М. Бернігерот. XVIII ст. Невідомий художник. Портрет Івана Мазепи з картинної галереї м. Гріпсгольма (Швеція). 1703р. Ці портрети були написані за життя Мазепи, історично й хронологічно документовані. Їх дослідники вважають достовірними

Номер слайду 22

Сучасні портрети Івана Мазепи Курилас О. Портрет Івана Мазепи. 1909 Лопата В. Портрет Івана Мазепи. 1991 Дядинюк К. Портрет Івана Мазепи. 1926 Масютин В. Портрет Івана Мазепи. 1933 Булавицький О. Іван Мазепа. Гетьман Лівобережної та Правобережної України. 1956-1960

Номер слайду 23

Образ Мазепи у музичних творах

Номер слайду 24

Образ гетьмана Мазепи у музичних творах Відомі музичні твори на тему про Мазепу: «Мазепа» - увертюра Ж. Матіаса (1876) "Мазепа" - опера Марі де Гранваль (1892) "Мазепа" - кантата А. Титова; Протягом 30-х років XIX – початку ХХ століття гетьману Мазепі присвятили музичні твори найкращі композитори Європи та Росії: Пурна Ш. – Париж (1872); Мінхеймер А. – Варшава (1875); Мейр - ЛАЦ - Лондон (1885) Фітінгоф - Шель - Санкт - Петербург (1859) Найвідоміші з них:

Номер слайду 25

Ференц Ліст. Етюд «Мазепа» (1841 – 1861 р.р.)

Номер слайду 26

Скульптури

Номер слайду 27

Виготовлено та встановлено пам'ятник коштом меценатів. Бронзове погруддя гетьмана було виготовлено ще 1998 року скульптором Геннадієм Єршовим.

Номер слайду 28

Монета 10 гривень із зображенням I.C. Мазепи

Номер слайду 29

Банкнота у 10 гривень із зображенням I.C. Мазепи (найстаріший варіант). Нова банкнота у 10 гривень із зображенням I.C. Мазепи

Номер слайду 30

Образ гетьмана Мазепи у кінематографії Про гетьмана Мазепу знято фільми: «Мазепа (фільм, 1914)» – фільм Петра Чардиніна знятий за поемою Юліуша Словацького; «Гетьман Іван Мазепа» – режисер А. Скрипник, наукові консультанти В. Чуб, Г. Ярова (1992) "Іван Мазепа (2007)" - режисер фільму В. Вітер.

Номер слайду 31

«Молитва за гетьмана Мазепу» – український повнометражний художній фільм, режисер Ю. Іллєнко, знятий у 2001 році на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Йдеться про фільм незвичайний, складний, шокуючий, який покликаний не розважати, а провокувати на співпереживання, болючі рефлексії над драматичними екзистенційними дилемами українського буття.

Номер слайду 32

Домашнє завдання

zip
Додано
9 березня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку